COMMONWEALT GAMES: I apil kunne Caster Semenya juble for gull i samveldelekene, men IAAF forsøker nå å sette en stopper for henne. Derfor tar hun saken sin til CAS.
COMMONWEALT GAMES: I apil kunne Caster Semenya juble for gull i samveldelekene, men IAAF forsøker nå å sette en stopper for henne. Derfor tar hun saken sin til CAS. Foto: Saeed Khan

– Det er ikke rettferdig at jeg må forandre meg

Caster Semenya (27) tar saken sin til CAS for å få lov til å konkurrere uten å senke testosteron-nivået.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Caster Semenya tar Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) til idrettens voldgiftsrett (CAS). Årsaken er de nye reglene IAAF har innført, som gjør at hun er nødt til å senke testosteron-nivået i kroppen for å kunne konkurrere.

– Jeg er veldig oppbragt over at jeg har blitt skjøvet inn i offentlighetens søkelys igjen. Jeg liker ikke å snakke om denne nye regelen, sier Semenya ifølge Mail & Guardian.

– Jeg er kvinne og jeg er hurtig

Sørafrikaneren er regjerende olympisk mester og verdensmester på 800 meter.

– Jeg ønsker bare å løpe naturlig, slik jeg ble født. Det er ikke rettferdig å bli fortalt at jeg må forandre meg. Det er ikke rettferdig at folk spiller spørsmål ved hvem jeg er, sier 27-åringen, og slår fast:

– Jeg er Mokgadi Caster Semenya. Jeg er kvinne og jeg er hurtig.

Hun har lenge vært en omstridt utøver på grunn av den naturlige høye forekomsten av testosteron i kroppen. Semenya er født med den sjeldne tilstanden hyperandrogenisme.

– Handler om menneskerettigheter og diskriminering

I 2011, to år etter Semenya tok sin første VM-tittel som tenåring, ble sørafrikaneren nødt til å ta testosteron-reduserende medisin.

Fra 2012 til 2015 hadde det stor innvirkning på farten hennes, men en dom i CAS gjorde hun igjen sto fritt til å konkurrere uten å senke testosteron-nivået.

Nå har IAAF igjen endret reglene, slik at Semenya nok en gang blir nødt til å senke testosteron-nivået for å konkurrere.

Hennes eneste alternativ for å kunne konkurrere uten medisinering er å utfordre IAAF i CAS, slik den indiske sprinteren Dutee Chand (22) gjorde forrige gang reglene ble endret slik at Semenya igjen kunne konkurrere.

– Dette er en viktig sak som omhandlet de internasjonale menneskerettighetene og diskriminering av kvinnelige utøvere, som har store konsekvenser for kjønnesrettigheter som er beskyttet av den sørafrikanske rettighetserklæringen, sier Gregory Nott, som er Semenyas advokat.