Skikkelig billig bruktbil – dette må du sjekke

Her får du våre beste tips til kjøp av 20.000 kroners-bilen.

15 år gammel Audi A3 er et eksempel på en bil du kan få til 20.000 kroner. Hvor bra den er, kan variere enormt.
15 år gammel Audi A3 er et eksempel på en bil du kan få til 20.000 kroner. Hvor bra den er, kan variere enormt.

Noen velger å kjøpe bruktbil til 20.000 kroner. Rett og slett for at det passer behovet, lommeboka eller begge deler.

Det kan være en billig bil til en fattig student, førstebil til en med ferskt førerkort, en bil nummer to til familien eller en bil man bruker midlertidig til man får råd til å kjøpe noe nyere og finere.

Er man heldig og gjør noen smarte valg i forkant, finnes det absolutt brukbare, om ikke kjempefine biler, også i denne prisklassen.

Grundig sjekk er smart

Men det kan også være forbundet med «risikosport», og den billige bilen kan bli dyr. Det gjelder å undersøke bilen grundig før kjøp.

Hvor lykkelig eierforholdet blir med en billigbil, handler litt om flaks og uflaks. Men slett ikke bare. Det handler mye om å ta seg tid til å gjøre en grundig sjekk for å få mest ut av pengene. Vi har satt opp en liste over de tingene vi mener er viktig å sjekke ut for å gjøre best mulig kjøp på billigbilen.

Les også: Motoroljen "forsvant" etter verksted-besøk

Det er mye å velge mellom i markedet til 20.000 kroner. Men du skal vite hva du gjør når du kjøper bil i denne prisklassen!
Det er mye å velge mellom i markedet til 20.000 kroner. Men du skal vite hva du gjør når du kjøper bil i denne prisklassen!

Brooms sjekk-liste:

1. EU-kontroll. En noenlunde fersk EU-godkjennelse er alltid et stort pluss. Da har bilen vært gjennom en test som går på dette med sikkerhet og miljø, noe som er svært viktig, og som kan spare deg for en god slump penger.

2. Dekk koster mange penger, så sjekk disse nøye. Både sommer- og vinterdekkene. Dette er bilens kanskje viktigste del. Det er disse som både bremser, styrer og sørger for veigrep.

3. Velg annerledes: Det kan være smart å velge ett litt ukurant merke. Da får du gjerne både nyere og mer bil for pengene. Du får for eksempel en nyere Kia eller Opel som har gått kortere enn en BMW eller Audi til de samme pengene.

4. Servicehistorikk: Norske verkstedpriser gjør at service og reparasjoner er kostbart. Et komplett servicehefte gir ingen garanti for at ting ikke kommer til å gå i stykker, men er i alle fall en god indikasjon på at bilen har blitt godt passet på. Registerreimen er også et kritisk punkt. Sjekk når den ble byttet sist, hva skiftintervallet er, og hva det koster å bytte denne om et skift er nært forestående.

5. Sikkerhet: Utstyr som ABS-bremser, airbag og ESP (antiskrens-system) er viktig og bør prioriteres, selv på billige biler. Nyere bil er som regel også synonymt med mer av dette viktige utstyret.

Les også: Fulgte ekspert-råd – det var ikke bra for bilen

6. Rust. Gamle biler ruster. Sjekk nedkant av dører, hjulhus, kanaler og gulv da det ofte er her det kommer først. Har det kommet der, kan det godt ha funnet veien videre til bærende konstruksjoner også.

Synlig rust? Det er et dårlig tegn!
Synlig rust? Det er et dårlig tegn!

7. Prøvekjør: Her er det mye å passe på. Starter motoren lett og går som den skal? Går den rett når du slipper rattet? Drar den skjevt når du bremser? Skraper den når du girer? Tar clutchen langt ute, så er den trolig slitt og må byttes snart. Det er ingen billig affære.

8. Sjekk alle elektriske funksjoner. Elektriske feil er veldig vanlige på mange biler. De er i tillegg ofte dyre å reparere. Pass derfor på at ingen varsellamper lyser. Sjekk også at alt virker som det skal. Alt fra vindusviskere og spyler, til varmeapparat evt. aircondition og varmeseter, til takluken og radioen. Kort sagt: Alt.

9. Ikke bli blind. Ikke la deg blende av pen farge, flott stereoanlegg, kraftig motor eller fine felger og annet utstyr. Gjør en helhetsvurdering av bilen. Sett gjerne opp et budsjett av ting som bør fikses (om det er noe) før du eventuelt. kjøper bilen.

10. Prut: Vi nordmenn har liten tradisjon på dette, men ved bruktbilkjøp er det lov. Spesielt om du oppdager påkost som bør/må gjøres. Er du flink – uten å være frekk – er det absolutt noen penger å hente her.

Les også: Fått feriepengene? Da bør du kjøpe bil!

Video: Er det OK å kjøre med vinterdekk om sommeren?