HAR VÆRT LEKEN PÅ TRENING: Pione Sisto har brukt de siste dagene på russisk jord til å imponere Åge Hareide.
HAR VÆRT LEKEN PÅ TRENING: Pione Sisto har brukt de siste dagene på russisk jord til å imponere Åge Hareide. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP

Danmarks nye juvel slår tilbake etter svake kamper:

– Jeg er enormt viktig for laget, og jeg vet det selv

Ti av elleve plasser på det danske laget virker sikre før lagets åpningskamp mot Peru lørdag. På den ellevte kan en av lagets største profiler bli vraket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik sendes VM på TV 2 og NRK

Se Peru-Danmark fra 17.15 (kampstart 18.00) på TV 2 og TV 2 Sumo!

Anapa/Saransk, Russland (TV 2 Sporten):

Kun fire mann, inkludert Lionel Messi, Luis Suárez og Karim Benzema, leverte flere målgivende pasninger i La Liga forrige sesong enn Celta Vigos Pione Sisto.

Venstrekanten er en av det danske landslagets største profiler, men har etter to svake treningskamper mot Sverige og Mexico i oppkjøringen til VM havnet i en situasjon der det ikke er sikkert at han blir å finne blant Åge Hareides utvalgte i våre naboers åpningskamp i VM.

Hareide har brukt mye tid på å snakke med Celta-vingen på de treningsøktene danskene har gjennomført i Russland, og selv føler 23-åringen seg sikker på at han er med fra start når Peru står på motsatt halvdel på Mordovia Arena i Saransk lørdag kveld.

– Jeg er sikker. Jeg er sikker. Vi har snakket godt sammen, og jeg vet godt hvor viktig jeg har vært for dette laget. To kamper er ingenting i forhold til alle de andre kampene vi har hatt. Jeg er enormt viktig, og vet selv hvor viktig jeg er. Det skal jeg selvfølgelig også prøve å bevise når de viktige kampene kommer, sier en sprudlende blid og selvsikker Sisto til TV 2.

TV 2 Sumo: Se Peru-Danmark lørdag 18.00

TV 2-ekspert: – Jeg støtter ham. Han skal selvfølgelig spille
Celta Vigo-spilleren sørget for ni målgivende pasninger på spansk fotballs øverste nivå forrige sesong, og har imponert TV 2s ekspert Jesper Mathisen på de treningene han har overvært i Russland denne uken.

– Jeg støtter Sisto i hans uttalelser. Han skal selvfølgelig spille. Hvis du tar bort Eriksen, er han den danske spilleren som har mest å by på offensivt i dette mesterskapet. Han har hatt en veldig god sesong i Spania, og nå virkelig fått sitt gjennombrudd på den aller største scenen. Sisto har vært i en egen klasse sammen med Christian Eriksen.

– Han har en fart og et par ferdigheter som i hvert fall ingen dansker har klart å stoppe. De har mye kreativitet med Eriksen, og med Sisto får de også mye eksplosivitet. Det sies at han har slitt med akillessene inn mot VM, noe som har hemmet ham i disse kampene han har fått kritikk for, men nå har han fått roet seg ned litt, leget den akilleshælen og er klar for å gi hundre prosent, sier Mathisen.

Les også: TV 2s fotballblogger Mina Finstad Berg skriver om Sisto og hans historie

Har underprestert to ganger - erstatterne står i kø
De to siste prestasjonene til Sisto mot Sverige (0-0) og Mexico (2-0-seier) har altså vært av den svakere sorten, og ved begge anledninger ble stjernespilleren byttet ut i pausen til fordel for Bordeaux-spilleren Martin Braithwaite.

– Pione er blitt bedre og bedre i akillessene, og det er en av grunnene til at vi har vært forsiktig med ham i spillet. Samtidig har vi også fått sett andre nå, men han har vært mye piggere i det siste. Symptomene har mer eller mindre forsvunnet, og slik sett skal han være klar til kamp, sier Hareide på pressekonferansen dagen før kamp.

Om nordmannen allikevel skulle bestemme seg for å velge erstatteren fra treningskampene fra start mot Peru, er også Braithwaite klar på at han har mye å tilby det danske laget.

– Hvem som starter på lørdag, er ikke noe jeg tenker over. Jeg tenker på meg selv og det jeg skal gjøre. Jeg tror veldig på meg selv, og jeg er i veldig, veldig god form. Jeg vet at jeg nok kommer til å starte en av kampene. Om det blir den første eller en av de andre kampene, det tenker jeg ikke så veldig mye over. Men jeg vet at jeg nok kommer til å starte en av dem, sier 27-åringen til TV 2.

