Dansk drømmeåpning i VM: – Se på Åge Hareide. Dette er en stor stund for ham

Seieren satt langt inne, men Danmark og Åge Hareide kunne juble for 1-0-seier mot Peru i VM-premieren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Peru – Danmark 0-1 (0-0):

Christian Eriksen serverte etter en drøy times spill. Yussuf Poulsen scoret.

Se Danmarks scoring og Perus sjansesløseri i fyldig kampreferat øverst!

Det sørget for at Åge Hareide kunne juble for 1-0-seier mot Peru og dansk drømmeåpning i gruppe C.

Åge Hareide var både lykkelig og litt irritert etter seieren.

– Det føles godt. Det ble en tøff kamp, som vi visste på forhånd. Da vi tok ledelsen, så visste vi at vi kunne forsvare oss etterpå, sa Hareide til FIFA-TV etter kampen.

– Men vi hadde noen kontringer vi kunne gjort det bedre på. Peru presset oss hardt og kastet alle mann fremover. Vi har imidlertid spilt fem kamper uten å slippe inn mål, og scoret et fantastisk mål. I første omgang så spilte vi for lite med hverandre, men begynte bra i andre. Det ble litt av-og-på. Vi var litt redde idag. Men seieren betyr mye, og vi har et lag som viser at de kan kjempe. Det blir tette kamper videre i turneringen, men vi skal kjempe, oppsummerte han.

Nordmannen hyllet keeper Kasper Schmeichel etter seieren.

– Han er akrobatisk og meget rask på føttene. Han er kanskje best i verden på strek når han er i form. Han gjorde en fantastisk prestasjon, og det hadde vi også behov for, sa Hareide etter å ha blitt annen nordmann (etter Egil Olsen) som har ledet et lag til seier i et VM-sluttspill for menn, mente nordmannen.

– Peru har et fremragende lag, og jeg har stor respekt for deres prestasjon. De fortjente sikkert mer i dag, men slik er fotball. Vi var heldig i dag, kanskje er Peru det neste gang, sa Hareide.

Ekspertene menener seieren betyr enormt for Danmark og Hareide.

– Yussuf Poulsen var der da Danmark trengte det som mest. Han scoret i VM og sørget for dansk jubel på tribunen. Se på Åge Hareide. Dette er en stor stund for ham, sa TV 2-kommentator Øyvind Alsaker etter Danmarks scoring.

– Christian Eriksen slo pasningen i akkurat riktig øyeblikk. Yussuf Poulsen plasserte den i nærmeste hjørnet. Vi hadde frem til det fått ett strålende dansk angrep, og det holdt til scoring, sa TV 2-ekspert Petter Myhre.

Peru hadde flere gedigne sjanser til å utligne, men Danmark ble reddet av Kasper Schmeichel. Peru misbrukte dessuten et straffespark, som ble tildelt etter VAR-dømming, i første omgang.

– Åge Hareide vet at Danmark har hatt hjelp av Fru Fortuna i denne kampen. Peru hadde fortjent en scoring. Danmark tok en heldig seier, mente Alsaker.

– Schmeichel var helt strålende. Det er ingen keepere hittil i VM som har hatt flere redninger. Han var gullgod å ha for Danmark og Hareide, mente TV 2-ekspert Erik Thorstvedt etter kampslutt.

– Vi er glade på Åge Hareides vegne nå. Jeg vet at han setter dette øyeblikket svært høyt. Det er marginer i fotball, og nå gikk de i favør Danmark, sa han.

Peru farlig frempå
Peru yppet seg noe voldsomt i starten og skapte tre store sjanser det første kvarteret mot Danmark.

– Åge Hareide må få frem noen klare beskjeder fra sidelinjen, for det har vært alt for passivt av Danmark foreløpig, mente TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

– Spillerne fra Peru hadde mer fart og mer vilje, mente han.

Danmark hevet seg utover i omgangen og overtok mer og mer av spillet.

Etter 33 minutter måtte Danmarks William Kvist forlate banen på båre.

Kvist måtte kaste inn håndkleet etter han fikk kneet til Jefferson Farfán i ribbeina.

– Ai. Ai. Ai. Det er ikke bra. Kvist må gi seg. Lasse Schöne kom inn. Han er en pasningssikker spiller, sa Alsaker.

Fikk straffe etter VAR – blåste ballen himmelhøyt over
Like før pause skrek Peru på straffe da Christian Cueva gikk ned etter en duell innenfor 16-meteren.

Dommer Bakary Gassama viste etterhvert tegnet som henviser til videodømming. Etter å ha studert situasjonen på TV-skjermen pekte han på ellevemetersmerket.

