I oktober i fjor ble en mann i 20-årene skutt i hodet på Holmlia i Oslo. Hendelsen beskrives som et internt oppgjør i Young Bloods.
I oktober i fjor ble en mann i 20-årene skutt i hodet på Holmlia i Oslo. Hendelsen beskrives som et internt oppgjør i Young Bloods. Foto: Tipser.no / Daniel D. Laabak

gjengkrigen:

Gamle venner har blitt bitre fiender

Ved en tilfeldighet fant politiet hasj verdt 15 millioner kroner som kobles til Holmlia-gjengen Young Bloods, men når saken begynner på tirsdag, har gamle venner blitt bitre fiender. Årsaken er voldelige konflikter internt i miljøet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den gamle kompisgjengen fra Holmlia har vokst seg store og sterke. De betegnes som farlige og skruppelløse når det gjelder å bruke vold, og har blitt en vesentlig maktfaktor i det kriminelle miljøet i Oslo.

De kalles Young Bloods, og ifølge politiet livnærer de seg ved å selge narkotika. De beskyldes for å rekruttere unge løpegutter inn en kriminelle løpebane.

Ifølge VG knyttes rundt 100 personer til gjengen.

De har fremstått som godt organisert. De opptrer profesjonelt, og medlemmene snakker som regel verken i retten eller i avhør. Det betyr at politiet har en vanskelig jobb med å få tak i informasjon om miljøet.

Men den siste tiden har det skjedd noe internt i gjengen. Tidligere venner er i dype konflikter.

– Virker umulig å løse

Tirsdag møter to 26 år gamle menn i Oslo tingrett, tiltalt i en omfattende narkotikasak. De har ifølge politiet oppbevart 253 kilo hasj. Av dette skal 81 kilo ha blitt omsatt.

– Det er en alvorlig sak fordi det er snakk om betydelige mengder narkotika, og fordi spredningsfaren er stor, sier statsadvokat Anne Allum til TV 2.

Straffesaken kan bli spesiell på flere måter. De to tiltalte 26-åringene var tidligere gode venner og allierte i Young Bloods, men en opprivende konflikt internt i gjengen har ført til splittelse.

Mennene står nå på hver sin side etter striden, som har ført til at tidligere medlemmer av gjengen har gått ut og dannet nye gjengfraksjoner.

En kilde med god innsikt i miljøet sier at konflikten mellom flere personer i har vokst seg så stor at den «virker umulig å løse».

Vi må skru klokka to år tilbake for å få innsikt i hvordan politiet mener at de gamle kameratene har samarbeidet om organisert kriminalitet.

Funnet ved en tilfeldighet

En onsdag i mars i 2016 var politiet på et oppdrag sammen med tollvesenet i Oslo. På et tidspunkt måtte narkotikahunden luftes. Underveis markerte den utenfor en garasjeport på Abildsø i Oslo.

Bak porten fant politiet en Volkswagen som ble stjålet i Østfold året i forveien. Da betjentene tittet inn gjennom ruten, så de at bilen inneholdt store mengder narkotika.

Til sammen fant politiet 173 pakker. I hver pakke lå én kilo hasj som var sterkere enn hva man normalt får kjøpt på gata i Oslo. I tillegg fant de emballasje som tilsa at det tidligere hadde befunnet seg ytterligere 81 kilo hasj i garasjen.

Gateverdien på stoffet er rundt 15 millioner kroner. På dette tidspunktet startet politiet en omfattende etterforskning. Det viste seg at deler av stoffet ble omsatt ved en nærbutikk syd i Oslo.

Kobles til Holmlia-miljø

Politiet fant frem til to brødre som eide garasjen, men de forklarte at den var leid ut. Leietakeren viste seg å være en 27 år gammel mann som aldri tidligere er straffedømt.

Han og tre andre menn i 20-årene ble siktet og senere tiltalt for oppbevaring og omsetning av store mengder hasj.

Alle kan kobles til Holmlia-miljøet.

Men før saken kom opp for retten, startet konfliktene i gjengen. I fjor høst eskalerte situasjonen for alvor.

Skutt i hodet – ble lam

Natt til lørdag 7. oktober ble en mann i 20-årene skutt utenfor en butikk i Dyretråkket på Holmlia. Kula ble sittende fast i nakken. Mannen overlevde, men er i dag lam fra brystet og ned.

Da han var på Sunnaas for å trene seg opp, var han redd for at noen skulle komme å ta ham på sykehuset. TV 2 er også kjent med at mannen i ettertid har fått voldsalarm. Han ønsker ikke å gi noen kommentarer til pressen, opplyser bistandsadvokat Carl Rieber-Mohn.

