medlemmer i mc-klubb anklages for drap:

Holdt mann fast på gulvet og slo ham i hjel med vektstang

Politiet på åstedet i Asker etter drapet som fant sted i januar i fjor. Syv menn er nå tiltalt for å ha ulike roller i saken.
Politiet på åstedet i Asker etter drapet som fant sted i januar i fjor. Syv menn er nå tiltalt for å ha ulike roller i saken. Foto: NTB Scanpix
To menn som er tilknyttet en MC-klubb er tiltalt for et brutalt drap i Asker i fjor. Ytterligere fem menn i samme klubb er medtiltalt i saken.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsadvokaten har etter ordre fra Riksadvokaten tatt ut tiltale mot syv menn som tidligere tilhørte MC-klubben Rock Machine MC – en såkalt énprosentklubb.

Politiet mener at de var involvert da en mann ble drept i en leilighet i Asker 22. januar i fjor. To av mennene, på 28 og 31 år, skal ha utført selve drapshandlingen. De fem andre er tiltalt for blant annet trusler, medvirkning til grov kroppsskade og for å ha hjulpet med å fjerne bevis etter en kriminell handling.

Alle forholdene som beskrives i tiltalen fant ifølge politiet sted 22. januar i fjor.

Ved 15-tiden på ettermiddagen sto syv menn utenfor en bolig i Asker. De hadde på seg klær som viste at de tilhørte Rock Machine MC.

Slått i hjel

De syv ønsket at mannen som bodde i boligen skulle komme ut. De ropte da vedkommende viste seg i vinduet, og en av mennene skal ha plukket opp en stein og vist med bevegelser at han ønsket å kaste steinen gjennom vinduet til leiligheten, ifølge tiltalen.

De fikk imidlertid ikke tak i mannen i leiligheten på dette tidspunktet.

Noe senere på kvelden skal den antatte lederen i MC-klubben ha oppfordret eller godkjent at to av medlemmene oppsøkte offeret for å utøve vold mot ham.

To menn dro tilbake til offerets bolig i Asker, der de hadde vært tidligere på dagen. Duoen kom seg inn, og de utøvde brutal vold mot offeret. Blant annet skal den ene ha holdt ham nede mens den andre slo ham i hjel med en vektstang. Offeret døde av hodeskader etter kort tid.

– Dette er en svært grov handling, sier statsadvokat Alvar Randa til TV 2.

Avdøde var selv tidligere tilknyttet Rock Machine MC.

– Vi mener at bakgrunnen for drapet er en underliggende konflikt i MC-klubben. Det førte til en trusselsituasjon som eskalerte ytterligere, sier Randa.

Ifølge VG skal avdøde ha kommet med nedsettende meldinger om Rock Machine på sin Facebook-konto før drapet.

Han skal blant annet ha skrevet:

«Jævla rock machine horeunger!! Eller skal vi si cock machine» og «You got some shit to say to me? I will see you soon & say that shit to my face & I will fuckin end you!».

Ber om ny vurdering

Etter drapet skal flere av klubbens medlemmer ha hjulpet de to hovedtiltalte med flukten og med å fjerne spor. De som skal ha utført selve drapshandlingen tok i ettertid inn på et hotell ved Gardermoen. Der brukte de falske navn.

De to hovedtiltalte nekter straffskyld for drap. Advokat Mette Yvonne Larsen, som forsvarer en av de to som anklages for å ha begått selve drapshandlingen, sier følgende til TV 2:

– Den fornærmede hadde så stor mengde med rusmidler i blodet at det er tvilsomt hvorvidt han døde av slagene han ble påført eller om han døde av ruspåvirkning. Jeg har bedt om ny rettsmedisinsk vurdering siden februar i år, men ikke blitt hørt. Min klient erkjenner ikke straffeskyld.

Har byttet klubb

TV 2 har ikke lyktes med å få en kommentar fra Trygve Staff som forsvarer den andre drapstiltalte mannen.

Saken kommer opp for Asker og Bærum 6. november. Det er satt av en drøy måned til hovedforhandlingen.

Bistandsadvokaten som representerer avdødes familie, Hans Olav Bytingsvik, sier at han ikke har noen kommentar til tiltalen.

Rock Machine MC ble ifølge ABC Nyheter oppløst i oktober, 10 måneder etter drapet. Etter det TV 2 kjenner til skal flere av de sentrale medlemmene ha meldt overgang til en annen kriminell MC-klubb.

Den har navnet No Surrender MC og har sitt opphav i Nederland.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook