Den største kampen i Åge Hareides karriere

Jesper Mathisen mener Åge Hareide må gå «all in» i VM-åpningen mot Peru.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

VM i fotball. Det blir ikke større enn dette. Ikke for Danmark, og ikke for Åge. Dette er den viktigste kampen for Danmark i gruppespillet, og dette er den største kampen i Åge Hareides karriere.

Vi i Norge klarte heller ikke denne gangen å kvalifisere oss for et mesterskap, men heldigvis har vi Åge. Og vi har Danmark. Våre deilige naboer.

Så lenge vi må følge VM fra sofaen er det lov å finne seg en annen nasjon man skal heia på, og for meg er saken enkel. Det blir selvfølgelig Danmark.

Denne uken har vi fulgt dem her i Russland, og det er enkelt å se at dette er en gjeng som har spilt på seg masse selvtillit. De fleste treningene har naturligvis vært stengt, men et par treninger har vi fått lov til å se - og det har sett godt ut. Treningsbanen Danmark har trent på er den flotteste jeg har sett. Den er som et biljardbord, kostet fire millioner å legge, og skal bort igjen med en gang Danmark er slått ut av mesterskapet…

Hvor langt Danmark kan gå avhenger veldig mye av kveldens kamp. Tap, og det blir ekstremt tøft. Seier, og veldig mye skal gå galt om ikke Danmark blir med på moroa når den virkelig starter etter gruppespillet. Men hva har jeg sett på trening denne uka? Hva sitter jeg igjen med før det smeller i kveld?

En av Danmarks store stjerner har sett ut som en skikkelig storspiller. Han kan få sitt virkelig store gjennombrudd på den største scenen. Pione Sisto har slitt med sin akilles de siste ukene, men nå er han virkelig på gang. Celta Vigo-spilleren har vært strålende i La Liga denne sesongen, og han har fart og ferdigheter som er ekstremt underholdende å se på når han har dagen. De danske journalistene og ekspertene vi reiser rundt med er sikre på at han starter, og jeg håper de får rett. Det er ingen vits å spare på kruttet nå, Åge. I kveld skal du «all-in»!

I tillegg til at jeg har blitt imponert over det Sisto har vist, er det selvfølgelig Christian Eriksen som har stått frem. Tenk at en danske med det kjedelige navnet er en av verdens beste fotballspillere. Christian Eriksen høres ut som en fisker fra Hirtshals, eller en maler fra Aalborg. Å se ham spille fotball er kunst. Spania-Portugal ga oss fantastiske scoringer, perfekte pasninger og silkemyke mottak. Ikke bare en gang, men hele kampen gjennom. Sånn er også Eriksen. Han kunne gått inn på hvilket som helst lag i dette VM. Så legg merke til alt han gjør i kveld. Se hvor enkelt det ser ut. Se hvor god tid han har. Se hvor naturlig det ser ut. Og i tillegg til at han er en av verdens beste fotballspillere, må han være en av de hyggeligste. Hver eneste dag på treningsfeltet står han igjen for å skrive autografer til alle har fått det de skal ha. Han er mest populær og mest jordnær. Ingen dum kombinasjon!

Men selv om Danmarks viktigste offensive spillere har sett strålende ut denne uka, blir ikke Peru noen enkel motstander. De er livsfarlige på kontringer, har en giftig Paolo Guerrero på topp og kommer til å løpe sokkene av seg. De spiller med en enorm intensitet, er ekstremt direkte når de vinner ball, men de har også sine svakheter. I kvalifiseringen slapp de inn mange enkle mål på faste situasjoner, og det er noe Åge har tenkt å utnytte i kveld.

På gårsdagens pressekonferanse var han klar på at det fort blir et hjørnespark, innkast eller frispark som blir avgjørende. Det har vært veldig mye fokus på at gjennomsnittshøyden hos Peru er en god del lavere enn hos Danmark, men hvis vi ser på oppkjøringskampene, har Peru klart seg veldig godt mot lag som også har solid fysikk. Kroatia, Island, Skottland og Saudi Arabia har blitt slått, før det ble det 0-0 mot Sverige i deres siste test.

Som vi da forstår blir det en knalltøff test for Danmark i kveld, men jeg tror de vinner. 1-0? 2-0? Det blir neppe mye mål. Det blir neppe veldig pent. Men det bryr ikke jeg meg om så lenge Danmark får med seg tre ekstremt viktige poeng.

Det er 18.00 i kveld det smeller. Sør-Amerika mot Norden. Hvitt og rødt mot rødt og hvitt. Inkaer mot Lego-menn. Macchu Picchu mot Himmelbjerget. Kom så, Danmark!