Offeret for skytingen beskrives som en venn av en 27-åring, som antas å være lederen i Young Bloods. Skyteepisoden betegnes av politiet som et internt oppgjør i gjengen.

Offeret ble skutt på et gatehjørne ved en butikk på Holmlia i oktober i fjor. (Foto: Tipser.no/Daniel D. Laabak)
Offeret ble skutt på et gatehjørne ved en butikk på Holmlia i oktober i fjor. (Foto: Tipser.no/Daniel D. Laabak)

Syv personer er siktet i saken. Tre av dem sitter varetektsfengslet, siktet for medvirkning til drapsforsøk.

Politiadvokat Iselinn Håvarstein opplyser til TV 2 at saken fortsatt er under etterforskning, og det er ikke klart når en eventuell tiltalebeslutning blir tatt ut.

Små konflikter eskalerte

Politiet vet ikke hvem som skjøt, og de har ikke brakt på det rene hva som var motivet. En teori er at en slåsskamp tidligere på kvelden kan ha vært opptakten til skytingen, men dette er altså bare en teori.

Med andre ord: Politiet vet ikke med sikkerhet hva som ligger til grunn for konflikten som førte til denne og andre voldsepisoder i gjengen.

Allerede dagen etter skytingen ble en ung mann angrepet av flere menn i sin egen bil på Holmlia. Retten mener at episoden kan knyttes til skytingen kvelden i forveien. Mannen som var tiltalt i saken ble frikjent denne uka.

Etter det TV 2 kjenner til, startet konfliktene med mindre spenninger i den gamle kameratgjengen. Dette skal ha ledet videre til større konflikter der grov vold har blitt brukt.

I dag mener flere at betegnelsen Young Bloods er ufullstendig fordi Holmlia-miljøet er blitt langt mer uoversiktlig. At det ikke lenger er én gjeng, men flere fraksjoner etter konfliktene.

Leder for felles enhet for etterforskning og etterretning i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid, bekrefter overfor TV 2 at politiet er kjent med at det er interne motsetninger i Young Bloods.

Grete Lien Metlid er den øverste ansvarlige for å bekjempe organisert kriminalitet i Oslo.
Grete Lien Metlid er den øverste ansvarlige for å bekjempe organisert kriminalitet i Oslo. Foto: NTB Scanpix

– Vi mener at konflikt og interne stridigheter har ført til bruk av grov vold, sier hun.

På hver sin side av konflikten

I februar i år, fire måneder etter at mannen i 20-årene ble skutt i hodet på Holmlia, begynte rettssaken etter funnet av hasjen i garasjen på Abildsø.

Fire menn sto tiltalt: To 26-åringer og to 27-åringer. Kun de to eldste fikk sakene behandlet av Oslo tingrett. De ble dømt til henholdsvis syv år og fem år og seks måneders fengsel for sine roller i saken.

Advokat Vidar Lind Iversen.
Advokat Vidar Lind Iversen. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

De to 26-åringene fikk sakene sine utsatt av ulike grunner. På tirsdag begynner rettssaken mot dem. Tidligere var de venner og kriminelle partnere, ifølge politiet. Nå er de fiender.

Den ene 26-åringen er en av tre som er siktet for medvirkning til drapsforsøket på Holmlia i oktober. Den andre tiltalte tilhører samme fraksjon som offeret som ble skutt i hodet.

Mennene står på hver sin side i den opprivende konflikten i Holmlia-miljøet.

Nekter for alt

Vidar Lind Iversen forsvarer 26-åringen som er siktet for drapsforsøk og tiltalt i den omfattende narkotikasaken.

– Når det gjelder drapsforsøket, så nekter han straffskyld. Han har forklart seg for politiet, men jeg ønsker ikke å gå inn på hva han har sagt, sier Iversen.

Advokat Øyvind Bratlien.
Advokat Øyvind Bratlien. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

– Han nekter også straffskyld i narkotikasaken. Det er vanskelig å forstå at det er tatt ut tiltale, sier advokaten, som mener at det ikke finnes bevis som nagler klienten til saken.

Han avviser at klienten hans er gjengmedlem. Lind Iversen ønsker heller ikke å kommentere om 26-åringen nylig har vært i en opprivende konflikt med lederskikkelser i Holmlia-miljøet.

Den andre 26-åringen som møter i Oslo tingrett på tirsdag forsvares av Øyvind Bratlien.

– Han har vært utilgjengelig for meg, og jeg har derfor ikke konferert med klienten, sier han.