Frp-ere nominerer Trump til Nobels fredspris

Frp-representantene Christian Tybring-Gjedde og Per-Willy Amundsen har nominert USAs president Donald Trump til Nobels fredspris.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bakgrunnen for nominasjonen er det nylig avsluttede toppmøtet mellom Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un, melder NRK som først omtalte saken.

– Vi nominerer Trump fordi det er i tråd med Alfred Nobels testamentet. Trump jobber for nedrustning, og har fått til en avtale som det står stor respekt av. Så gjenstår det å se om han klarer å gå videre slik at det blir en reell nedrusning, og en avspenning på Koreahalvøya, sier Tybring-Gjedde til TV 2.

Han peker på at det er positivt og inspirerende at de skal møtes igjen for å diskutere nedrustningsarbeidet videre.

Mange eksperter har advart mot å ha for høye forventninger til atomnedrustningsavtalen. Det er fortsatt en lang vei å gå før det blir en reell nedrustning.

– Det er ikke første gang man har tildelt Nobels fredspris midt i en prosess. Dette ser så langt lovende ut, og det treffer midt i det som er nedskrevet i Nobels testament. Det handler om nedrustning og forbrødring mellom nasjonene, sier Amundsen til TV 2.

Fordi fristen for å nominere er 1. februar, vil ikke Trump være aktuell for fredsprisen før eventuelt i 2019.

– Useriøst

Nominasjonen vekker reaksjoner. Petter Eide som er stortingsrepresentant fra SV kaller nominasjonen for useriøs.

– Verden har ikke blitt et tryggere sted med Trump, sier han til TV 2.

Også leder i KrF, Knut Arild Hareide er skeptisk. Han sier han er overrasket og at han tror nominasjonen vil vekke reaksjoner internasjonalt.

Høyres utenrikspolitiske talsmann Michael Tetzscner sier til TV 2 at dette er en privat nominasjon og at det for stå for deres regning. Selv støtter han det ikke.

– Kan støtte en skjør prosess

Amundsen mener det å tildele president Trump Nobels fredspris vil kunne bidra til å støtte opp under den ferske, men skjøre prosessen.

– Det er viktig at Trump følger opp med klare krav ovenfor Nord-Korea, slik at vi får en verifiserbar atomnedrustning. Jeg tror at fredsprisen kan være med på å bygge opp den internasjonale støtten til prosessen og ansvarliggjøre det nordkoreanske regimet. Dersom fredsprisen kan hjelpe til med å forsterke forankringen og arbeidet for fred og nedrustning, er det enda et sterkt argument på hvorfor den amerikanske presidenten bør tildeles æren, sier Amundsen.

Trump er allerede nominert til Nobels fredspris av 18 amerikanske republikanere for arbeide med å skape fred på Koreahalvøya, og fjerne atomvåpen fra Nord-Korea.

Historisk møte

Toppmøtet mellom Trump og Kim i Singapore natt til tirsdag norsk tid, var historisk. Det var det første møte mellom ledere fra de to nasjonene, og for bare ett år siden virket et slikt møte utenkelig.

De to statslederne har skjelt hverandre ut, og det toppet seg med trusler etter Nord-Korea prøveskjøt hydrogenbombe og hevdet atomvåpnene deres kunne nå USA.

I erklæringen etter toppmøtet i Singapore forplikter USA seg til å gi Nord-Korea sikkerhetsgarantier, mens Nord-Korea lover å jobbe mot full atomnedrustning på Koreahalvøya.

Under en kort seremoni undertegnet de to lederne et dokument som gjentok det tidligere løftet, som også ble lovet under toppmøtet mellom Kim og Sør-Koreas president Moon Jae-in i slutten av april.

Kim har også takket ja til å komme til USA på offisielt besøk, melder det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Skjør avtale

Mange eksperter advarer mot å ha for mye tro på at avtalen vil gjennomføres. ​Til tross for disse forpliktelsene er ingen av punktene i avtalen blitt tidfestet, og det er derfor uklart når man forventer å oppnå målene i avtalen. Uttalelsen fra Trump og Kim gjentar også tidligere forpliktelser, som aldri er effektuert.

Forsvarsanalytiker Adam Mount i Federation of American Scientists sier til CNN at han ikke er overbevist om at avtalen er overbevisende nok.

– Dette er ikke noe sterkere, men faktisk svakere, enn tidligere nordkoreanske forpliktelser rundt atomproblemet. Jeg forventet ærlig talt noe tøffere enn dette, sa Mount.