Lege tordner mot bloggere som gir kostholdsråd: – De har ikke peiling

Ungdommer følger kostholdsråd på nettet og får dårlig samvittighet når de har spist, viser en ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Melk.no, som er bransjeorganet for meieriprodukter, viser at én av fem jenter på ungdomsskolen daglig tenker på hva som er sunt eller usunt å spise og drikke.

Én fjerdedel svarer også at de har dårlig samvittighet når de har spist.

– Det er veldig trist at så mange barn er bekymret når de spiser. Barn skal glede seg over maten, sier Ida Berg Hauge, direktør for Opplysningskontoret for Meieriprodukter, til TV 2.

Berg Hauge sier de ser en utvikling der stadig flere yngre barn holder seg unna hele matvaregrupper.

– Vi har sett at mange kutter ut melk og brød i kostholdet.

Melk.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no) er eid av Tine, Q-Meieriene og Synnøve Finden, og driver PR- reklame- og opplysningarbeid på vegne av meieribransjen.

– Hva tror de melk kan gjøre med dem?

– De leser om det på nettet, og der finner man mange ekstreme dietter som kutter hele matvaregrupper. I tillegg hører de på influencere uten å egentlig skjønne konsekvensene av det de gjør, sier Berg Hauge.

På Morellbakken skole på Grefsen i Oslo møter TV 2 tre klassevenninner som sier de har sett denne utviklingen i mange år.

– På barneskolen oppdaget jeg at noen av venninnene mine kuttet ut brød. Da ble jeg nesten sint, sier Vilde Dahl Neraal.

– Har ikke peiling

Undersøkelsen viser også at flere av barna følger kostholdsråd, mattrender og diettforslag fra bloggere og influencere.

– Det er en alvorlig utvikling. Å lære om mat av bloggere blir som å lære om sex av nettporno, sier Berg Hauge.

Kari Løvendahl Mogstad jobber som fastlege og har gitt ut boka Kroppsklemma. Hun er bekymret over hvor stor makt bloggere og influencere har.

– De gir råd om ting de ikke har peiling på. Det er et stort ansvar å anbefale et vegansk kosthold til unge jenter. Kalsium og jod er viktig for kroppen, særlig i en fase der man vokser, sier fastlegen.

– Foreldre må gå i seg selv

I tillegg til å være fastlege er Løvendahl Mogstad fembarnsmor og hun sier hun har sett en tydelig endring i barns forhold til mat gjennom generasjonene til sin eldste og sin yngste datter.

Hun mener foreldre må gå i seg selv.

– Jeg leste et sted at femti prosent av voksne mennesker i dette landet til enhver tid er på en slags diett. Mange foreldre har selv et anstrengt forhold til mat. Jeg tør påstå at vi er blitt en matforstyrret befolkning, sier fastlegen og forfatteren.

Hun legger til at vi har et mye større matvareutvalg enn noen gang, og at vår jobb nærmest har blitt å holde oss unna dem.

– Barn får et anstrengt forhold til mat hjemme fordi vi sitter og deler opp maten i karbohydrater, fett og proteiner i stedet for å kose oss sammen rundt bordet, sier Løvendahl Mogstad.

Ida Berg Hauge har en klar oppfordring til foreldre.

– Snakk med barna dine om mat før internett gjør det, og fortell dem at vanlig mat er bra nok.