SENKET FRANKRIKE: Jon Dahl Tomasson og Dennis Rommedahl jubler etter førstnevntes scoring mot Bixente Lizarazu og regjerende verdensmester Frankrike under VM-sluttspillet i 2002.
SENKET FRANKRIKE: Jon Dahl Tomasson og Dennis Rommedahl jubler etter førstnevntes scoring mot Bixente Lizarazu og regjerende verdensmester Frankrike under VM-sluttspillet i 2002. Foto: Greg Baker/AP

Danmark-helten håper egen VM-rekord blir slått

Den danske fotballegenden Jon Dahl Tomasson skal gjøre alt han kan for at en av hans egne gjeve rekorder ryker i løpet av VM, og offensive dansker tror laget kan gå hele veien om alt klaffer i Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik sendes VM på TV 2 og NRK

Anapa/Samara, Russland (TV 2 Sporten):

Ingen har scoret flere mål i den danske VM-historien enn Jon Dahl Tomasson. Den tidligere angrepsstjernen scoret fem ganger fordelt på mesterskapene i 2002 (fire) og 2010 (ett), og har i dag jobben som assistent-trener rundt Åge Hareides danske mannskap.

Nå håper den danske legenden at hans rekord blir slått i løpet av de neste ukene med fotball på russisk jord.

– Det får jeg da håpe. Fordi om noen slår den rekorden, så gjør vi det godt som lag og går veldig langt. Jeg tror alle angripere, eller midtbanespillere for den saks skyld, jobber for å score mål i et sluttspill. Det er noe du tar med deg i historiebøkene og noe du har med deg etter fotballkarrieren, sier Tomasson til TV 2.

Se Danmark-Australia torsdag fra 13.00 (kampstart 14.00) på TV 2 og TV 2 Sumo!

Offensiv holdning hos helten fra åpningskampen
I åpningskampen mot Peru var det kantspiller Yussuf Poulsen som fikk æren av å bli matchvinner, og Leipzig-spilleren er klar på at han gjerne tegner seg på scoringslisten flere ganger i løpet av mesterskapet.

– Jeg vet faktisk ikke hvor mange mål Jon har scoret i VM, men jeg skal i hvert fall prøve å slå den rekorden.

– Han har scoret fem!

– Får jeg ett VM til? Ellers så skal jeg være veldig god i hvert fall, ler Poulsen.

Det å skulle score mål i et VM-sluttspill er ikke alle forunt, og noe kun 15 mann har gjort før Poulsen gjennom VM-historien, fordelt på fire danske deltakelser. (Se faktaboks nederst i saken!)
Det er ikke rart Bundesliga-spilleren sprudler når han møter pressen om dagen.

– Det er veldig, veldig spesielt. Det er noe jeg har tenkt mye på, og det føltes litt uvirkelig da det skjedde. Nå føles det bare hyggelig, kult og fett. Det er bra at vi fikk tre poeng ut av det, sier helten fra Peru-kampen til TV 2.

Har du danske angripere på ditt lag? Spill VM-manager!

Danmarks angripere drømmer om å score VM-mål
Det er tydelig det å tegne seg på målscorerlisten i en VM-kamp er noe også de andre danske angriperne har tenkt mye på.

– Det er ikke noe alle får lov til å prøve. Det er bare hvert fjerde år. Noen ganger kan man visualisere hvordan det vil være å score et mål, og det er selvfølgelig noen kamper man kan merke at det vil være noe helt annet. Og jeg er helt sikker på at hvis jeg scorer, så vil det være noe helt annet enn noen av de andre målene jeg har scoret, sier Pione Sisto til TV 2.

– Jeg vet ikke hvordan det vil føles, for jeg har aldri prøvd det. Så det får vi se på. Og: Det er jeg sikker på at vi får se på, sier Viktor Fischer til TV 2.

– Det vil være helt fantastisk. Det er noe jeg har tenkt mye over, og noe jeg har sett for meg inne i hodet mitt at kommer til å skje. Det vil være kjempestort, sier Martin Braithwaite til TV 2.

Tomassons rutine er gull verdt for angriperne
Sistnevnte er også tydelig på at nettopp legendariske Tomassons rutine og erfaring er en viktig ingrediens i den danske troppen.

– Når vi snakker med ham, kommer han med gode tips til hvordan vi kan bli bedre hele tiden. Jeg spør ham mye, for han har hatt en kanonkarriere, så det er klart at man gjerne vil ha gode råd fra slike spillere, sier den Bordeaux-utlånte Middlesbrough-angriperen.

– Hvis alt går veien, så vinner vi alle kampene
Braithwaite er også blant de mest offensive når TV 2 spør hvor godt dette danske laget er, og hvor langt de kan nå i det som foreløpig har vist seg å være et helt åpent mesterskap der de største favorittene har til gode å imponere.

