OVERRASKELSE: Foreldrene til Emilie hadde gruet seg til datterens konfirmasjon, men gaven fra bilselskapet endret alt.
OVERRASKELSE: Foreldrene til Emilie hadde gruet seg til datterens konfirmasjon, men gaven fra bilselskapet endret alt. Foto: Privat

Gruet seg til konfirmasjonen – men én gave endret alt for autistiske Emilie (14)

Emilie (14) har autisme – og en brennende lidenskap for Volvo. Til konfirmasjonen fikk hun en gave hun sent vil glemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Linda Harila Ostorp og Ove Magnus Ostorp har lenge gruet seg til konfirmasjonsdagen til datteren Emilie. Som autist sliter hun med sosial adferd, og har ikke mange venner.

– Utenfor kirken henger det poser med navnet til hver konfirmant på, hvor elevene kan legge brev til hverandre. Det gruet vi oss mest til, forteller moren til Emilie.

I Emilies pose lå det ingenting. Det hadde familien på fire forventet.

Da de kom hjem ventet det derimot en overraskelse som snudde dagen på hodet.

Overraskende gave

Linda hadde i forkant av konfirmasjonen ringt Volmax i Råde, og spurt om det er mulig å kjøpe en omvisningstur på Volvo-fabrikken i Gøteborg.

Emilie er nemlig en svoren Volvo-entusiast.

– Jeg fikk aldri svar på henvendelsen min, og ordnet derfor andre gaver til Emilie. Men plutselig fikk vi telefon om at vi fikk tur til Gøteborg – helt gratis, sier Linda entusiastisk.

Emilie sliter å være sosial, og har ikke så mange venner. Hun er derimot veldig pratsom og sosial selv, og ble lei seg da det ikke lå noe i posen utenfor kirken. Gaven fra Volmax forandret konfirmasjonsdagen til en gledens dag.

– Hun var helt i hundre. Det er det eneste hun har pratet om siden vi fortalte det, sier Linda.

Den gledelige nyheten kom dagen før konfirmasjonen, og foreldrene hadde derfor funnet andre løsninger på mangelen av Volvo-tur. I konfirmasjonen var det lastebil-kake, bildetagning med Volvo-lastebil og gaver i form av Volvo-klær og andre Volvo-effekter.

VOLVO-KAKE: Før familien fikk beskjeden fra Volvo hadde de arrangert en Volvo-konfirmasjon. Foto: Privat
VOLVO-KAKE: Før familien fikk beskjeden fra Volvo hadde de arrangert en Volvo-konfirmasjon. Foto: Privat

En gledens dag

Selve turen tok hun tirsdag 12. juni, i selskap med faren Ove og bestefaren. Der fikk de omvisning av fabrikken og en tur på museum etter omvisningen.

– Det synes hun var kjempegøy, og hun var veldig fornøyd. I dag har hun på seg klær fra Volvo, forteller Linda.

Selv driver hun et lastebilfirma og et bilverksted, så bilentusiasmen ligger i familien. I bygget ved siden av huset deres ligger det også et bilverksted, hvor Emilie bruker mye tid. Linda understreker at hun selv ikke er i partnerskap med Volvo, og at de ikke tjente noen ting på den gledelige overraskelsen.

– Natt til tirsdag fikk hun ikke sove fordi hun gledet seg så mye, så hun var veldig sliten da hun kom hjem. Men mest av alt glad, forteller moren.

GLAD: Emilie og bestefaren dro også sammen med faren Ove til Volvo-fabrikken. Foto: Privat
GLAD: Emilie og bestefaren dro også sammen med faren Ove til Volvo-fabrikken. Foto: Privat

– Vondt som foreldre

Som foreldre til en datter med autisme ønsker de å sette fokus på hvordan det sosiale kan påvirke ungdom med diagnosen. For Emilies del ble dagen reddet av den overraskende gaven, men ikke alle er like heldige.

– Folk vet lite om autisme, hvordan det er og hvor vondt det er for foreldrene, sier Linda.

VANSKELIG: Linda Harila Ostorp ønsker å sette fokus på sykdommen autisme. Foto: Privat
VANSKELIG: Linda Harila Ostorp ønsker å sette fokus på sykdommen autisme. Foto: Privat

Hun ønsker at både foreldre og elever som har et barn med autisme i klassen skal tenke over hvor vanskelig det kan være å oppføre seg riktig sosialt.

– Hvis Emilie blir glad i et menneske, så er det også det mennesket som får all frustrasjon og oppmerksomhet. Man hører aldri om hvordan hverdagen til autister er, og spesielt ikke de velfungerende, sier moren.

To typer autisme

Karl Henry Jacobsen er professor i klinisk barnepsykologi på NTNU, og mener det både er krevende å ha autisme, og å være pårørende til en som har det.

Han deler tilstanden opp i to typer. Den ene er de som trekker seg tilbake og prøver å beskytte seg ved å unngå situasjoner som skaper uro. Andre er motsatt og prøver å ta kontroll over omgivelsene sine gjennom aktivitet.

– De er krevende på hver sin måte. De som trekker seg tilbake prøver andre ofte og få i gang. De som er aktive prøver andre ofte å roe ned, sier Jacobsen.

Å være spesielt interessert i noe sier Jacobsen er en vanlig mekanisme for å håndtere omverdenen.

– Det er mange autister som er spesielt opphengt i noe. Det er kanskje for å kunne fokusere og holde på noe. Da har de et «tema» som har som funksjon å holde dem rolige, forklarer Jacobsen.

Vanskeligere for velfungerende

For ungdom med autisme er én av de vanskeligste aspektene i hverdagen å være normalt sosial. Jacobsen mener det er enda vanskeligere for de som er velfungerende.

– Dess bedre de fungerer, dess mer blir referansen normalitet. Da har de et ønske om venner og å delta, samtidig som de sliter med disse tingene. Jo bedre du fungerer, jo mer press får du også fra omgivelsene for å passe inn, sier Jacobsen.

Han mener det er mange som har milde former for autisme, som strever mer enn de som har mer uttalte former for autisme.

– Hele livet er man nesten der, men man kommer seg aldri helt dit, sier han.