Ebola-utbruddet avtar:

Norsk-finansisert vaksine hylles

Ebola-utbruddet i Kongo, som startet i april, ser ut til å avta. For første gang har helsearbeiderne et nytt våpen i kampen mot dødsviruset: En vaksine, som Norge har vært sentral i å få på plass.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hun har akkurat kommet hjem til Norge fra Kongo. Mari Nythun Sørlien jobber som feltarbeider for Leger uten grenser og har med egne øyne sett hvordan dødsviruset rammer en hel verdensdel.

–​ Det som er så vanskelig med Ebola er at pasientene må isoleres. Når et barn er sykt så vil jo foreldrene gjerne ta seg av det barnet men det får de ikke for viruset er så farlig, sier Sørlien.

Stor Ebola-frykt

Det pågående Ebola-utbruddet i Kongo startet i april. Frykten var en ny, omfattende epidemi. Det er bare drøyt to år siden tidenes største Ebola-epidemi i Vest-Afrika ble erklært for over, og da hadde dødsviruset krevd over 11 300 liv.

Så langt i dette utbruddet har 62 personer blitt syke, og av dem har 27 mistet livet.

Men de siste ukene har det vært svært få nye tilfeller. Verdens Helseorganisasjon (WHO) sier det ser ut til at utbruddet stabiliseres, og at det er grunn til forsiktig optimisme. Samtidig viser WHO til et nytt våpen i kampen mot det fryktede dødsviruset: En vaksine.

Vaksinen ble utviklet i Canada, men det var Norge og Folkehelseinstituttet som stod i bresjen for den avgjørende studien av vaksinen, som ble utført i Guinea under den katastrofale epidemien i 2015.

Vaksinen viste svært lovende resultater, og ble derfor for første gang rullet ut for fullt nå når Ebola-viruset dukket opp igjen.

– Gjennombrudd

Vaksineforsker Gunnstein Norheim var sentral i arbeidet med vaksinen, og ser på vaksineringen i Kongo som et stort gjennombrudd i kampen mot Ebola:

– Det er helt utrolig å se hvor god effekt denne vaksinen hadde i forsøket i Guinea. Det er svært sjelden at en ny vaksine fungerer så bra. Nå er vi spente på hvordan effekten på utbruddet i Kongo er. Det ser lovende ut, sier Norheim, som i dag jobber ved Cepi, en ny organisasjon som jobber med å utvikle vaksiner for andre, dødelige virus, sier Norheim.

Vaksineforskeren sier at vaksinen er svært viktig for å få stanset et utbrudd tidlig.

– Den er et nytt og veldig viktig verktøy i kampen mot Ebola, som vi vil få se effekten av i uoverskuelig tid framover, sier forskeren, men legger til at vaksinen kun er en del av en omfattende operasjon for å få stanset et Ebola-utbrudd.

I tillegg er det ofte utfordrende å lokalisere alle som må vaksineres. Helsearbeiderne utfører en såkalt ringvaksinering, det vil si vaksinering både av alle som har vært i kontakt med en pasient - og alle som har vært i kontakt med dem igjen.

Vaksinen gir nytt håp

Det vil si at for hver pasient så må som regel 10 til 30 personer vaksineres så raskt som mulig. I tillegg er enkelte innbyggere skeptiske til å ta vaksinen, noen fordi de ikke stoler på myndighetene, andre fordi de nekter å tro at Ebola-viruset finnes.

Men ifølge WHO så har arbeidet med å vaksinere alle som trenger det lykkes i stor grad i Kongo, og over 2600 har blitt vaksinert så langt. Norheim er lettet over den positive utviklingen.

– Det er første gang en effektiv vaksine kan tas i bruk, og WHO sine folk på bakken sier at vaksinen gir innbyggerne i de rammede områdene et nytt håp om at det nå finnes noe som kan stanse Ebola-viruset, sier Norheim.

I KONGO: Mari Nythun Sæther har observert fem utbrudd av Ebola. Her fra det siste utbruddet i Kongo. Foto: Privat.
I KONGO: Mari Nythun Sæther har observert fem utbrudd av Ebola. Her fra det siste utbruddet i Kongo. Foto: Privat.

Ebolavaksinen har nå blitt brukt i èn måned og utviklingen er lovende. Feltarbeider Mari Nyseth Sørlien mener nå verden er bedre rustet for å takle dødsvirsuet.

– En måned senere ser det ganske lyst ut fordi antallet tilfeller har gått ned. Det er alltid veldig gøy når noen overlever, skal hjem igjen og nesten kommer tilbake fra de døde, sier hun.

– Så du er positiv?

– Ja, jeg er veldig positiv, smiler Sørlien.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook