MÅTTE GÅ: Julen Lopetegui får ikke lede Spania i VM.
MÅTTE GÅ: Julen Lopetegui får ikke lede Spania i VM. Foto: Pierre-philippe Marcou

Spanske landslagssjefen sparket én dag før VM

Julen Lopetegui får ikke fortsette som Spanias landslagssjef. Det ble klart på onsdagens pressekonferanse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Portugal-Spania på TV 2 og TV 2 Sumo fredag klokken 19.55.​​

Det spanske fotballforbundet innkalte til pressekonferanse onsdag klokken halv elleve norsk tid med Lopetegui og den spanske fotballpresidenten Luis Rubiales.

KOMPROMISSLØS: Den spanske fotballpresidenten,Luis Rubiales, på tirsdagens pressekonferanse.
KOMPROMISSLØS: Den spanske fotballpresidenten,Luis Rubiales, på tirsdagens pressekonferanse. Foto: Stringer

Lopetegui ble tirsdag klar som trener for Real Madrid, og Marca og flere andre aviser meldte at Rubiales var rasende over timingen og ville gi den spanske landslagssjefen sparken.

Det viste seg å stemme.

Pressekonferansen ble imidlertid utsatt en time, og først halvannen time etter skjema kom den i gang. Der var Lopetegui ikke å se.

I stedet var det Rubiales som meddelte pressen at landslagssjefen var sparket.

Han hevdet at annonseringen av Lopetegui som ny Real Madrid-trener, og tidspunktet den kom på, ikke ga ham noe valg.

– Det er avgjørelser som må tas. Det var en legitim forhandling, men vi hadde ingen anelse om den.

– Forhandlingene har skjedd uten at Det spanske fotballforbundet har kjent til det, og vi ble informert bare fem minutter før pressemeldingen til Real, sier Rubiales på pressekonferansen.​

Rapporter fra spanske medier meldte rett før pressekonferansen at spillergruppen – med Sergio Ramos i spissen – ønsket at Lopetegui skulle få beholde jobben. De skal ha møtt Rubiales og forsøkt å overtale ham, men ble altså ikke hørt.

Hierro tar over

Nyheten gir Det spanske fotballforbundet en ordentlig hodepine kun én dag før VM sparkes i gang. Spania møter Portugal allerede fredag. ​

Rubiales sier at det fremdeles ikke er klart hvem som tar over som hovedtrener, men at de ønsker å gjøre store endringer. Det kan bety at noen som allerede er tilknyttet forbundet kan få jobben.​

– Jeg vil ikke gå inn på navn, men det vil komme en annonsering snart.

Senere kom pressemeldingen hvor det ble kjent at Fernando Hierro tar over som ny landslagssjef.

– Det er en bombe

Jesper Mathisen er rystet over nyhetene fra den spanske leiren.

– Det er en bombe. Det er et sjokk at Spania sparker treneren to dager før de skal ut mot Portugal. Det er ikke noe vi trodde da vi sto opp i morges, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.​

Han får medhold av kollega Simen Stamsø-Møller.

– Har man vært borti noe lignende? Han har prøvd å få til et lite generasjonsskifte og tatt inn mange av dem han vant U21-EM med. Hans visjon var å føre arven til den gylne spanske generasjonen videre ved å spe på kvalitet. Det virket som det var et stort prosjekt som han var tiltenkt å lede over tid, sier Stamsø-Møller.

– Det er sikkert et veldig skudd for baugen for forbundet når han hopper av på første og beste mulighet til å trene en superklubb. Det må ha vært noe i kulissene som har vært utenfor regler og normer. Det er lite som kan forstyrre en spillergruppe mer enn at manageren stikker rett før VM.

– Det kan slå begge veier

Stamsø-Møller tror imidlertid ikke at det nødvendigvis trenger å være en sportslig krise for Spania.

– Jeg tror ikke man skal være så bekymret for at alt raser sammen. Noen ganger er det en skandale eller en merkelig ting for at en spillergruppe går sammen og gjør det stort, sier TV 2s ekspert.

– Det er veldig forstyrrende. Mye ytre mas, men laget kan kanskje få magi av sånne ting. Trenere er viktige, men dette er få kamper, kort tid, spillerne har gjort det før og vet hva som skal til for å vinne.

– Det kan slå begge veier i og med at Lopetegui har brukt mange måneder på å forberede disse kampene. Det faller nok litt bort, selv om de sikkert har snakket om det de siste ukene. Men det er noen som kan høvle over hvilket som helst lag, så er det Andrés Iniesta, David Silva, David De Gea, Isco og Diego Costa.​

– Burde hørt på spillerne

Jesper Mathisen mener det er en merkelig hvis rapportene stemmer om at Lopetegui ble sparket til tross for at spillergruppen sto bak ham.

– Hadde jeg vært sjef for Det spanske fotballforbundet, og det er slik det står skrevet av folk som følger spansk fotball tett, ville jeg hørt på spillerne. Jeg hadde ikke giddet å lage mer styr enn det allerede er blitt. De burde holdt en pressekonferanse og sagt at det som har skjedd ikke er optimalt, men at man nå fokuserer på kampen mot Portugal og vinne mesterskapet. Sammen med Tyskland og Brasil er Spania den store favoritten, sier Mathisen.