FORTVILELSE: En to år gammel asylsøker fra Honduras gråter mens moren blir tatt av grensekontrollører i nærheten av grensen mellom Mexico og USA.
FORTVILELSE: En to år gammel asylsøker fra Honduras gråter mens moren blir tatt av grensekontrollører i nærheten av grensen mellom Mexico og USA. Foto: John Moore / Getty Images / AFP

Amerikansk Oslo-rektor raser mot USAs nye grensepolitikk: – Det er hinsides avskyelig

Donald Trump og hans administrasjon får flere til å rase etter at barn helt ned i spedbarnsalder blir adskilt fra sine foreldre når de prøver å søke asyl i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den udokumenterte flyktningen fra Honduras gråt da hun fortalte en advokat om hvordan amerikanske myndigheter angivelig skal ha tatt datteren ut av armene hennes mens hun ammet.

Det skriver CNN.

Splittet fra foreldrene

Historien er én av mange, etter at Donald Trump og hans administrasjon i mai annonserte en nulltoleranse-politikk mot alle flyktninger som prøver å krysse grensen.

Den nye loven innebærer at politi og grensevakter nå ser på illegal innvandring som kriminelle handlinger.

Etter at den omdiskuterte loven ble innført, har flere titalls foreldre blitt adskilt fra barna sin hver eneste dag.

En ung gutt og hans far fra Honduras blir arrestert på grensen.
En ung gutt og hans far fra Honduras blir arrestert på grensen. Foto: John Moore / Getty Images / AFP

Washington Post fortalte nylig historien om en asylsøker fra Honduras som ble adskilt fra kone og barn, og som senere tok sitt eget liv.

Dødsfallet har ikke blitt offentliggjort av departementet for innenlands sikkerhet, og ble heller ikke skrevet om av lokale medier. Men ifølge en kopi fra sheriffens kontor, som Washington Post har fått tak i, ble han funnet på gulvet i en polstret celle.

Sendt i fengsel

Flere foreldre har ifølge CNN fått beskjed fra grensekontrollører om at barna deres skulle få et bad, eller bli tatt med for avhør. Det tok flere timer før de forsto at barna hadde blitt tatt fra dem på ubestemt tid.

Barna blir kategorisert som enslige mindreårige og blir derfor sendt til regjeringens varetekt eller fosterhjem. Foreldrene blir kategorisert som kriminelle og sendt i fengsel.

En ung jente viser tydelig skepsis til den amerikanske grensekontrolløren på grensen mellom USA og Mexico.
En ung jente viser tydelig skepsis til den amerikanske grensekontrolløren på grensen mellom USA og Mexico. Foto: John Moore / Getty Images / AFP

Flere medlemmer av senatet i USA har forsøkt å komme seg inn i de midlertidige leirene i Texas, men de ble nektet adgang.

– Dyr i bur

Jacob Soboroff er journalist i den amerikanske nyhetskanalen MSNBC, og var én av få journalister som til slutt slapp inn i et forlatt Walmart-lokale i Texas, som huser over 1400 enslige gutter i alderen 10 til 17 år.

– Jeg har vært på innsiden av flere føderale fengsler, og dette stedet er kalt et mottak, men det minner mer om et fengsel, sier Soboroff.

Da journalisten kom inn på mottaket, spurte én av de ansatte om Soboroff kunne prøve å smile til ungene.

– De føler seg som innelåste dyr i bur, som blir sett på, sier han ifølge MSNBC.

Han påpeker at barna ikke fysisk sitter i celler. Det er imidlertid strenge regler, og de får kun lov til å være utendørs i to timer om dagen.

– Fullstendig uakseptabelt

Når foreldrene er siktet og dømt, blir de ført tilbake til forvaring hos grensekontrollørene. I teorien skal de da bli gjenforent med barna sine. Rapporter tyder imidlertid på at flyktningene går uker og måneder, uten å vite hvor barna deres er.

En to år gammel jente fra Honduras og hennes mor blir arrestert av amerikanske grensekontrollører på grensen.
En to år gammel jente fra Honduras og hennes mor blir arrestert av amerikanske grensekontrollører på grensen. Foto: John Moore / Getty Images / AFP

Amerikanskfødte Curt Rice er rektor ved Oslo Metropolitan University. Han er sjokkert over situasjonen som utspiller seg i USA om dagen.

– Trump og hans administrasjon gjør dette for å gi beskjed om at det ikke er klokt å søke asyl i USA. De bruker barn som et politisk forhandlingskort, og det er så avskyelig, sier Rice til TV 2.

Rektoren sier at han er kjempeglad i USA, men at han blir kvalm av å lese artiklene om hvordan immigranter som søker asyl i USA behandles.

– Dette er hinsides avskyelig og fullstendig uakseptabelt. At jeg skjemmes, blir altfor svakt, sier Rice.

Får sterk kritikk

Tall fra det amerikanske departementet for innenlands sikkerhet, som ble lagt fram fredag, viser at 1.995 mindreårige ble atskilt fra 1.940 voksne personer som hadde krysset grensen til USA i perioden 19. april til 31. mai.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og lovendringene har høstet sterk kritikk fra flere hold. FN har blant annet anklaget amerikanske myndigheter for å bryte menneskerettighetene.

Flere amerikanske kristne ledere, som vanligvis støtter Donald Trump og republikanerne, mener også at justisminister Jeff Sessions må revurdere sin beslutning.

Det har vært en rekke demonstrasjoner mot lovendringene flere steder i USA.

(TV 2/NTB)