Billy Caldwell ble innlagt på St Marys Hospital torsdag kveld, og kjempet for livet etter å ha blitt fratatt livsviktig medisin.

12-åringen har kraftig epilepsi. Da han begynte på cannabisolje gikk han fra å ha opp til hundre anfall hver natt, til ingen.

Etter at Billys fastlege ble beordret til å stoppe utskrivingen av cannabisoljen, tok moren Charlotte med sønnen sin til verdens nest største barnesykehus i Canada.

Der fikk han ett års bruk av cannabisoljen. Men da Charlotte og Billy skulle returnere til Storbritannia ble de stoppet på flyplassen, og cannabisoljen ble konfiskert.

Tilstanden forverret

Billy ble innlagt på sykehuset torsdag kveld. Fredag ettermiddag forverret tilstanden hans seg ytterligere, og han gikk fra dyp søvn til flere dypere og potensielt dødelige anfall. Natt til lørdag hadde han hatt to nye alvorlige anfall.

Sykehuset forsøkte flere livreddende medisiner, men til ingen nytte. Vel vitende om at cannabisoljen som har gitt tydelig effekt de siste 19 månedene, lå innelåst på et kontor kun tre mil unna.

Charlotte sa til britiske The Mirror at hennes sønn er døende, og at innenriksdepartementet i England lar han dø.

– Det eneste som kan redde ham, er cannabisoljen. Den er nå konfiskert og utenfor vår kontroll, sa hun til avisen.

Nå har britiske myndigheter bestemt at han likevel skal få tilbake cannabisoljen etter stort press fra både moren og media, skriver Sky News.

Lokalpolitikeren Órfhlaith Begley ønsket den avgjørelsen velkommen.

– Billy skulle aldri blitt plassert i den posisjonen. Behandlingen fungerte helt åpenbart på ham, og han ble rask dårligere da den ble avsluttet. Likevel krevde det intens lobbyvirksomhet for å få myndighetene til å omgjøre denne ondskapsfulle avgjørelsen, sier Begley.

Moren Charlotte takket personalet ved sykehuset for den gode behandlingen.

– Personalet her har vært helt fantastiske. Han får den beste medisinske behandlingen i verden. Jeg kan ikke takke dem nok, sier hun.

Charlotte og Billy har tilbragt de fire siste årene utenlands fordi cannabisolje er ulovlig i England.

– Det må være noe av det verste en mor kan gjennomgå, beskriver Caldwell om å bli tvunget til å forlate venner og familie for å få tilgang til den potensielt livsviktige medisinen.

– Ren ondskap

Tidligere denne uken møtte Charlotte politiminister Nick Hurd for å diskutere Billys sak. Hurd nektet å gi 12-åringens cannabisolje tilbake. Det fikk Charlotte til å rase.

– Dette er ren ondskap. Vi har kommet til det punktet hvor Billy er for syk til å reise til Canada for å få medisinen, men nå ligger cannabisoljen på et kontor kun minutter unna der vi befinner oss, sa hun da.

– Hvis Billy dør, noe som kan skje slik situasjonen er nå, vil innenriksdepartementet og Nick Hurd bli holdt ansvarlig, fortsatte hun.

Cannabisolje er lovlig for medisinsk bruk i Australia, Canada, store deler av USA og Europa.