Etter å ha ankommet Bordeaux på utlån fra Middlesbrough på overgangsvinduets siste dag i vinter, leverte det dribleglade offensive uromomentet fire mål og tre målgivende pasninger i fransk Ligue 1.

– Mine kvaliteter handler om å score mål og skape noe offensivt. Jeg kan drible, være kreativ og tenke litt utenfor boksen, om man kan si det slik. Når motstanderne er kompakte, er jeg en som dribler mye og prøver å åpne opp. Det er mine styrker, forklarer han.

Hvordan tror du det går i VM? Sett opp ditt tips for VM her!

I tillegg til Braithwaite er det også en annen med Middlesbrough-link som banker på med tanke på startplass på venstrekanten mot Peru lørdag. Viktor Fischer (nå tilbake i FC København i dansk fotball) vil nemlig også ha en finger med i spillet. Til alt overmål var det også nettopp de tre spillerne som ble gjort tilgjengelig for pressen av det danske presseteamet på torsdagens treningsøkt i Anapa.

– Jeg synes det er en fin måte å gjøre det på. Vi står her sammen vi tre som konkurrerer om en plass, og sånn skal det også være. Det skal helst være slik at når vi er utenfor banen så er vi venner, og når vi er inne på banen så skal vi kjempe om plassene på de vilkår som er der. Men utenfor banen er det ikke noe vi tenker på. Det er som det er, og slik er det på et hvilket som helst fotballag. Det er flere som kjemper om plassen, og det er en som får den. Så må vedkommende bevise at det er fortjent, sier Fischer til TV 2.

Den dribleglade 24-åringen med fortid i Ajax, Middlesbrough og Mainz, er i hvert fall klar dersom det er han som får sjansen fra start for Hareides mannskap på lørdag. Den sympatiske unggutten understreker imidlertid også at det finnes flere muligheter utover dersom det denne gang er en annen som velges mot peruanerne.

– Jeg er klar til å spille hvis det er nødvendig. Jeg er i veldig god form, og jeg føler meg klar til å utgjøre en forskjell. Så kan det godt hende at det ikke er på lørdag, men kanskje mot Australia. Vi skal spille på den måte som er best mulig for å vinne, og når vi får de resultatene som vi ønsker så kan vi se frem mot de neste kampene. Så jeg er klar til å bidra med det jeg kan, men det er ikke sikkert det blir nå, sier han.

Tomasson vil ikke avsløre noe: – Vi finpusser det siste
Tidligere i uken var det ikke Åge Hareide, men assistenttrener Jon Dahl Tomasson som møtte pressekorpset på de to siste treningsøktene. Han var hemmelighetsfull rundt laguttaket.

– Vi har kontroll på laget. Vi trente på dødballer i går, i dag trener vi taktisk og i morgen trener vi taktisk. Vi finpusser det siste, og så er jeg helt sikker på at hvis alle gjør det som de skal gjøre, det samme som de pleier, så er vi stabile. Da er sannsynligheten for å vinne den kampen veldig stor, sa Tomasson til TV 2.

Tomasson valgte å svare unnvikende på spørsmålet om hvorvidt det er riktig at ti av elleve plasser på laget er klare, men ser klare fordeler ved å ha mange å velge blant i de offensive rekkene.

– Vi møter et godt lag, men det å kunne bytte en spiller inn for å endre et kampbilde er fordelaktig, og det kan være med på å skape mange gode sjanser og muligheter. Vi har stor konkurranse på plassene, og særlig på de offensive plassene. Vi har valgt å sette sammen troppen slik at vi har sju angripere med, og det er mange, men vi kjenner dem også alle sammen. En angriper eller to med mål i skoene kan være ualminnelig viktig i slike sluttspill, sa mannen som er den mestscorende danske spiller i VM-historien med sine fem mål fordelt på to sluttspill.

Har du dansker på ditt lag? Spill VM-manager!

Hareide: – Har bevisst bygget opp kampen som den viktigste i hele VM
Dagen før dagen er Åge Hareide klar på viktigheten av kampen hans lag skal ut i.

– Det blir «all in» i morgen for å forsøke å vinne kampen. Jeg har bevisst bygget opp denne kampen som den viktigste i hele VM, for vi må lære oss å leve med og lære oss å håndtere press, sier Hareide.

Han føler seg imidlertid sikker på at hans gutter kan levere, og understreker også at de allerede tidligere har prestert under hans ledelse når det gjaldt som mest. Kvalik-kampene mot Irland i fjor høst, var i hvert fall i Hareides ønske en vel så stor anledning.

– Rammen rundt fører til et press, for alles øyne er på VM. Men det var et større press på oss i Dublin enn nå, med tanke på å måtte prestere og å måtte vinne. Men spillerne våre har vist gode ting i klubbene sine, og de spiller i store klubber til vanlig, sier Hareide.