JUBEL: Det er en rekke etapper som passer de norske gutta under årets Tour de France.
JUBEL: Det er en rekke etapper som passer de norske gutta under årets Tour de France. Foto: AFP PHOTO / dpa / Fabian Sommer

Tour de France: Her er etappene med de største norske vinnersjansene

Sammenlagtfavorittene frykter etappen, det gjør ikke de norske gutta. Og i følge TV 2s sykkeleksperter kan det bli norsk seier.

​ Se Tour de France på TV 2 og TV 2 Sumo fra 7.juli.

På den niende etappen smeller det for alvor. Rytterne skal bryne seg på 21,7 kilometer med brostein i det som blir en mini-utgave av Paris-Roubaix også kalt «Helvete i Nord».

– Det kommer til å bli silt ut en god del underveis med punkteringer og uhell og folk som ikke henger med. Så jeg tror ikke det blir svære gruppa som kommer i mål der, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad om etappen som ender i Roubaix.

Til tross for at hverken Alexander Kristoff eller Edvald Boasson Hagen har vunnet Paris-Roubaix, så trives de norske gutta på det ujevne underlaget.

– Roubaix-etappen passer både Alex og Edvald veldig bra. Det er nok desidert den etappen som passer de norske gutta best. Der har vi også tradisjoner for å vinne, med Thor som vant i 2010.

BROSTEIN: Både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen trives på brostein. Foto: AFP PHOTO / BELGA / KRISTOF VAN ACCOM / Belgium OUT
BROSTEIN: Både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen trives på brostein. Foto: AFP PHOTO / BELGA / KRISTOF VAN ACCOM / Belgium OUT

– Det er seks muligheter allerede den første uka
Mannen som vant brosteinsetappen i 2010-utgaven av Tour de France, sier seg enig med Kaggestad og ser samtidig en rekke norske muligheter allerede den første uka.

– Hvis man ser på bare rene sjanser, er det seks muligheter første uka. Etappe 1, 2, 4, 5, 7 og 8. Også er det selvfølgelig den niende etappen som er på brosteinen. Der har trolig både Edvald og Alex en sjanse, sier TV 2s nyervervede sykkelekspert Thor Hushovd og fortsetter:

– Ellers så har Alexander Kristoff sjans på hver av de flate etappene, han er jo en av verdens beste spurter, men det er også et vanvittig høyt nivå på spurten i år, og han har ikke vært så skarp i spurten som han har vært for et par år siden.

For både Hushovd og Kaggestad er litt usikre på hvordan formen til de norske gutta er målt opp mot de aller beste, men sistnevnte er fast bestemt på en ting.

– Vi har jo en lei tendens til å avskrive Kristoff, det må vi jo aldri gjøre. Jeg er litt usikker med tanke på norsk etappeseier, men Tour de France er kaos så jeg tror det kan gå. Og da tror jeg Alexander Kristoff er den med best sjanser til å vinne en etappe, sier Kaggestad.

Må gå i brudd
For hvor Alexander Kristoff kan være med å kjempe om seier på alle etapper som ender i en massespurt, så må Boasson Hagen trolig se seg om etter andre muligheter.

– Det kommer litt an på formen hans, men han har de dagene han kan gå i brudd, på de litt halvharde dagene. Jeg tror at for Edvald så er det de etappene hvor han kan få et eget resultat. For så lenge Mark Cavendish er med i rittet, så vil han kjøre opptrekk, det vil være jobben hans, sier Kaggestad og legger til:

– Jeg tror at Edvald blir viktigere en noen gang for Cavendish, fordi resten av laget er svakere på grunn av skader og sykdom også videre.

Dette er et poeng som også Hushovd trekker frem.

– Edvalds forse nå er jo det at hvis det blir hardt og Cavendish, Kittel og den gjengen detter av, så har han en sjanse. Men da må han konkurrere mot sånne som Sagan, Matthews og Gaviria som går ganske bra oppover, og de er ikke lette å slå, konkluderer Hushovd.

Champs-Élysées
Og selv om ekspertene er noe usikre på topphastigheten til de norske gutta, i et spurtfelt som kommer til å holde et skyhøyt nivå, så er det altså håp om en norsk seier. Og det er inkludert rosinen i pølsa, Champs-Élysées.

– Får vi norsk seier på Paris sin paradegate i år?

– La oss håpe det, det er klart at nå har jo både Edvald og Kristoff vært veldig nære. De får jo mer erfaring og hvis de klarer å komme gjennom Tour de France med oppadgående formkurve, kan de absolutt være med å kjempe om seier der. For det er jo en sånn slitespurt som Kristoff liker veldig godt, sier mannen som har vunnet der selv, Thor Hushovd.

Tour de France avsluttes den 29.juli.