FAVORITTER: Dette Belgia-laget kjørte over Costa Rica i generalprøven til VM, og er favoitter til å ta seg videre fra gruppe G. / AFP PHOTO / JOHN THYS
FAVORITTER: Dette Belgia-laget kjørte over Costa Rica i generalprøven til VM, og er favoitter til å ta seg videre fra gruppe G. / AFP PHOTO / JOHN THYS

Belgias gylne generasjon: – Det er nå eller aldri

Det belgiske stjernegalleriet har lenge vært stemplet som lovende. Blir 2018 året de tar steget opp blant de aller største?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Belgia har avlet frem en generasjon fullstappet av fantastiske fotballspillere. De har spillere som dominerer i europeisk klubbfotball. De har verdensstjerner i alle ledd. De har vunnet utallige titler seg imellom.

Men sammen, med flagget på brystet, har de ikke levd opp til forventningene.

– Det er nå eller aldri, sier Belgia-spiller Nacer Chadli i et intervju med The Telegraph før VM i Russland.

Se Belgia-Panama på TV 2 og TV 2 Sumo fra 16.30

Kun to av spillerne som forventes å starte for Belgia i Russland vil være under 30 år når det skal spilles VM i Qatar i 2022. Manchester Uniteds Romelu Lukaku (25) og Dalian Yifang-spiller Yannick Ferreira Carrasco (24). Dette kan være siste VM-sjanse for mange av de belgiske stjernene.

– Dette er åpenbart en av våre største muligheter. Men i et mesterskap må alt stemme. Vi må være klare både fysisk og psykisk, og i tillegg ha litt flaks. Det er 10-15 lag som er kapable til å vinne, sier Belgias superstjerne Kevin De Bruyne (26) til avisen.

Ingen unnskyldning
​«De røde djevlene» var lovende allerede før VM for fire år siden. Da ble det exit mot Argentina i kvartfinalen. Nå skal de ta steget fra et lag som er lovende for fremtiden, til et lag som kommer til å huskes for fortiden. Hele elleve av de 14 spillerne som var på banen mot Argentina i 2014 er i den Belgiske troppen i år. Mangel på mesterskapserfaring er ikke lengre en unnskyldning.

Også i EM i 2016 sa det stopp i kvartfinalen.

– For to år siden var det en følelse av at vi manglet litt erfaring. Vi er mer modne nå. Vi er sikrere på oss selv og har mer selvtillit, sier Chadli.

– I VM-sammenheng er dette siste sjanse for den gylne generasjonen til Belgia. Forsvarsspillerne, med Kompany, Alderweireld og Vertonghen er rundt 30 år. Angrepsstjernene har selvsagt flere år igjen. Men for dette laget, som på papiret er komplett, er det siste sjanse, sier Simen Stamsø-Møller i TV 2s VM-podcast.

FLYING START? Belgia satt seg på flyet til Russland med en meget sterk spillertropp, og møter overkommelige Panama i første VM-kamp / AFP PHOTO / JOHN THYS
FLYING START? Belgia satt seg på flyet til Russland med en meget sterk spillertropp, og møter overkommelige Panama i første VM-kamp / AFP PHOTO / JOHN THYS

Nasjonen ligger helt oppe som nummer tre på FIFA-rankingen. Kun Brasil og Tyskland ligger foran. Roberto Martinez` mannskap feide gjennom VM-kvalifiseringen ubeseiret, med en målforskjell på 43-6.

– Det er et lag som har spilt god fotball i både kvalifiseringer og mesterskap. Nå er de avhengige av at spillere som Hazard, De Bruyne og Mertens presterer opp mot sitt aller beste. Da kan de være en outsider til tittelen, sier Stamsø-Møller.

Belgia VM-åpner mot Panama mandag. Deretter møter de Tunisia, før det kan bli en ren gruppefinale mot England i siste kamp i gruppe G.