En gutt i 9. klasse ved Ramstad skole i Bærum døde natt til tirsdag, etter en bakterieinfeksjon i halsen som førte til blodforgiftning, opplyser Bærum kommune.

Dødsfallet skyldtes sannsynligvis meningokokk-bakterier, ifølge kommunen. Bakterien er ofte en del av den normale bakteriefloraen i halsen til friske mennesker, men fører noen ganger til svært alvorlig sykdom og død.

– Vi vet at bakterien ble funnet i blodet til gutten som døde. Meningokokk-bakterier kan i noen tilfeller føre til blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse, sier smitteoverlege i Bærum, Bjørg Dysthe, til TV 2.

Nå ber kommunen foreldre om å være oppmerksomme på om barn og ungdom får symptomer på meningokokk-sykdom.

– Vi ber foreldre om å være ekstra årvåkne, fordi det kan være flere i miljøet som er smittet. Selv om bakteriene ikke alltid fører til alvorlig sykdom, vil vi være sikre på at eventuelle tilfeller blir oppdaget tidlig, sier Dysthe.

Symptomene kan være influensalignende med feber, kvalme og oppkast. Dysthe understreker at de fleste alvorlige sykdomstilfellene er enkeltstående.

Prøver til Folkehelseinstituttet

Ifølge lokalavisen Budstikka er det sendt prøver til Folkehelseinstituttet for å endelig avgjøre om det var meningokokk-bakterier gutten døde av.

«Når vi får klarhet i hvilken type meningokokkbakterie dette er, vil vi vite hvilken vaksine som kan tilbys dem som har gått i samme klasse eller på annen måte hatt tett kontakt», skriver Bærum kommune.

Meningokokk-bakterier spres ved dråpesmitte og direkte kontakt. Infeksjonen rammer oftest barn under fem år og ungdom som har tett kontakt, for eksempel russ.

– Ivaretar elevene

Rektor ved Ramstad skole, Siv Børven Moberg, forteller til TV 2 at de ivaretar elever, lærere og foreldre på best mulig måte etter det tragiske dødsfallet.

– I går ringte vi alle foreldre i den aktuelle klassen, for å forberede dem på å ta imot sine barn hjemme etter at de hadde fått beskjeden og veilede dem til eventuell oppfølging, sier hun.

Kommunens kriseteam er på plass på skolen, og det er i tillegg forsterket bemanning av helsesøstere tilgjengelig for både elever og lærere. Det er satt opp et minnebord med lys og bilde av 15-åringen på skolen, hvor elevene kan samles.

– Vi hadde åpen skole tirsdag ettermiddag for både elever og foreldre, og vi prøver å ivareta dem slik at de har det så godt som de kan i en slik situasjon, sier Moberg.

Det planlegges minnestund for 15-åringen på torsdag.