– Bør bli like vanlig å bruke kondom som sykkelhjelm

Kjønnssykdommer som gonoré og klamydia øker blant unge voksne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stadig flere unge får kjønnssykdommer i Norge. Nå etterlyser landets største senter for seksuell helse, Sex og Samfunn, en holdningsendring og at den må begynne i skolen.

– Spør vi unge i dag om hvor de får seksualundervisiningen sin fra, så er det porno, internett og venner som er svaret. Det handler om å få dette inn i skolen, gjerne fra barnehage til russetid, for å jobbe holdningsskapende og snakke positivt om dette med seksualitet, sier daglig leder i Sex og samfunn, Marie Røsok, til TV 2.

– Hvorfor i all verden bruker du ikke kondom?

Hun vil at prevensjonsmiddel og kondom skal bli en selvfølge. Røsok mener kondombruk bør bli like vanlig som det å bruke sykkelhjelm.

– Målet er å få det til å bli noe helt vanlig, som for eksempel det å bruke sykkelhjelm. Før så var det ikke så mange som gjorde det.

– Hvis du sykler uten sykkelhjelm i dag, så ser man litt rart på den personen som ikke gjør det og tenker: «Hvorfor i all verden bruker han ikke hjelm?» Det å skape den samme handlingsendringen med kondombruk hadde vært spennende å fått til. At reaksjonsmønsteret neste gang du skal ha sex blir; hvorfor i all verden bruker du ikke kondom, sier Røsok.

– Sterk økning

For vi nordmenn er dårlige på bruk av prevensjonsmiddelet. Nye tall fra helsedirektoratet viser at flere unge får kjønnssykdommer. Derfor har Helsedirektoratet startet en kampanje som retter seg mot unge voksne mellom 18 og 30 år.

– Vi har sett en sterk økning i antall tilfeller av gonoré og syfilis, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet til TV 2.

Kampanjen har fått kritikk for sterk språkbruk men Granlund håper man nå vil kunne huske å bruke kondom.

– Vi må være konkrete og tydelige for å nå gjennom til denne målgruppen, sier Granlund.

Hos senteret for seksuell helse er oppfatningen en litt annen.

– Vår erfaring er at skremselspropaganda og pekefingre gjør at unge folk ikke hører etter. Nå har de fått oppmerksomhet fordi de har brukt ord som «pikk» og «fitte», men om det fører til økt kondombruk gjenstår å se, sier Røsok.