Russiske MiG-31 og Su-24 identifisert i mai 2018 av F-16 fra QRA-basen på Bodø.
Russiske MiG-31 og Su-24 identifisert i mai 2018 av F-16 fra QRA-basen på Bodø. Foto: QRA Bodø

Har sendt F-16 til Finnmark for å følge russisk storøvelse

F-16-fly følger Russlands største øvelse i Barentshavet på ti år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den russiske alarmøvelsen som startet i Barentshavet i forrige uke, har ifølge militæravisen Krasnaja Zvezda («Røde Stjerne») gått inn i en ny fase.

Nordflåten vil gjennomføre 19 skarpskytinger under øvelsen. Rakett- og artillerivåpensystemer som er plassert ut langs kysten av Kolahalvøya skal ifølge Nordflåten trene på å slå tilbake mot kyst-, luft- og sjømål, og ubåter og skip skal ta i bruk torpedoer.

– Marineøvelsen skal beskytte russiske interesser i de arktiske områdene, sier viseadmiral Nikolaj Jevmenov, som leder Nordflåten, ifølge «Røde Stjerne».

Missilsystemet «Bastion» skal ifølge Nordflåtens pressetjeneste inngå i forsvarslinjen under den største øvelsen i Barentshavet på ti år. Ifølge etterretningssjef Morten Haga Lunde ble «Bastion» utplassert i grenseområdene i 2017 for å beskytte havområdene i nord.

Landgangsfartøy og amfibievogner inngår også i øvelsen, ifølge bilder som den russiske TV-kanalen 5 viste fra øvelsen mandag.

Russiske styrker trener og øver langt mer enn før 2007. Russland har på ti år nesten doblet sitt forsvarsbudsjett, og bruker store beløp på nye fly, ubåter, stridsvogner, luftvern og missiler.

I mars tok Russlands president Vladimir Putin til orde for at den militære infrastrukturen i Arktis må forbedres og fornyes slik at russiske interesser kan beskyttes. Rundt 60 prosent av landets sjøbaserte strategiske atomstridshoder finnes i dag på Kolahalvøya.

F-16-fly sendt til Finnmark

Russerne har også hatt kampfly på vingene under øvelsen. Under lignende øvelser har Su-24 bombefly og MiG-31 fløyet taktiske formasjoner, og trent på å ødelegge fiendtlige luftmål.

Forsvaret ønsker ikke å kommentere den russiske øvelsen. Norge fikk ikke sendt Orion-overvåkingsfly på vingene da alarmøvelsen startet i forrige uke, men nå har F-16-fly tatt Banak i Finnmark i bruk, bekrefter Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

– Vi monitorerer den russiske øvelsen ute i havet. Grunnen til at Lakselv er tatt i bruk, er flere: Det bedrives vedlikehold på rullebanen i Bodø, det er bedre vær i Porsanger og vi bruker infrastrukturen der, sier major Elisabeth Eikeland ved FOH til TV 2.

Eikeland vil ikke opplyse når jagerfly fra QRA-basen i Bodø ble sendt til Finnmark, og heller ikke hvor mange fly Forsvaret sendte nordover. Ifølge TV 2s opplysninger ankom to F-16-fly Banak flystasjon i helgen, og dro søndag derfra ut på tokt til Barentshavet.

Den russiske alarmøvelsen følges tett av USA, som nå har døgnkontinuerlig maritim patruljering fra Andøya med fire Poseidon overvåkingsfly på plass, skriver aldrimer.no.

Uten å oppgi antallet, opplyste FOH søndag til Nordlys og aldrimer.no at F-16-fly hadde identifisert russiske fly nordvest av Troms og Finnmarkskysten.