Jordvoll kan redde kiosken fra riving

ISTERDALEN (TV 2) Rassikring i form av en enorm jordvoll kan redde sommerkiosken til Edmund Meyer fra å bli revet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Først må jeg høre hvor mange trillebårlass jeg må bruke på å bygge vollen, sier en oppgitt Edmund Meyer.

Han driver et turistanlegg i Isterdalen ved inngangen til Trollstigen der en kiosk har vakt stor oppstandelse, slik som TV 2 fortalte i går.

Meyer fikk først kommunens godkjennelse til å bygge. Fylkesmannen i Møre og Romsdal opphevet vedtaket. Meyer anket saken og nå har Fylkesmannen endelig sagt nei og begrunnet det med at kiosken - som kun er åpent om sommeren - kan bli tatt av snøskred i et tusenårsperspektiv.

– Utgangspunktet er at regelverket skal ta hensyn til både sikkerhet for mennesker og materielle verdier – og sånn sett er det vanskelig å skille mellom sommer og vinter, begrunner seksjonsleder Trond Flydal ved juridisk enhet hos Fylkesmannen i Trøndelag.

– Kunne dere ha brukt skjønn slik at dette kom litt bedre ut sett med allmuens øyne?

– Det kan du si, men samtidig så dreier det seg om sikkerhet for mennesker og for materielle verdier. De fleste har forståelse for at det skal være en stor sikkerhet da, og det har de prøvd å ivareta her, svarer Flydal.

– Dette har jeg ingen forståelse for. Det er rett og slett idioti. Det har aldri gått ras her. Reglene må forandres, dette har ikke noe med virkeligheten å gjøre, tordner Meyer.

Må finne løsning

Konsekvensen av fylkesmannen sitt vedtak er at kommunen kan pålegge Meyer å rive kiosken.

– Nå skal vi diskutere med Meyer hvordan vi skal ta dette videre etter fylkesmannen sitt vedtak. De er jo riktig som han sier at så lenge det er regler som folk ikke forstår; en skal drive om sommeren og veien er stengt, så må han rive på grunn av fare for snøras. Det henger det ikke helt sammen og alle skjønner jo at det blir urimelig. Her må vi sette oss ned for å finne avbøtende tiltak slik at han får drive dette her, sier ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune (H).

OPPGITT Ordfører Lars Olav Hustad i Rauma håper at Edmund Meyer slipper i rive kiosken. Rassikring kan bli det som redder kiosken.
OPPGITT Ordfører Lars Olav Hustad i Rauma håper at Edmund Meyer slipper i rive kiosken. Rassikring kan bli det som redder kiosken. Foto: Arne Rovick

Fylkesmannen skisserer at bygging av en jordvoll som rassikring kan være løsningen. Meyer innser at det kan bli løsningen - selv om han må betale dette sjøl.

– Her er området vi kan bygge fonnvern, sier Meyer og viser oss arealet på andre siden av veien av kiosken.

– Jeg eier all eiendom så jeg slipper ihvertfall å spørre andre. Så hvis kravet blir at vi må gjøre det, så gjør vi det: Helst håper jeg å kunne forandre reglene. Den fonna kommer aldri ned hit, hverken på sommer eller vinter, sier Meyer til TV 2.

– Betyr det at en jordvoll kommer opp før kiosken er revet ned?

– Det skal ihvertfall være en av de tingene vi ser på, men jeg skal også sørge for at det kommer opp på stortingsnivå hvis reglene ikke blir forandret. De byråkratene som har denne arbeidsoppgaven må få vite at det kan ikke holde på slik, sukker Edmund Meyer.