Rygge flystasjon i Østfold kan få huse F-22 Raptor, verdens mest avanserte jagerfly.
Rygge flystasjon i Østfold kan få huse F-22 Raptor, verdens mest avanserte jagerfly. Foto: Ralph Branson/Air National Guard

Verdens mest avanserte jagerfly:

USA får bruke superflyet F-22 Raptor i Norge

Amerikanske F-22 og F-35 får bruke Rygge flystasjon, bekrefter Forsvarsdepartementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken kunngjorde Forsvarsdepartementet at Rygge flystasjon i Øsfold blir en del av USAs europeiske avskrekkingsinitiativ EDI.

Planene på Rygge innebærer å etablere oppstillingsplass med overbygning for fire kampfly på Rygge flystasjon, i tillegg til taksebane, et brannvernbygg, belysning og skilting.

– Denne investeringen vil legge til rette for styrket beredskap og rask overføring av NATO-allierte styrker i tilfelle krise og krig, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Gjelder også F-22 og F-35

I desember 2017 ble det kjent at USA vil bruke Rygge til QRA-formål i forbindelse med operasjon Atlantic Resolve og det europeiske avskrekkingsinitiativet EDI, og i januar sa statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide at amerikanske kampfly på Rygge kunne bli et tema under det norsk-amerikanske toppmøtet i Washington.

I USAs 2019-budsjettdokumenter heter det at Rygge-investeringen i militær infrastruktur er basert på behovene til US Air Force, og at det vil bli vanskeligere å støtte avskrekkende operasjoner og luftkontroll over de baltiske landene uten Rygge. Taksebanen skal være dimensjonert for amerikanske og NATO-fly av ulike størrelser, heter det i dokumentene fra februar.

– Amerikanske myndigheter ser for seg tidvis øving og trening og eventuell forsterkning til Rygge med fjerde generasjons kampfly ved behov, opplyste Forsvarsdepartementet i pressemeldingen tirsdag.

F-22 Raptor inngår i USAs avskrekkingsalternativ EDI.
F-22 Raptor inngår i USAs avskrekkingsalternativ EDI. Foto: Andreea Alexandru/AP/NTB scanpix

På spørsmål fra TV 2 om formuleringene i pressemeldingen betyr at US Air Force ikke får bruke sine nyeste, femte generasjons kampfly på Rygge, sier pressevakt Marita Isaksen Wangberg i Forsvarsdepartementet lørdag at USA også kan bruke F-22 Raptor og F-35.

– Det er fjerde generasjons fly amerikanske myndigheter ønsker å forberede infrastruktur for på Rygge. Det betyr likevel ikke at F-35 er ekskludert fra å kunne bruke fasilitetene dersom det skulle bli behov for det. F-22 er heller ikke utelukket, bekrefter hun.

– Det er én mulighet, sa forsvarsminister Bakke-Jensen da Aftenposten tidligere denne uken spurte ham om USA ønsker å ha to F-22 Raptor kampfly i Norge.

Ikke til salgs

F-22 Raptor er i likhet med F-35 et femtegenerasjons kampfly, men verdens mest avanserte jagerfly er ikke til salgs, og brukes bare av det amerikanske luftforsvaret.

Det taktiske F-22-jagerflyet med stealth-egenskaper er utstyrt for bakkeangrep, elektroniske angrep og signaletterretning, og har vært brukt i luftangrep mot IS-mål i Irak og Syria.

Da USA i 2015 varslet at de ville utplassere F-22 i Europa, truet russerne med mottiltak. Raptor-fly var i Tyskland, med besøk i Estland og Polen da USA styrket NATOs luftkapasitet i det baltiske luftrommet.

I 2016 kunne F-22-flyene med base i Storbritannia lande i Litauen og Romania, og i oktober 2017 kunngjorde US Air Force utplassering av seks Raptor-fly i Storbritannia, med Tyskland og Polen som vertsland.

Store forskjeller

I en prosjektbeskrivelse som US Air Force tidligere har gitt til kongressen heter det at en eventuell, fremtidig bruk av kampflyene F-15, F-16, F-22 og F-35 på Rygge er koordinert med vertsnasjonen Norge.

Selv om Wangberg poengterer at kampflyene F-15 og F-16 også er kapable, er det unektelig store forskjeller. Norges første F-35-flyger har tidligere sagt at forskjellene på F-35 og F-16 er som å sammenligne en Tesla modell S med en sportsbil fra 70-tallet.

– Det er også verdt å nevne at fjerde generasjons fly som F-15 og F-16 på ingen måte må ses som lite kapable kampfly. De vil i mange år fremover operere sammen med femte generasjons fly, der de komplementerer hverandre innen ulike typer luftoperasjoner, sier Forsvarsdepartementets pressevakt Marita Isaksen Wangberg til TV 2.

180518-F-IT851-0300
180516-Z-JG916-0404
Verdens mest avanserte jagerfly Foto: U.S. Department of Defense