En rekke bruksforbud og anmeldelse av hele syv sjåfører var resultatet etter at Statens vegvesen gjennomførte kontroller i Hedmark denne uken. Foto: Statens vegvesen.
En rekke bruksforbud og anmeldelse av hele syv sjåfører var resultatet etter at Statens vegvesen gjennomførte kontroller i Hedmark denne uken. Foto: Statens vegvesen.

Stoppet sjåfør uten førerkort. Så kom en ny fra Romania – med samme problem

Statens vegvesen: – Nedslående.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statens vegvesen gjennomfører en rekke kontroller av tunge kjøretøyer. Her handler det både om det tekniske og om sjåførene har alt det formelle i orden.

Noen ganger faktisk så banalt som at de har riktig førerkort – og lov til å ratte rundt med tung last.

Statens vegvesen Utekontroll Hedmark har denne uken hatt kontroller med det de selv beskriver som nedslående resultat.

Førerkortet hadde blitt borte...

Til sammen ble 74 tunge kjøretøy kontrollert. Det ga 26 bruksforbud. Syv førere ble anmeldt.

Det har også blitt kontrollert 32 lette kjøretøy, har ble det gitt fem bruksforbud. Tre førere er anmeldt.

Et eksempel fra Kongsvinger: En rumensk tungbilsjåfør ble stoppet i kontroll på Stømner. Vedkommende hadde ikke med seg førerkort og hevdet at førerkortet har blitt borte for ham. Sjåføren fikk beskjed om å dokumentere førerrett for vogntog (CE), sendt fra rumenske myndigheter.

Slik forsøkte vogntog-sjåførene å lure seg inn i Norge

Enda én blir anmeldt

– Det går ett døgn, så oversender vedkommende en dokumentasjon som våre kontrollører vurderer som forfalsket. Sjåføren blir anmeldt og politiet i Kongsvinger gjør en bra jobb sammen med Kripos og får avdekket at vedkommende ikke har førerrett. opplyser fagleder Geir Thomas Finstad i Vegvesenet.

Resultater er at sjåføren blir arrestert – og deretter utvist fra Norge.

– Firmaet sender da en ny sjåfør som skal hente lasten (semitraileren). Denne rumenske føreren viser seg å ikke inneha godkjent yrkessjåførkompetanse, og ble også anmeldt. Selskapet må fremskaffe enda en ny fører. Når man manøvrerer et vogntog uten å inneha førerkort og dermed kompetanse, er det er en stor trafikksikkerhetsrisiko, skriver Finstad i sin rapport etter kontrollen.

LES MER: Dette førerkortet fikk sjåføren utvist fra Norge

Se video: Her oppdager bilen at det snart smeller