Messis barndomskompis til tv 2:

– Han reiste fra alt for å få en bedre fremtid

Forholdet mellom Lionel Messi og Argentina har alltid vært komplisert, etter at han som 13-åring forlot hjemlandet til fordel for spill i Barcelona. TV 2 har dratt tilbake til røttene til Argentinas nummer ti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Nigeria-Argentina på TV 2 Sportskanalen og Sumo tirsdag kl. 20.00!

– Han rundspilte de største da han var liten. Han spilte barbeint, så ingen kunne ta fra han ballen. Men han var alltid ydmyk, selv om han var irriterende god, forteller nabokompis Claudio Quadrini.

Minnene om Lionel Messi lever fortsatt i beste velgående i hans gamle nabolag i Rosario. Quadrini viser oss fotballbanen hvor Messi tok sine første spark på ballen. En humpete, nesten gjengrodd gressplen, hvor det svermer av mygg på kveldstid. På murveggen bak er det malt et svært bilde av Argentinas nummer ti, som i kjent stil peker opp mot himmelen.

– Det er alltid en fest hvert gang han kommer tilbake hit, sier Quadrini.

Lionel Andrés Messi ble født 24. juni 1987 i Argentinas mest kriminelle by, Rosario. Han vokste opp under fattige kår. Faren Jorge Horacio Messi jobbet som fabrikkmedarbeider og moren Celia María som hushjelp for familier i middelklassen. Barcelona-stjernen startet å spille aktivt i en alder av fem år for klubben Grandoli, en lokal klubb som ble ledet av faren Jorge. I 1995 gikk Messi til Newell's Old Boys, som har sin base i hjembyen Rosario.

– Mitt beste minne av han er en kamp mot erkerivalen vår. Foreldrene til Lionel låste ham inne i huset, men han brøt seg ut gjennom et vindu og rakk akkurat kampen. Vi vant 5-0, etter fem mål av Lionel. Barna på det andre laget gråt og ba oss om ikke å la han spille, for de klarte ikke stoppe han, forteller visepresident i Newell's Old Boys, Cristian D'Amico.

– Han hadde forberedt seg på dette hele livet
– Som barn var han sympatisk. Ydmyk og høflig, og han hadde alltid en ball med seg. Hvis han ikke hadde en ball, brukte han noe annet som ball, forteller Marta Rodriguez.

Hun har bodd i Messis gamle gate hele livet og så fotballstjernen vokse opp to hus bortenfor.

– Det var alltid fullt av unger i bakgården. Både på søndager og når vi hadde felles middager. Fotballen hans havnet alltid her inne hos meg, og stort sett måtte foreldrene komme for å hente den tilbake, forteller Rodriguez.

Det var imidlertid ikke gitt at Lionel Messi skulle bli en av verdens beste fotballspillere. Som 11-åring fikk han påvist diagnosen veksthormonmangel, som gjør at du vokser saktere enn normalt og ikke vil oppnå din ultimate høyde. Han startet på en dyr hormonbehandling, men familien hadde ikke råd til å betale den selv.

Det var da Barcelona kom på banen med et tilbud familien ikke kunne si nei til. Klubben tilbød seg å betale regningen på den medisinske behandlingen om Messi skrev under for klubbens ungdomsakademi. 13 år gammel flyttet Lionel til Spania sammen med familien.

– Det var et trist øyeblikk, men samtidig visste vi at han reiste for å få en bedre fremtid. Han hadde forberedt seg på dette hele livet, sier Diego Vallejos, en av Messis beste barndomskompiser.

– Vi holdt en avskjedsfest for han. Jeg husker at vi pyntet, hadde brus og ballonger. Den kvelden tok vi farvel.

De to kompisene har fortsatt en del kontakt. Blant annet var Vallejos i bryllupet til Messi og kona Antonella Roccuzzo i 2017, som ble holdt i hjembyen.

– Han har alltid delt de viktigste øyeblikkene med oss. Som bryllupet og dåpen til ungene. Vi holder kontakten og snakker ofte på sosiale medier. Jeg gratulerer han ofte, han vinner jo noe hele tiden, ler kompisen.​

Måtte ofre mye
Fra første spark på ballen markerte Messi seg som den beste spilleren i Barcelonas prestisjetunge ungdomsavdeling. I en alder av 16 år fikk han sjansen på Barcas B-lag og scoret utrolige 37 mål på 30 kamper. I oktober 2004 kom debuten på A-laget, i en kamp mot Espanyol. Resten er historie.

– Mange som ikke kjenner dette stedet sier: Lionel har reist jorden rundt, han har fått det servert. Men nei, han har ofret veldig mye. Bare det å reise alene med sin far og bli skilt fra familien. De ga fra seg alt. Faren sluttet i jobben for å følge sin sønn, forteller Herman ved den lokale pizzeriaen noen gater bortenfor Messis hjem. Han kjente foreldrene Jorge og Celia María godt.

– Lionel har kommet så langt på grunn av det foreldrene har gjort. Alt de har ofret … Faren har lært han verdien av å jobbe hardt og lysten til å vinne. Slik jeg kjenner familien har de alltid lagt mest vekt på familieverdiene, personene og vennene rundt seg. De har de samme verdiene nå som før folk visste hvem de var. De er flotte mennesker, sier Herman.

Ingen favoritt i hjemlandet
Men forholdet mellom Lionel Messi og Argentina har alltid vært komplisert. Den argentinske pressen har ofte kritisert han. Fansen har buet på han. I fjor ble en statue av han i Buenos Aires revet ned.

Mye handler nok om at unge Lionel forlot Argentina allerede i en alder av 13. Han spilte ikke en gang seniorfotball før han forlot hjemlandet. Folk kjente ikke til Messi før han dukket opp i Barcelona. Den nye nummer ti har bodd flere år i Spania enn i Argentina. Han snakker katalansk. Mange argentinere ser på Messi som mer spansk enn argentinsk.

Akkurat dette er kameratene i den gamle gata hans lei av.

– Han har aldri glemt tilhørigheten sin. Særlig ikke til denne gata. Han har oss alltid med seg i de viktigste øyeblikkene i livet sitt, sier barndomsvenn Valejos.

– Han har alltid fortsatt med å komme tilbake hit, og med å være seg selv. Selv da han begynte å vinne med Barcelona var han som alle andre. Vi snakker om selveste Messi på Barcelona. Han har aldri hevet seg over noen. Han vil alltid være den samme lille gutten som vokste opp her, sier nabokompis Quadrini.