Abdel (26) og Eirik (23) fikk en ny sjanse:

Slik fikk de jobb med «krater i CV'en»

Abdel (26) og Eirik (23) har noen trøblete år bak seg og slet med å få jobb. Nå har de fast jobb i sikte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

MI lokalene til Møller Medvind på Alnabru i Oslo skinner bruktbilene som nye. Poleringsmaskiner dras over billakk.

– Nå driver jeg og får opp glansen på lakken, forteller Abdel.

Seks medarbeidere klargjør biler som skal selges. Felles for dem alle er at de har fått en ny sjanse til å få en fast jobb.

– Jeg fikk denne jobben av NAV, fordi jeg har et ganske stort hull i CV´en, forteller Eirik.

På grunn av bakgrunnen sin ønsker de to bare å stå fram med fornavn.

Samfunnsansvar

Familiebedriften Møller Mobility Group har solgt biler i fire generasjoner. Oldebarnet til grunnleggeren, Mari Schage Førde leder den delen av bedriften som tar vare på samfunnsoppdraget.

Det oppdraget er blant annet å rekruttere ansatte som sliter med å få jobb, et prosjekt som kalles Møller Medvind.

– Vi er veldig privilegerte fordi vi kan kombinere et samfunnsoppdrag med å gi ungdommer som står utenfor arbeidslivet en fast jobb. Dette er en vinn-vinn-situasjon, sier Schage Førde.

Hun er eier og daglig leder i Møller Signatur. Bedriften lærer opp de unge og gir dem både kompetansebevis og fast jobb, i samarbeid med NAV.

I tillegg styrker de omdømmet sitt og skaper entusiasme internt i bedriften. Blant annet blir ansatte oppfordret til å være mentorer for de som rekrutteres via NAV.

Arbeidsminister Anniken Hauglie og NAV-direktør Sigrun Vågeng vises rundt i lokalene hvor bilene klargjøres. Abdel og Eirik forteller sine historier.

– Det er mange år siden jeg har jobbet 8-16, så dette er veldig gøy og lærerikt. Det er godt arbeidsmiljø her, forteller Eirik.

Han flyttet etter to måneder på videregående og etter det har han aldri fullført noe utdannelse.

– Så du har en CV med et svært krater, skyter Hauglie inn. Det må Eirik innrømme.

Dugnad for faste jobber

Neste uke presenterer regjeringen en inkluderingspakke for å få flere arbeidsgivere til å ansette folk med hull i CV'en, i ordinære jobber. Én av fem nordmenn mellom 20 og 64 år er ikke i arbeid. NAVs undersøkelser blant bedrifter viser at behovet for arbeidskraft er økende. Regjeringen kaller det en inkluderingsdugnad.

– Flere i fast, ordinær jobb og færre på tiltak og passivitet, sier Hauglie.

Dugnaden innebærer blant annet at arbeidsgivere skal få fast kontaktperson hos NAV. Spleiseordningen med lønnstilskudd skal bli bedre og lettere å bruke for arbeidsgivere. NAV skal ansette 36 nye markedskontakter som skal matche bedriftenes og kandidatenes ønsker og behov. Avtalene mellom bedrifter og NAV skal inneholde forpliktelser om fast ansettelse.

Ikke gratis arbeidskraft

TV 2 har gjennom en rekke reportasjer vist hvordan NAV-tiltak ikke har fungert, så godt som det gjør i Møller. I verste fall blir de unge gratis arbeidskraft, uten å få fast jobb. Nå foreslår altså regjeringen dugnad.

– Hva er det med denne dugnaden som gjør at man kan lykkes bedre enn før?

– Det er nok selve ordet dugnad, at alle deltar med noe ekstra. Regjeringen med sitt og arbeidslivets parter. Vi i NAV er helt avhengige av gode arbeidsgivere for å kunne lykkes, sier NAV-direktør Sigrun Vågeng.

Hauglie er også krystallklar.

– Ja, dette skal ikke være gratis arbeidskraft for arbeidsgiverne. Målet er nettopp faste ordinære stillinger, som det vi ser her idag, sier Hauglie.

Med arbeidsministeren og NAV-direktøren på besøk forteller Eirik og Abdel om sitt liv og erfaringer med å komme seg i jobb.,
Med arbeidsministeren og NAV-direktøren på besøk forteller Eirik og Abdel om sitt liv og erfaringer med å komme seg i jobb., Foto: Foto: Gorm Røseth/TV 2

Nøkkelen til suksess for Møller har vært den tette kontakten mellom NAV og bedriften. Siden Møller-gruppen startet prosjektet for to år siden har 17 unge fått en ny sjanse. Fem har fått fast jobb, åtte er fortsatt under opplæring. De nærmeste årene er målet å øke antallet betydelig. Abdel har et klart mål.

– Å stige i gradene. Komme meg lenger. Det er jo ingen grenser for hvor langt man kan komme, sier han.