– Hvis alt går veien, så vinner vi alle kampene vi spiller. Det er det vi vil. Men vi vet at vi må arbeide veldig hardt, og det er det vi fokuserer på. Vi tar en kamp om gangen, og spiller for å vinne den, sier Braithwaite.

For selv om åpningsseieren mot Peru ikke tok pusten fra noen, fikk danskene de tre poengene de trengte, og er i rute til avansement dersom triumfen følges opp med ny seier over Australia torsdag. Celta Vigo-profilen Pione Sisto er også offensiv i tankegangen.

– Vi kan komme langt. Det kan vi. Det er ingen tvil om det. Vi må selvfølgelig komme godt ut fra gruppen, og det blir tøft. Men så handler det om å være oss selv. Jeg tror det blir det vanskeligste. Kan vi være det, så kan vi gjøre mange av de samme tingene som vi gjorde i kvalifiseringen, sier Sisto.

Tomasson: – Kunsten er å være seg selv
I kvalifiseringen imponerte nemlig etter hvert danskene stort, og slo både Polen i gruppespillet og Irland i den avgjørende play off-kampen da presset var som sterkest. Assistenttrener Tomasson vesentliggjør den psykologiske biten av det hele.

– Vi har snakket mye om stabilitet. Kunsten er at man, når man kommer tettere på akkurat den prestasjonen der man skal prestere, klarer å være seg selv. Man skal ikke gjøre noe annet. Det låter veldig enkelt, men det er vanskelig i noen situasjoner. For eksempel kan det oppstå situasjoner der man ønsker å gå fram, fordi det oppstår en mulighet, men da skal man stå igjen som man pleier, sier han.

Nå 41-årige Tomasson har selv erfaring fra både VM- og EM-sluttspill, Champions League-finale og viktige oppgjør i både spansk, italiensk, engelsk, tysk og nederlandsk fotball. Danmarks mestscorende gjennom tidene (52 mål på 112 kamper) erkjenner at VM-scenen kan gjøre noe med en fotballspiller.

– Det handler om å gjøre de tingene man pleier, men det kan være vanskelig. Noen spillere har tendenser til å ta en ekstra touch sammenlignet med det de pleier å gjøre, og da mister de ballen. Det kan være avgjørende og farlig. Det handler om å være deg selv, og er vi det med den planen vi har og de spillerne vi har og deres kvaliteter, så skal vi nok lykkes, forklarer Tomasson.

Og det er tydelig at Tomasson har en solid rolle i spillergruppen. Helten fra første kamp mot Peru, er i hvert fall klar på at han selv har stort utbytte av å ha den tidligere Feyenoord-, AC Milan-, Newcastle-, Villarreal- og Stuttgart-spilleren rundt seg i VM-hverdagen.

– Man kan lære veldig mye av Jon. Han har prøvd alt, fra Champions League til VM, og spilt i store klubber. Man skal lytte til ham når han sier noe, spesielt vi angripere. For han vet hva han snakker om, og man kan alltid sparre med ham hvis det er situasjoner der man tenker hva man kunne gjort annerledes. Da er han veldig fin å ha i troppen, sier Yussuf Poulsen.

Møte med gamlesjefen mot Australia
Torsdag er det ikke bare avansement i VM som står på spill for Tomasson. Det blir også et gjensyn med en gammel kjenning for Danmark-assistenten. Australia-sjef Bert van Maarwijk er nemlig mannen som var Feyenoord-trener da UEFA-cupen ble vunnet i 2002.

– Han var en veldig god spiller. Jeg liker ham veldig godt. Vi vant UEFA-cupen sammen, og jeg ser frem til å se ham igjen, sa Australia-sjefen på onsdagens pressekonferanse på Cosmos Arena i Samara.

Hvordan tror du det går? Sett opp ditt tips for VM her!

Se Danmark-Australia torsdag fra 13.00 (kampstart 14.00) på TV 2 og TV 2 Sumo! ​

Fakta: Danske VM-målscorere

  1. Jon Dahl Tomasson, 5 (Fire i 2002 og ett i 2010)
  2. Preben Elkjær Larsen 4 (1986)
  3. Jesper Olsen 3 (1986)
  4. Michael Laudrup 2 (Ett i 1986 og ett i 1998)
    Brian Laudrup 2 (1998)
    ​Dennis Rommedahl (Ett i 2002 og ett i 2010)

I tillegg har følgende spillere scoret ett mål for Danmark i VM-sammenheng: John Eriksen, Søren Lerby (begge 1986), Thomas Helveg, Martin Jørgensen, Peter Møller, Allan Nielsen, Marc Rieper, Ebbe Sand (alle 1998), Nicklas Bendtner (2010) og Yussuf Poulsen (2018).