VM-KLAR: Luis Suárez scoret mot Brasil i kvalifiseringen, og er klar for sitt tredje strake VM med Uruguay.(AP Photo/Leo Correa)
VM-KLAR: Luis Suárez scoret mot Brasil i kvalifiseringen, og er klar for sitt tredje strake VM med Uruguay.(AP Photo/Leo Correa)

– De sparket ham ut som en hund

Luis Suárez (31) har havnet i kontroverser de to siste verdensmesterskapene. Nå skal superstjernen spille sin første VM-kamp siden det famøse bittet i 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg skal ikke si at han ikke gjorde en feil. Men det føltes veldig, veldig urettferdig. For et «overfall» kan du få fire kamper karantene. De sparket Luis ut av VM som en hund, sier Uruguay-kaptein Diego Godín (32) om bite-episoden som endte med at Suárez ble utestengt fra all fotball i fire måneder.

Følg Egypt-Uruguay fra klokken 14. Mohamed Salah er benket.

Det var under siste kamp i gruppespillet i 2014-VM at Suárez bet Italias midtstopper Giorgio Chiellini. Dommeren oppdaget ikke hendelsen, og Suárez fikk spille videre. Uruguay vant til slutt kampen, og gikk videre fra gruppa på bekostning av Italia. Men Suárez ble straffet i ettertid, og måtte se resten av VM fra sidelinjen.

– Uten bite-episoden er jeg sikker på at det ville gått annerledes. Vi mistet vår beste spiller. I tillegg ble hele laget påvirket av det som skjedde. Det var hardt å se Suárez gråtende, og det var alt vi snakket om frem mot Colombia-kampen, sier Godin til The Guardian.

Om lagkamerat Suárez sier han følgende:

– Du ser at han blir sinna, frustrert, kjemper, protesterer og konkurrerer. Hadde han ikke vært sånn, hadde han heller ikke vært den spilleren han er i dag.

Uruguay-sjef Óscar Tabárez har lagt saken bak seg, og er klar på at Suárez er en viktig mann for laget.

– Det som skjedde i Brasil er en del av livet. Det var en lekse, og han har blitt mer moden. Suárez innfrir alle mine forventninger, sier Uruguay-sjefen ifølge BBC.

Den rutinerte treneren, som av spillerne kalles «El Maestro», har trent laget siden 2006. Nå er de klare for sitt tredje strake VM. I 2010 kom de seg helt til semi-finalen, etter at Suárez hindret et mål med hånden like før slutt i kvartfinalen. I 2014 røk de ut i åttedelsfinalen uten en suspendert Suárez.

–Det er brutalt
I intervjuet med The Guardian forteller Godin om lagets ekstreme vinnermentalitet, og hvorfor landet med bare 3,4 millioner innbyggere produserer verdensstjerner på løpende bånd.

– Helt fra barnefotballen er det brutalt. Det er beklagelig noen ganger. Konkurransen, trangen og måten noen familier ser økonomiske muligheter i barna. I tidlig alder får de forpliktelser og ansvar de ikke burde hatt. Men sannheten er at det pusher spillerne til å vokse, konkurrere og bli bedre, forteller Atletico Madrid-stjernen.

32-åringen sier selv han var heldig med at foreldrene ikke presset han, og at han ble belønnet med fotball dersom han gjorde det bra på skolen.

– Fikk jeg ikke gode karakterer, så fikk jeg ikke spille.

Nå er stopperbautaen klar for sitt tredje VM.

– For spillere som meg, Fernando Muslera, Martin Caceres, Edinson Cavani og Luis Suárez er dette muligheten. Vi er her for å vinne.