Ismassene i Antarktis smelter i rekordfart. Her er en gruppe pingviner ved Comb Island AFP PHOTO/Louisiana State University
Ismassene i Antarktis smelter i rekordfart. Her er en gruppe pingviner ved Comb Island AFP PHOTO/Louisiana State University Foto: Michael Polito

issmeltingen i antarktis skyter fart

Smeltevannet kunne dekket Texas med fire meter dypt vann

Antarktis har siden 1992 mistet ufattelige 3000 milliarder tonn is viser omfattende studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bare de siste fem årene har to femdeler av issmeltingen siden 1992 funnet sted. Det er en tredobling i farten på hvor raskt Antarktis mister sitt kilometertykke isdekke, skriver de 84 forskerne bak rapporten i tidsskriftet Nature.

Må endre kart

Hvis issmeltingen fortsetter på denne måten, må kartene over vår planet tegnes om på nytt med nye kystlinjer, slår forskerne fast.

Funnene bør føre til at enhver tvil fjernes om hvorvidt kontinentets ismasse krymper.

Studien viser også at kystbyer og andre bosatte lavtliggende områder langs kysten, med til sammen hundrevis av millioner av mennesker, vil være truet, skriver forskerne.

Menden is som har smeltet siden 1992 er nok til å dekke delstaten Texas med 4 meter vann.

Overrasket

– Vi har nå et klart bilde av hva som skjer i Antarktis. Vi ser på disse funnene som enda en alarmklokke om at handling må til for å bremse oppvarmingen av vår planet, sier Eric Rignot, en av studiens hovedforfattere, som også er forsker ved NASAs Jet Propulsion Laboratory.

– Jeg synes vi bør være bekymret. Det betyr ikke at vi bør bli desperate. Men ting skjer. Og de skjer raskere enn vi ventet, sier en annen av forfatterne bak studien, Isabella Velicogna ved University of California.

Mye av smeltingen finner sted på den vestlige delen av Antarktis. Issmeltingen på denne delen av kontinentet «er på randen av kollaps», skriver medforfatter Ian Joughin ved University of Washington.

Studien er den andre i en rekke planlagte studier som skal foretas av isdekkene i Antarktis og på Grønland med noen års mellomrom av forskere ved NASA og Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA).

Havnivået kan stige med 16 centimeter

Forskerne har sett på issmelting på 24 ulike måter. De har basert seg på informasjon fra mellom 10 og 15 satellitter, og har dessuten tatt i bruk målinger både på på bakken og i lufta, samt fått støtte fra datasimuleringer, forklarer hovedforfatter Andrew Shepherd ved University of Leeds.

Han sier det er mulig at issmelting fra Antarktis alene kan gjøre at det gjennomsnittlige havnivået globalt vil stige 16 centimeter innen utgangen av århundret.

I tillegg stiger havnivået som følge av issmelting andre steder i verden. Isen på Grønland smelter også, og et varmere klima gjør at sjøvannet også blir varmere, noe som gjør at det ekspanderer og stiger, forklarer Shepherd.

– Under naturlige betingelser kunne vi ikke ha ventet at isen skulle miste noe i det hele tatt. Det finnes ingen andre plausible forklaringer som bidrar til issmeltingen, enn klimaendringer, sier han.

Shepherd understreker imidlertid at dette ikke dreier seg om noen studie som skal slå fast om hvorvidt mennesker har bidratt til klimaendringer.

(©NTB)