Her startet Ronaldo-eventyret: – Han måtte reise fra alt og ble også mobbet

Portugal setter sin lit til Cristiano Ronaldo når de VM-åpner mot Spania på fredag. På Madeira minnes de den iherdige lille gutten som vokste til å bli en av verdens aller største fotballstjerner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Portugal-Spania på TV 2 og Sumo fredag kl. 20.00!

Allerede på flyplassen blir vi minnet om Ronaldos heltestatus på Madeira. Flyplassen ble i fjor døpt om til Cristiano Ronaldo International Airport.

– Han er fantastisk. Så nydelig, sympatisk og så fantastisk, sier Felis Bella.

Soverom erstattet med parkeringsplass

Vi møter henne i det hun kysser den karakteristiske bysten av Ronaldo utenfor ankomsthallen. Hun har bodd i Argentina i mange år, men Ronaldo er hennes store helt.

Vi skal snart få se at det meste dreier seg om fotballhelten på den portugisiske ferieøya.

En 20 minutters kjøretur tar oss opp på fjellsiden av den bratte ferieøya og til Quinta Falcao. Et av Madeiras fattige strøk hvor Ronaldo vokste opp, alltid med en fotball i beina.

– Her bodde han. Dette var soverommet hans. Han ble født her, forklarer nærmeste nabo, Adeliono Andrade.

Nå er Ronaldos gamle hus erstattet med en parkeringsplass, men han husker godt den lille, spinkle gutten som brukte den trange gata til å spille fotball.

– Han spilte oppi gata her. Han prøvde å holde ballen over bakken. Jeg satt meg ned noen ganger for å se han og han mistet den aldri. Han hadde kontroll, sier Andrade.

På andre siden av gata møter vi Joan Manuel. Han forklarer at kona er søskenbarnet til Ronaldo.

– Han var liten og tynn, snørrete og uten sko. Det var her han lekte. Han ville ikke på skolen. Han ville bare spille med ballen. Da moren hans ropte på han, ville han bare spille fotball.

I Ronaldos fotspor

Bare et steinkast unna finner vi fotballklubben Andorinha. Her tok Ronaldos pappa han med på treninger fra han var fire år gammel. Bildet av Ronaldo som liten gutt preger inngangsporten til den lille treningsbanen. Her drømmer de unge fotballspillerne store drømmer.

– Jeg ønsker å bli fotballstjerne, sier 12 år gamle Tiago.

– Jeg startet i klubben fordi Ronaldo spilte her. Han er veldig viktig for alle barna som spiller fotball, sier Jorge (16).

Ricardo Santos er en av trenerne i den lille klubben. Han kom til klubben som niåring og husker godt sin lagkamerat Ronaldo som allerede da hadde et enormt konkurranseinnstinkt.

– Vi var veldig små, men Ronaldo hadde allerede avansert teknikk. Han var ikke fysisk så stor, men han var veldig god teknisk. Han ville så veldig gjerne vinne. Hver gang vi tapte en kamp eller han ikke klarte å score så gråt han, sier Ricardo.

Klubben skapte grunnlaget for Ronaldo som gikk videre til Nacional som tiåring. Allerede i en alder av 13 år forlot han Madeira og familien for å spille for Sporting Lisboa. En tøff tid uten tryggheten han var vant med.

– Han hadde det tøft. Han måtte reise fra alt og ble også mobbet for sin dialekt. Det var ingen lett vei for han så det han har oppnådd har bare han æren for. Han har jobbet hardt for det han har oppnådd.

Ronaldo-museum

Resten er historie. I en alder av 33 år har Ronaldo oppnådd mer enn noen kunne drømme om. Det gjenspeiler seg på Madeira. Uansett hvor vi går støter vi på restauranter, klesbutikker, veggmalerier, hotell eller museum som bærer hans navn.

– Portugal har ingen merkevarer som er så viktige som Ronaldo, sier Nuno Mendes, som jobber på CR 7 Museet.

På museet er alle pokalene og trofeene Ronaldo har vunnet samlet i to etasjer. Alle de personlige trofeene er ekte mens pokalene han har vunnet med lagene sine er kopier, forklarer Mendes.

– Siden vi åpnet for fem år siden har 300 000 vært innom for å se på alle bragdene til Ronaldo. Det er stort, sier han.

Tilbake i Quinta Falcao forbereder innbyggerne seg på fotballfest. De fleste forventer ikke at Portugal skal gå seirende ut av den gjeve turneringen, men tror EM-vinnerne med Ronaldo i spissen kan overraske med gutten fra Madeira i storform.

– Jeg tror han vil gjøre som han alltid gjør. Score mange mål og bli toppscorer sier 12 år gamle, Xavier.

– Ronaldo er et eksempel for oss alle. Også oss eldre, sier naboen, Jorge

– Vi savner han veldig. Nå som han er i VM heier vi mye på han. De andre spillerne også, men Ronaldo er nummer èn.