Ronaldo dømt til betinget fengsel og bøtelagt med 18,8 millioner euro

Portugals og Real Madrids superstjerne er dømt for skattefusk i Spania.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se reportasje om Ronaldo før VM i videovinduet øverst!

Det melder Reuters. Nyheten kom bare timer før Portugal møter Spania i VM.

Cristiano Ronaldo skal ha sagt seg skyldig i skatteunndragelse i Spania, skriver den spanske avisen El Mundo.

For det ble han fredag dømt til en betinget fengselsstraff på to år, og 18,8 millioner euro i bot. Det tilsvarer omlagt 176,8 millioner kroner etter dagens kurs.

Den Madrid-baserte avisen Marca skriver at Cristiano Ronaldo inngikk en avtale med påtalemyndighetene for å få skattesaken ut av verden.

Slipper ytterligere rettsforforfølgelse
Han sa seg skyldig i fire tilfeller av skatteunndragelse, og ved å akseptere boten og den betingede fengselsstraffen slipper han unna ytterligere rettforfølgelse.

Dersom Ronaldo imidlertid begår nye straffbare forhold i løpet av de neste årene, risikerer portugiseren at fengselsstraffen blir omgjort fra betinget til ubetinget, ifølge Marca.

Det var i desember 2016 at det tyske magasinet Der Spiegel avslørte at Cristiano Ronaldo hadde gjemt unna 75 millioner euro, eller rundt 730 millioner, i skatteparadiset De britiske Jomfruøyer.

– Det er på tide å få ryddet opp i fotballen. Fansen må forstå at med hver eneste billett, fotballtrøye eller tv-abonnement, så støtter de et ekstremt korrupt system, som ikke tenker på noe annet enn deres egen vinning, skrev Spiegel om bakgrunnen for avsløringene.

Ronaldo er blant dem skal ha brukt kontoer i banker i De britiske Jomfruøyer som skalkeskjul og mer eller mindre sluppet unna med å betale skatt for disse inntektene i Spania, hvor han til daglig spiller for Real Madrid.

– Alle mistenkes for å benytte seg av det samme systemet. Inntekter etter såkalte image-rettigheter, eller kommersielle rettigheter, plasseres til selskaper som har base og er registrert på De britiske Jomfruøyer eller Panama, for så å føres tilbake til klientene, sa den Madrid-baserte journalisten James Badcock om etterforskningen.

For ett år siden ble det tatt ut tiltale mot Ronaldo for skatteunndragelse, og påtalemyndighetene gikk knallhardt ut da etterforskningen ble kjent.

Ronaldo sto anklaget for å ha unndratt seg skatt på 14,7 millioner euro, rundt 140 millioner kroner, gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014. Spesielt dreier det seg om inntekter fra bilderettigheter på nærmere 1,5 milliarder kroner (150 mill. euro).

– Ærlig talt, vi har folk som sitter i fengsel for å unndratt seg å betale 125.000 euro i skatt, sa påtalemyndighetene da, ifølge Expressen.

Med fredagens avtale er imidlertid Ronaldos skatteproblemer ute av verden én gang for alle, og han kan dermed kun konsentrere seg om fotballen fremover.

Flere stjerner måtte punge ut
Cristiano Ronaldo er langt fra den eneste fotballstjernen som har blitt etterforsket for skattesnusk i Spania, og blitt dømt til bøter og ubetinget fengsel.

Lionel Messi måtte betale tilbake nesten 40 millioner kroner han skyldte i skatt i 2016, og eks-kollega Javier Mascherano måtte punge ut med 6,1 millioner kroner han skyldte i såkalte «image-rettigheter» samme år.

Skattemyndighetene mente at familien Messi hadde unndratt rundt 40 millioner kroner i skatt gjennom å benytte selskaper i Belize, Uruguay og Sveits. Messi måtte også ut med rundt 19 millioner kroner i bot.

Real Madrid-stjernen Luka Modric måtte tilbakebetale 8,8 millioner kroner av samme årsak. Han ble dømt til fengsel, men slapp å sone.

Les mer her: Derfor sendte «Beckham-loven» fotballstjernene ut i alvorlig skattetrøbbel