Her avslører det norske F-35-missilet det falske målet

Det virkelige målet skulle være 100 meter unna, men det norskutviklede missilet som blir standardutrustning på kampflyet F-35 treffer likevel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det norskutviklede Joint Strike Missile (JSM) er klar til bruk på kampflyet F-35, etter et vellykket utviklingsprogram, opplyser Kongsberg Defence & Aerospace til TV 2.

JSM-missilet beskrives som det mest avanserte og moderne langtrekkende missil mot sjø- og landmål, og utvikles i samarbeid med det norske Luftforsvaret og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

– Utviklingsprogrammet har vært vellykket. Vi har blitt ferdig på den tiden vi skulle bli ferdig på. Missilet utfører de oppdragene det skulle og møter alle krav, sier Øyvind Kolset, direktør for missilsystemer i Kongsberg Defence & Aerospace til TV 2.

Traff ikke falskt mål

I en FFI-video fra den siste kvalifiseringstesten slippes JSM-missilet fra et F-16-fly, og følger sin planlagte bane på mer enn 200 kilometer, før det finner, identifiserer og angriper målet.

I testen er et falskt mål plassert i den oppgitte målposisjonen, mens det virkelige målet er cirka 100 meter unna. JSM-missilet treffer likevel det virkelige målet, forklarer våpenprodusenten:

– Når missilet ankommer målområdet, identifiserer det og angriper det virkelige målet, selv om det ligger utenfor den oppgitte målposisjonen. Under planlegging av oppdraget, velger operatøren hvilke mål missilet skal angripe. Missilet vil automatisk terminere dersom det ikke identifiserer et tillatt mål.

Slik beskriver Kongsberg Defence & Aerospace hva som skjer i videoen:

  • Missilet slippes fra flyet, der en egen autopilot i missilet sørger for trygg separasjon fra jagerflyet.
  • Etter noen sekunder slippes deksel for luftinntak, vingene folder seg ut, og missilet styrer inn på den forhåndsplanlagte banen.
  • Missilet følger den planlagte banen på mer enn 200 kilometer til den posisjonen der målet befinner seg.

Standardutrustning på F-35

Nå blir JSM-missilet en del av standardutrustningen på F-35. Direktør Kolset sier at missilet utfører alle krav, og at potensialet er svært stort. Han håper at den vellykkede utviklingen kan være starten på et større industrieventyr.

– Vi har mange kampanjer gående, offisielt har Australia vist interesse ved at de finansierer en ekstra sensor inn i JSM. Japan har gått ut og vist stor interesse. Utover det har jeg ingen kommentarer på andre kampanjer vi har. Men vi ser potensialet som svært stort, sier Øyvind Kolset i Kongsberg Defence & Aerospace til TV 2.

– Flere andre nasjoner som anskaffer F-35 har tilsvarende operative behov som Norge og har vist en betydelig interesse for JSM, opplyser Forsvarsdepartementet i en pressemelding.