Historisk VM-avgjørelse hylles: – Tier på børsen

TV 2s fotballekspert Simen Stamsø-Møller mener det er andre situasjoner enn VAR-hjelp som er en tidstyv i kamper.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se episoden i videovinduet øverst!

For første gang i et VM-sluttspill ble VAR avgjørende, for ti minutter inn i andre omgang ble Antoine Griezmann lagt i bakken av Australia-back Joshua Risdon.

Dommer Andres Cunha tok i bruk videobilder og dømte straffespark til Griezmann, som sendte Frankrike i ledelsen. Mile Jedinak utlignet, men Paul Pogbas skudd via Aziz Behich ti minutter før full tid reddet en fransk sliteseier.

Videodømming har vært heftig debattert de siste årene, men det virker å være stadig færre kritikere. TV 2s eksperter hyller lørdagens VAR-bruk i Kazan.

– Det er en bitteliten touch på ballen, men så er han hælen til Griezmann. Det er en forseelse. Det er strålende bruk av VAR, og det er for at dommeren ikke skal se ut som en klovn. Nå ville han ikke gjort det her uansett, for det er en vanskelig situasjon, men nå var det riktig avgjørelse. Straffe, ingen diskusjon, sier Simen Stamsø-Møller.

– Tar dette bort sjarmen med fotball? Selvfølgelig ikke. Gjør dette fotballen enda mer interessant for oss TV-seere? Selvfølgelig. Tier på børsen til VAR, sier TV 2-kollega Jesper Mathisen på Twitter.

Det tok bare 60 sekunder fra ballen var ute av spill til den uruguayanske kamplederen hadde vurdert situasjonen til Griezmann som straffe.

– Det tok omtrent det samme på frisparket til Nabil Fekir i 87. spilleminutt og et innkast til Australia tidligere. Det er en mye større tidstyv enn VAR, mener Stamsø-Møller.

Ballen måtte ut av spill før dommeren kunne ta i bruk videoassistanse. Hadde Australia scoret i mellomtiden, ville målet blitt annullert.

Dommeren fikk også hjelp av mållinjeteknologien da Frankrike gikk opp i 2-1.

– Dommeren hadde ikke vært ett hundre prosent sikker på den. Mållinjeteknologi er en gave, sier Simen Stamsø-Møller.

– Denne kampen kunne nesten blitt målløs uten VAR og mållinjeteknologien. Der bra at det blir riktig dømt, men det er uvant å se at fotballkamper bli stoppet, sier TV 2s fotballekspert Solveig Gulbrandsen.