Svein kjører 200 mil på E6 i en gråtass

Toppfarten er 19 kilometer i timen, men det forhindrer ikke traktor-entusiasten fra Trøndelag i å legge ut på en nær to tusen kilometer lang tur langs E6.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg regner med å bruke fire uker, sier Svein Kirknes.

Stjørdalingen har litt bedre tid til å nyte naturen enn de fleste av oss. For det går ikke akkurat fort unna når han og en Gråtass fra 1956 med egenkonstruert koie på slep er på tur.

– Toppfarten er 19 kilometer på flaten og 10 kilometer opp bakkene, så jeg får tid til å se meg om, sier han.

Vi møter han på E6 rett utenfor Fauske i Nordland. Da har han vært på veien i en god stund. Turen startet 8. juni fra Stjørdal i Trøndelag.

Målet er Kirkenes.

– Over Saltfjellet var det hustrig og kaldt, forteller Kirknes.

Med på turen er følgesvennen Lura. Hun sitter pent og pyntelig og følger med på det som skjer rett bak Svein.

– Jeg spurte kona, men hun var ikke interessert i å sitte oppi her, så jeg dro til Trondheim og kjøpte meg en dukke, humrer han.

Var døden nær

I 1998 var Svein døden nær da han ble påkjørt og hard skadet av en bil. Livet ble snudd på hodet. Han ble liggende på sykehus i flere måneder etter hendelsen.

Nå lever han ut drømmen og lidenskapen for veterantraktorer ved å kjøre E6 nordover så langt det er mulig å komme. Han skal kjøre om lag 1900 kilometer til Kirkenes i en åpen traktor.

– Jeg regner med å være fremme om ca. tre til fire uker. Det kan bli lengre, for det er mye natur å se på underveis. Traktoren med hengeren og koia bruker rundt fire liter på mila, så den er ganske tørst, forteller Svein.

– Mellom Stjørdal og Fauske har det blitt rundt ti stopp på ulike bensinstasjoner, humrer han.

«Petter Smart»-løsninger

På hengeren har han en selvbygd koie, eller ei hytte. Der har han seng, kjøleskap, stereoanlegg og vask. Strøm får han fra et solcellepanel på taket. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Alt er nøye konstruert og planlagt, og det er mye «Petter Smart»-løsninger.

Bilistene er stort sett tålmodige og blide når de møter Svein og gråtassen langs veien, for køer kan det fort bli når farten er 19 kilometer i timen. Da er traktorentusiasten nøye med å slippe bilene forbi.

– På turen her får jeg ganske mye trening med å hilse, så dette er gratis treningsstudio for meg dette her, ja, forteller traktorentusiasten.

– Er det ikke mange som lurer på om du er sprøyte gal?

– Jo, svarer han kontant.

– Det er mange som tror det har gått galt med meg nå, ja. Hele kameratgjengen spekulerer, men det er jo bare artig, forteller han.