KREDITTKORT: Kredittkortet kan være en god venn i utlandet, men du bør velge rett valuta når du skal betale. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
KREDITTKORT: Kredittkortet kan være en god venn i utlandet, men du bør velge rett valuta når du skal betale. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Denne «valutafella» bør du unngå: – Dette er regelen uten unntak

Forbrukerøkonomene har advart i årevis, men fortsatt går mange i «valutafella».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sommerferien er rett rundt hjørnet, og mange av oss planlegger å legge ferien til sydligere strøk.

Uavhengig av om turen går til Chania eller Charlottenberg, vil mange få spørsmål om de ønsker å betale i norske kroner eller lokal valuta når man skal betale med kort.

Heldigvis bør det være enkelt å velge riktig når man får dette spørsmålet.

– Dette er regelen uten unntak. Velg alltid lokal valuta, råder Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Betaler du i norske kroner, er det nemlig butikken selv som setter kursen. Ifølge Reitan er denne kursen ofte dårligere enn det som Visa, Mastercard eller norske banker tilbyr. I enkelte land kan du også bli ilagt provisjon av butikken, noe som gjør handlene enda dyrere, ifølge Reitan.

– Du kommer i hvert fall ikke bedre ut

Sjansen er stor for at du allerede vet at det som oftest lønner seg å betale i lokal valuta når du bruker kort i utlandet. Til tross for at temaet er blitt omtalt i pressen en rekke ganger tidligere, er det likevel en god del som velger å betale i norske kroner.

I en undersøkelse gjennomført av YouGov for Nordea svarer 9 prosent at de som oftest velger å betale i norsk valuta. I tillegg svarer 9 prosent at de ikke har tenkt over dette spørsmålet.

Elin Reitan er overrasket over at det fortsatt er såpass mange som velger å betale i norske kroner i utlandet.

– Det har vært mange skriverier i mediene og man bruker også kortet mye i utlandet nå. Derfor burde flere ha vært opplyst om dette, sier hun til TV 2.

Blant de unge mellom 18 og 39 år er tallene enda høyere. Her sier 11 prosent at de betaler i lokal valuta, mens 10 prosent ikke har tenkt over hvilken valuta de betaler i.

FORBRUKERØKONOM: Elin Reitan anbefaler å betale i lokal valuta når man ferierer i utlandet. Foto: Nordea
FORBRUKERØKONOM: Elin Reitan anbefaler å betale i lokal valuta når man ferierer i utlandet. Foto: Nordea

– Det kan tyde på at mange ikke har satt seg inn i dette. Unge får lite økonomiopplæring på skolen og på hjemmebane, noe som kanskje også gjør utslag, sier Reitan.

– Vent med kontantuttak

Mange foretrekker også ha litt kontanter tilgjengelig når de ferierer i utlandet. Da er spørsmålet om det lønner seg å ta ut penger på flyplassen i Norge, eller om man bør vente til man kommer frem til feriedestinasjonen.

– Du får gjerne bedre valutakurs på ankomststedet enn du får i minibankene på flyplassen. Men merk at gebyr for uttak i utlandet kan være høyere. Men det lønner seg gjerne allikevel å vente med å ta ut kontanter til du kommer til din destinasjon, sier forbrukerøkonomen.

Hun anbefaler imidlertid å bruke kredittkort når man shopper.

– Da får ikke svindlerne direkte tilgang til lønnskontoen din, og du får veldig god oversikt over ferieøkonomien din. Hvis du har brukt kortet, er det viktig å gå tilbake i ettertid å sjekke at det ikke er blitt feiltrekk og slikt. Det kan være lettere å gjøre dette hvis man ser på kredittkortutskriften, sier hun.