TVILLINGER: Seksåringene Vetle (t.v) og Emil Sandven-Thrane har begge blitt rammet av kreft.
TVILLINGER: Seksåringene Vetle (t.v) og Emil Sandven-Thrane har begge blitt rammet av kreft. Foto: Privat

Fem år etter at Vetle (6) ble alvorlig syk – fikk familien en ny nedslående beskjed

Stine Sandven-Thrane (33) var gravid med nummer fem da sønnen Emil (6) fikk påvist leukemi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ekteparet Stine og Eirik Sandven-Thrane (34) opplevde alle foreldres mareritt da tre måneder gamle Vetle fikk konstatert kreftdiagnosen retinoblastom i øyet.

Fem år senere, 11. desember 2017, ble tvillingbroren Emil rammet av blodkreft.

– Dette klarer vi ikke. Jeg husker godt at jeg tenkte at vi måtte kjøre utfor et stup med alle barna i bilen. Jeg sa det høyt, forteller Stine til TV 2.

Emil hadde den siste tiden fått store lymfeknuter på halsen. Stine, som er utdannet lege, ble bekymret da de vokste seg større.

Etter et besøk hos legen ble Stine og seksåringen ble sendt rett til Ahus. Der var legen sikker i sin sak. Emil fikk påvist akutt lymfatisk leukemi (ALL).

– Man blir redd for at alle barna skal få kreft

– Det føles ubeskrivelig urettferdig og man blir veldig bitter når dette nå har skjedd igjen. Man blir redd for at alle barna skal få kreft, sier fembarnsmoren, som først fortalte åpnet om den sterke historien i KK.

33-åringen forteller at hun tenke at de ikke kom til å klare 2,5 år med tøff behandling samtidig som de måtte ta seg av sine fire andre barn.

– Dette går ikke, tenkte jeg. Dette klarer vi ikke. Jeg husker også at jeg tenkte at vi ikke ville klare en baby oppi det hele – at den måtte adopteres bort.

Tvillingbrødrene Emil (t.v) og Vetle. Foto: Privat.
Tvillingbrødrene Emil (t.v) og Vetle. Foto: Privat.

Livet til familien Sandven-Thrane ble satt på vent. A4-livet med stress og mas ble gjort om til uforutsigbarhet og sykehusbesøk. På noen områder ble det et roligere hjem med mer harmoni. Ifølge Stine ble det mindre stress i hverdagen.

Stine og Eirik med sine fem gutter. Foto: Privat
Stine og Eirik med sine fem gutter. Foto: Privat

Fembarnsmoren hoppet av karrierestigen og valgte en roligere 8 til 16-jobb, slik at de begge kunne være i full jobb og samtidig ta seg av ungeflokken. I tillegg fikk de god hjelp av besteforeldrene.

Behandlinger i to år fremover

For Eirik, Stine, tvillingene Emil og Vetle (6), Ådne (4), Narve (2) og Skage (3 mnd.), har livet blitt snudd på hodet – og veien fremover blir alt annet enn «normal» – i hvert fall for seksåringen Emil.

– Emil skal nå gjennom fire runder med høydosebehandling fordelt over seks måneder før han får seks intensive uker som på en måte avslutter den intravenøse behandlingen, sier Stine.

Etter dette er det tablettbehandling i halvannet år i tillegg til narkose hver åttende uke for cellegift i spinalvæsken. Prognosene per dags dato er gode.

Emil og lillebror Skage på sykehuset. Foto: Privat.
Emil og lillebror Skage på sykehuset. Foto: Privat.

Vetle har etter kreften for seks år siden fått nedsatt syn på ett øye, men fungerer helt utmerket i hverdagen og i barnehagen. To timer om dagen må seksåringen bruke lapp på det ene øyet for å trene opp det syke. 98% av alle som får påvist Vetles krefttype blir i dag helt friske.

Stine forklarer til KK at det ble gjort flere tester for å finne eventuelle genmarkører, men at legene mener det var helt tilfeldig at begge tvillingene hennes ble rammet.

– Hvordan har tilbakemeldingene vært etter artikkelen i KK?

– Vi har fått mange positive tilbakemeldinger der folk poengterer at vi virker ærlige, oppriktige og at vi ikke pynter på ting, avslutter hun.

Familien har nå startet en kronerulling til Barnekreftforeningen for å støtte all forskning – slik at kampen kanskje blir litt lettere for Emil og alle andre superhelter der ute.