– Dommeren kom til konklusjonen at det var straffe. Du ser at han ble tatt på slutten. Igjen gikk dette ganske smidig, sa Alsaker.

Mannen som ble felt, Christian Cueva, blåste imidlertid straffesparket himmelhøyt over.

– For et øyeblikk. Han blåste den himmelhøyt over. Han gikk for kraft, men gravde seg under ballen. Han hadde alle tiders mulighet til å score Perus første VM-mål på 36 år og sende Peru til pause med ledelse. Men så sviktet han, sa Alsaker.

– Det stod 0-0 til pause. Og jeg mener Peru ble snytt og skulle hatt ytterligere ett straffespark i omgangen. Men missen til Cueva var helt voldsom. Det var en stor, stor, bom, mente TV 2-ekspert Brede Hangeland etter de første 45 minuttene.

Eriksen servitør før dansk jubel
Etter pause holdt Danmark ballen i laget i åpningsminuttene.

Hareides menn slet imidlertid med å komme til de store målsjansene, mens Peru var hele tiden farlige på kontringer.

Etter 59 minutter fikk de tilreisende danske supporterne endelig noe å juble for. Playmakeren Christian Eriksen fant Yussuf Poulsen med en gjennombruddspasning. Han gjorde ingen feil, og fra skrått hold sendte han Danmark opp i 1-0-ledelse.

– Det er 1-0 til Danmark. Yussuf Poulsen har slitt og bommet på så mange sjanser, men nå var han der da Danmark trengte det. Han scoret i VM og sørget for dansk jubel på tribunen. Se på Åge Hareide. Dette er en stor stund for ham, sa Øyvind Alsaker etter scoring.

– Eriksen slo pasningen i akkurat riktig øyeblikk. Yussuf Poulsen plasserte den i nærmeste hjørnet. Vi hadde frem til det fått ett strålende dansk angrep, og det holdt til scoring, sa TV 2-ekspert Petter Myhre.

Like etter scoringen sendte Peru sin kaptein og største stjerne Paolo Guerrero på banen i et håp om å snu kampen.

Peru skapte flere enorme sjanser til å utligne. Danmark kan takke en dyktig keeper Kasper Schmeichel, flaks og dårlige avslutninger for at Peru ikke utlignet.

– De har hatt så mange strålende sjanser nå, at Peru hadde mer enn fortjent en utligning, mente TV 2-ekspert Petter Myhre.

– Schmeichel har vært der flere ganger med strålende beinparader, poengterte han.

Danmark holdt unna, og kunne juble for 1-0-seier mot Peru i sin VM-åpning.

Hareide: – Vi skal være oss selv
Danmarks landslagssjef Åge Hareide var optimist før kampstart.

– Vi hadde en fin trening, og det ser bra ut. Vi skal være oss selv. Vi har et lag som har spilt veldig mye sammen, og kjenner hverandre godt. Hvis vi kan få frem det sterke i laget og de sterke sidene. Vi må opp på det aller høyeste nivået for å vinne kampen, sa Åge Hareide til TV 2 Sporten før avspark.

Kapteinen vraket for Peru
Perus kaptein Paolo Guerrero, som nylig fikk grønt lys til å spille VM etter å ha blitt frikjent av en sveitsisk domstol for en dopingdom, startet overraskende på benken for laget som deltar i sitt første VM siden 1982.

Den tidligere Watford-spilleren Andre Carrillo tok stjernens plass i startoppstillingen.

Danmark startet som forventet. Det inkluderte Premier League-proffene Kasper Schmeichel (Leicester), Andreas Christensen (Chelsea) og Christian Eriksen (Tottenham) fra start.

Forrige gang Peru deltok i VM var tilbake i 1982. Da spilte de uavgjort mot Italia og Kamerun, mens det ble stortap mot Polen og dermed exit fra gruppespillet. Danmark var ikke med i forrige VM, men deltok i Sør-Afrika for åtte år siden. Der røk danskene ut i gruppespillet etter å ha tapt mot Nederland og Japan.

Slik startet lagene:

Peru (4-2-3-1): Gallese – Advincula, Ramos, Rodriguez, Trauco – Yotun, Tapia – Flores, Cueva, Carrillo - Farfan

Danmark (4-2-3-1): Schmeichel – Dalsgaard, Kjær, Christensen, Larsen – Kvist, Delaney – Sisto, Eriksen, Poulsen – Jørgensen

Dommer: Bakary Gassama

Stadion: Mordovia Arena