Det har vært røykeforbud på SAS-fly siden 1990-tallet, men fremdeles hender det at noen smugrøyker på do. Illustrasjonsfoto NTB scanpix
Det har vært røykeforbud på SAS-fly siden 1990-tallet, men fremdeles hender det at noen smugrøyker på do. Illustrasjonsfoto NTB scanpix Foto: Johan Nilsson

Røykte på do på SAS-fly, fikk regning på 170.000 kr

Den røykesugne passasjeren satte hele flyet i fare etter å ha røykt på do, og kastet sneipen i papirkurven.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En mannlig passasjer reiste fra Stockholm til Malaga i Spania for noe uker tilbake da røykesuget ble for stort.

Ifølge flysmart24.no ble passasjeren oppdaget, og har nå fått et krav på 170.000 kroner under flyturen.

Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, bekrefter summen og hendelsen til TV 2.

– Dette var en svensk statsborger som reiste fra Arlanda i Stockholm til Malaga i Spania. Han har fått et krav på 170.000 kroner, noe som er konkrete utlegg SAS hadde direkte tilknyttet hendelsen, sier Johansen til TV 2.

Økende problem

Johansen forklarer at det er en tendens internasjonalt at det oftere oppstår problemer med passasjerer nå enn før.

– Bransjen generelt har et skjerpet fokus på å slå ned på slik oppførsel. I tillegg til sikkerhetsaspektet kan forsinkelser og kanselleringer skape problemer og ubehag for svært mange andre reisende, sier han.

SAS fly 30 millioner passasjerer hvert år, så det tatt i betraktning er det svært få som skaper problemer for mange andre.

– Alle kan tenke seg hvilke konsekvenser brann i et fly kan gjøre. Og når man har hatt et sikkerhetsbrudd på et fly, får det ikke lette igjen før alt er klarert. I dette tilfellet ble en returflyvning kansellert og 120 passasjerer kom seg ikke hjem den dagen.

– Passasjerer mister avtaler, og SAS må betale utlegg for overnatting og alle de merkostnadene det medfører.

Det er totalt røykeforbud på alle SAS' flyvninger, og det opplyses av kabinpersonellet før hver flyvning. Allikevel hender det at folk smugrøyker på do.

Anmeldes hver gang

Ifølge Flysmart blir regelbruddet vanligvis straffet med et krav på mellom 7000 og 10.000 kroner.

– Dette skjer dessverre ennå. I 2017 ble det anmeldt mellom åtte og ti tilfeller av røyking på fly i Norge. Oppdages røyking på fly, blir det alltid anmeldt, sier Johansen til TV 2.

Det gjorde situasjonen enda mer alvorlig om bord på Malaga-flyet var at mannen kastet sigarettsneipen i papirsøppelet på do, noe som kunne fått ytterst dramatiske konsekvenser for alle om bord.

Flyet måtte gjennom en omfattende sikkerhetsklarering i Malaga, med påfølgende kanselleringer og videre problemer for flytrafikken dagen etter. De reelle merkostnadene til SAS er trolig enda høyere enn de 170.000 som kreves av svensken.