I RETTEN: Frode Berg, her i retten i begynnelsen av mai.
I RETTEN: Frode Berg, her i retten i begynnelsen av mai. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB scanpix

Retten forkastet Frode Bergs anke om varetektsfengsling

Spionsiktede Frode Berg må fortsatt sitte i varetekt i Russland etter at en domstol i Moskva forkastet anken hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

3. mai fikk han forlenget varetektsfengslingen med tre måneder. Torsdag ble anken hans om fengslingen behandlet. Det var på forhånd ventet at begjæringen ikke ville bli tatt til følge.

– Vi håper jo selvfølgelig på det beste, men vi er ikke veldig optimistiske. Det synes jeg det er greit å få sagt, sa talsmannen for støttegruppa til den fengslede 62-åringen, Øystein Hansen, til NTB tidligere denne uka.

Byretten i Moskva startet torsdag formiddag behandlingen av begjæringen om løslatelse av 62-åringen, som var på plass i retten.

Domstolen, som ligger litt utenfor sentrum av den russiske hovedstaden, brukte en times tid på å avgjøre at han ikke kunne løslates mot kausjon.

Et slikt krav har også tidligere blitt avvist. Begrunnelsen til domstolen forrige gang var at når noen er anklaget for spionasje i Russland, må vedkommende alltid sitte i varetekt til rettssaken kommer opp. Spionsiktelsen i russisk straffelov har en minstestraff på ti års fengsel.

Frode Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember i fjor. Siden da har han sittet i varetekt i høysikkerhetsfengselet Lefortovo.

Da han ble pågrepet, hadde han på seg 3.000 euro i kontanter. Nordmannen er anklaget for å ha forsøkt å skaffe hemmelige dokumenter om den russiske nordflåten og er siktet for spionasje. Han har innrømmet å ha arbeidet for norsk etterretning.