SYK: 12 år gamle Billy Caldwell har kraftig epilepsi. Nå har han blitt fratatt livsviktig medisin.
SYK: 12 år gamle Billy Caldwell har kraftig epilepsi. Nå har han blitt fratatt livsviktig medisin. Foto: Peter Nicholls / Reuters

Tok Billys (12) cannabisolje på flyplassen – nå kjemper han for livet på sykehuset

Billy Caldwell ble innlagt på St Marys Hospital torsdag kveld, og kjemper nå for livet etter å ha blitt fratatt livsviktig medisin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nord-irske Billy Caldwell har kraftig epilepsi. Da han begynte på cannabisolje gikk han fra å ha opp til hundre anfall hver natt, til ingen.

Etter at Billys fastlege ble beordret til å stoppe utskrivingen av cannabisoljen, tok moren Charlotte med sønnen sin til verdens nest største barnesykehus i Canada.

Konfiskerte medisin

Der fikk han ett års bruk av cannabisoljen. Men da Charlotte og Billy skulle returnere til Storbritannia ble de stoppet på flyplassen, og cannabisoljen ble konfiskert.

Charlotte sier til britiske The Mirror at hennes sønn er døende, og at innenriksdepartementet i England lar han dø.

– Det eneste som kan redde ham, er cannabisoljen. Den er nå konfiskert og utenfor vår kontroll, sier hun til avisen.

Til britiske The Guardian kritiserer Charlotte Caldwell regjeringen for å tvinge henne til å forlate landet.

– Ingen mor burde være nødt til å rømme landet for å holde barnet sitt i live, sier hun til avisen.

Tilstanden forverret

Charlotte og Billy har tilbragt de fire siste årene utenlands fordi cannabisolje er ulovlig i England.

– Det må være noe av det verste en mor kan gjennomgå, beskriver Caldwell om å bli tvunget til å forlate venner og familie for å få tilgang til den potensielt livsviktige medisinen.

Billy ble innlagt på sykehuset torsdag kveld. Fredag ettermiddag forverret tilstanden han seg ytterlige, og han gikk fra dyp søvn til flere dypere og potensielt dødelige anfall.

Sykehuset har forsøkt livreddende medisiner, men til ingen nytte. Vel vitende om at cannabisoljen som har gitt tydelig effekt de siste 19 månedene, ligger innelåst på et kontor kun tre mil unna.

FORTVILET: Mor Charlotte er fortvilet over at sønnens livsviktige medisin ble konfiskert.
FORTVILET: Mor Charlotte er fortvilet over at sønnens livsviktige medisin ble konfiskert. Foto: Peter Nicholls / Reuters

– Ren ondskap

Tidligere denne uken møtte Charlotte politiminister Nick Hurd for å diskutere Billys sak. Hurd nektet å gi 12-åringens cannabisolje tilbake. Det får Charlotte til å rase.

– Dette er ren ondskap. Vi har kommet til det punktet hvor Billy er for syk til å reise til Canada for å få medisinen, men nå ligger cannabisoljen på et kontor kun minutter unna der vi befinner oss, sier hun til The Sun.

– Hvis Billy dør, noe som kan skje slik situasjonen er nå, vil innenriksdepartementet og Nick Hurd bli holdt ansvarlig, fortsetter hun.

Cannabisolje er lovlig for medisinsk bruk i Australia, Canada, store deler av USA og Europa.