Nordmenn pakker gjerne bilen full når de skal på bilferie om sommeren. Mange drar enten via eller bare til Gøteborg i løpet av turen. Gjør du det, er det imildertid lurt å ta noen forholdsregler. For der er nemlig norske biler svært populære blant tyver ... Illustrasjonsfoto
Nordmenn pakker gjerne bilen full når de skal på bilferie om sommeren. Mange drar enten via eller bare til Gøteborg i løpet av turen. Gjør du det, er det imildertid lurt å ta noen forholdsregler. For der er nemlig norske biler svært populære blant tyver ... Illustrasjonsfoto

Mange nordmenn får en dårlig start på ferien

Norske skilter nærmest som fluepapir på uærlige sjeler.

Nordmenn har en forkjærlighet for bilferie. Tusenvis av oss pakker bilen og tar med hele familien på tur – gjerne sørover i Europa.

Hvis det er målet for tiden, blir gjerne et av stoppestedene på veien Gøteborg.

Men den trivelige svenske byen innebærer hvert år en langt mindre hyggelig start på ferien enn først tenkt.

– I mange tilfeller er bilen helt tømt

Norske bilturister som blir robbet på første feriedag på vei mot Europa er nærmest en klassiker hos norske forsikringsselskaper.

Hvert år er det en strøm av henvendelser om dette.

– Det gjentar seg uten unntak. I mange tilfeller er bilen helt tømt. All bagasje er borte, smått og stort. En fryktelig kjedelig start på ferien, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Så lett er det å stjele tusenvis av norske biler

Nesten 3.000 bilinnbrudd

Totalt ble det i fjor registrert 2.961 bilinnbrudd i Gøteborg, ifølge svensk politi.

Over halvparten av disse skjedde i perioden mai til september, da fornøyelsesparken har åpent og det er flere store idrettscuper i byen.

De fleste bilinnbruddene skjer på parkeringsplasser og i P-hus innenfor det såkalte evenementsområdet, som strekker seg fra Ullevi stadion via Heden til parkeringsplassen på sydsiden av Liseberg. Det skjer også tyverier fra kameraovervåkede P-hus, opplyser svensk politi og If.

Disse bilmerkene stjeles oftes

Norske biler attraktive

– Tyvene finner biler med norske skilter attraktive. Bilskiltene med norsk flagg på er nærmest som fluepapir for uærlige sjeler. Tyvene vet at Norge går så det suser, og mange biler er fullastet med merkeklær og elektroniske duppeditter, sier Clementz.

Tyvene er en blanding av gamle kjenninger av politiet, rusmisbrukere og utenlandske ligaer, ifølge Gøteborgs-politiet.

De fleste bilinnbruddene i Gøteborg skjer mellom klokken 12 og 18. Lørdager er spesielt utsatt.

Se hva de frekke biltyvene gjorde

Braker løs til helgen

If får inn spesielt mange bilinnbrudd fra den svenske byen i juli.

– Vi ser år etter år at mange tror det holder å dekke til bagasjerommet. Men det er ikke nok. Bilen må tømmes for fristelser, slik at den praktisk talt er helt tom. Vi ser at det ikke bare er typiske verdigjenstander som blir stjålet, også løse mynter beregnet på P-automaten er interessant, sier han.

– Dersom du og familien skal overnatte på hotell i Göteborg, sjekk inn på hotellet, ta med bagasjen på rommet og la bilen stå i låst hotellgarasje. Deretter kan dere dra til Liseberg for å ha det gøy, anbefaler Clementz.

Slik stopper du ny type biltyver

Slik unngår du bilinnbrudd

  • Tøm bilen før tyven gjør det. La ingenting verdt å stjele være igjen i bilen.
  • Sjekk inn på hotellet, ta med bagasjen på rommet og la bilen stå i låst hotellgarasje.
  • Unngå å dekke til bagasjerommet, det gjør tyven nysgjerrig. Vis at bilen er helt tom.
  • Husk å ta med deg pass og nødvendige medisiner fra bilen. Det er kjedelig hvis dette skulle forsvinne ved et innbrudd.

Kilde: Forsikringsselskapet If

Nå har biltyvene byttet fra BMW til VW