Drømmescoring da Belgia knuste Panama: – Belgia er i VM-form

Belgia måtte slite for å bryte ned Panamas forsvarsmur, men så eksploderte de belgiske stjernene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Belgia - Panama 3-0 (0-0)

Anført av Romelu Lukaku fikk det belgiske stjernegalleriet en drømmeåpning på VM da de knuste Panama 3-0.

Se Mertens-suseren øverst

Belgierne slet lenge med å bryte ned Panamas forsvarsmur, men etter en samling i pausen ble det full utløsning for Lukaku og co.

Først banket Dries Mertens inn ledermålet på en vakker volley. Romelu Lukaku økte ledelsen til 2-0, før samme mann igjen var frampå og satte inn Belgias tredje mål for dagen.

– Nå svinger det av Belgia. De viser at de er blant de største favorittene i VM, utbrøt Petter Myhre i kommentatorboksen etter 3-0-scoringen til Belgia.

– Belgia må være fornøyde med dette. De slapp å bruke for mye krefter, og fikk satt noen vakre scoringer, sa kommentatorene.

Selv om det røynet på for Panama mot slutten av kampen var ekspertene imponert over det VM-debutantene viste i åpningskampen.

– De kan gå med hevet hode etter denne forestillingen. De har på ingen måte gjort seg bort i kampen mot langt mer meritterte spillere, oppsummerte Petter Myhre.

Enveiskjøring
Det ble som forventet enveiskjøring mot Panamas mål fra første sekund. Mertens, Hazard og De Bruyne spilte rundt sekstenmeterne til søramerikanerne, men Panamas målvakt Jaime Penedo hadde to gode redninger på avslutninger fra henholdsvis Hazard og De Bruyne.

Panama fikk knapt låne ballen av Belgierne i åpningsminuttene. TV 2-kommentatorene mente tidlig at dette kom til å bli en tøff kveld for VM-debutantene.

– Det er hett rundt ørene til Panama i starten av kampen. Belgia styrer alt på gressmatten. Vi får se hvor lenge de holder unna, sa Petter Myhre etter 10 minutter.

Sjansesløseri
Etter 11 minutter kom kampens første store sjanse. Panamas forsvarspiller Roman Torres skulle bare sentre ballen tilbake til egen målvakt, men tilbakespillet ble for svakt. Eden Hazard var oppmerksom og snappet opp den løse ballen, men Chelsea-stjernen var for het i toppen og banket ballen i nettveggen fra 5 meter.

20 minutter ut i kampen var Torres igjen i begivenhetenes sentrum. De Bruyne vant ballen høyt på Panamas banehalvdel og slo et innlegg inn i boksen. Midtstopperen kastet seg ned for å avverge, men ballen gikk i retning eget mål. Heldigvis for stopperkjempen strøk ballen utenfor stolpen.

– Torres har virkelig hatt Fru Fortuna på sin side i denne førsteomgangen, utbrøt Øyvind Alsaker.

Keeper-veteran imponerte
Ti minutter før pause var Belgia og Hazard frampå igjen. 27-åringen stormet inn i Panamas sekstenmeter. Avslutningen var knallhard, men som så mange ganger tidligere ødela Penedo for Belgieren.

Ekspertene lot seg imponere av den 36 år gamle burvokteren i det søramerikanske målet.

– Det er fenomenalt keeperspill av Jaime Penedo, han er lynraskt nede i hjørnet og blokkerer skuddet fra Hazard, sa Alsaker.

Belgierne sto bak det meste som skjedde på Fisht Olympic Stadium i Sochi, men Panama hadde fått skikk på forsvarsspillet etter det forsmedelige 0-1-tapet mot Norge i oppkjøringen. Petter Myhre lot seg imponere av den oppofrende spillestilen til VM-debutantene.

– Man kan si mye om Belgias sjansesløseri, men Panama har gjort akkurat det de skulle. De har jobbet hardt og kjempet for hver eneste ball, sa Petter Myhre rett før pause.

Mertens-suser
Noe riktig ble åpenbart sagt i Belgias garderobe i pausen, for bare to minutter ut i andreomgangen klarte de å overliste Penedo som sto i veien for alt i førsteomgangen. Belgierne slo ballen inn i feltet til Panama, ballen ble headet ut, og der ventet Dries Mertens med ladd kanon. 31-åringen banket til på hel volley, ballen gikk i en fin bue over Panamas målvakt, og Belgia kunne slippe ned skuldrene.

– Han scoret i åpningskampen for fire år siden, og gjentar suksessen nå. Et Belgisk lag i trøbbel slipper fri når Mertens banker inne scoringen. For en prestasjon av Napoli-spilleren.

Panama yppet seg
Men Panama ville ikke gi seg uten kamp. 15 minutter ut i andreomgangen produserte søramerikanerne sin første store sjanse for kvelden. Venstrebacken Michael Murillo ble spilt alene gjennom med Belgias keeper Thibaut Courtois. Chelsea-målvakten gjorde seg så stor han er, og fikk avverget avslutningen fra Murillo.

«Ketchup-effekt»
20 minutter før slutt var Belgia og Kevin De Bruyne igjen frampå. Manchester City-stjernen rundlurte to Panama-forsvarere og sendte et innlegg med yttersiden på pannebrasken til Lukaku som hadde revet seg løs på bakerste stolpe. United-spissen hadde få problemer med å sendte Belgia opp i en 2-0 ledelse.

– Lukaku er i gang i dette VM. Den smakte godt for spissen, men han skal dele scoringen med De Bruyne. For et forarbeid, for et innlegg. Fenomenalt angrepsspill av Belgia, sa en ekstatisk Petter Myhre.

Tre av Belgias viktigste spillere var særs delaktig for Belgia i andreomgangen.

– Da har alle tre av de viktigste spillerne til Belgia kommet godt i gang i VM. De Bruyne, Hazard og Lukaku blir halt avgjørende for VM-suksess for belgierne, sa Myhre.

Lukaku-dobbel
​Publikum rakk nesten ikke sette seg ned før det igjen ble scoring i Sochi. Eden Hazard slo en glimrende stikker til Lukaku som hadde startet i bakrom. Alene med Penedo var 25-åringen sikkerheten selv og lobbet ballen over en utrustende Panama-målvakt.

– Det er en praktfull kontring. Lukaku er iskald alene med keeper og gjør ingen feil. Plutselig ser alt så mye lysere ut for favorittene, sa kommentatorene.

Dermed ble det en drømmestart for Belgia på årets mesterskap.

Slik startet lagene:

Belgia (3-4-3): Courtois - Alderweireld, Boyata, Vertonghen - Meunier, De Bruyne, Witsel, Carrasco - Mertens, Lukaku, Hazard

Panama (4-5-1): Penedo - Murillo, Torres, Escobar, Davis - Barcenas, Cooper, Gomez, Godoy, Rodriguez - Perez

Dommer: Janny Sikazwe

Stadion: Fisht Olympic Stadium