Mobiltelefonen kan gå hardt utover parforholdet, om man ikke er bevisst hvordan man bruker den.
Mobiltelefonen kan gå hardt utover parforholdet, om man ikke er bevisst hvordan man bruker den. Foto: lev dolgachov

Slik påvirker mobilen forholdet ditt:

Hemmer sexlivet og skaper utrygghet

Den kan føre til usikkerhet og dårligere sexliv, og er nesten alltid en ingrediens i historier om utroskap. Men bruker du den riktig, kan mobiltelefonen også være positiv for forholdet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mobiltelefonen har blitt en naturlig del av hverdagen vår, og den påvirker også forholdet vi har til dem rundt oss. Sexolog og parterapeut Bianca Schmidt, sier til TV 2 at den kan være både positiv og negativ for parforholdet.

– Mobilen kan være veldig positiv med tanke på å flørte, sende søte meldinger og bilder, og det å opprettholde kontakten mellom par. Noen par er flinkere til dette i forelskelsesfasen, mens andre har glede av dette mange år inn i relasjonen, sier hun.

Ettersom årene går og den mest intense forelskelsen går over, blir mange derimot mindre avhengig av den intense kontakten.

– Da kan telefonen gjerne bli en kilde til distanse og frustrasjon, særlig hvis én av partene har nesa i skjermen veldig ofte, og ikke er oppmerksom på partneren, sier hun.

Påvirker sexlivet

Mobilen kan også ha innvirkning på sexlivet, forteller Schmidt, og legger til at menn og kvinner har forskjellig tenningsmønster.

– Menn er ofte mer forutsigbare og direkte i sitt tenningsmønster. De trenger ofte ikke en opplevelse av nærhet og kontakt for å tenne. De er mer visuelle og kan se noe som tenner dem, og så er de klare. Kvinner er ofte mer flyktige i sitt tenningsmønster. De trenger ofte en opplevelse av nærhet, kontakt eller romantisk stemning for å tenne, forklarer hun.

For kvinners tenningsmønster er det dermed spesielt viktig å føle kontakt med partneren for å føle seg tent.​

Sexolog og parterapeut Bianca Schmidt understreker at mobilen også kan ha positiv innvirkning på forholdet.
Sexolog og parterapeut Bianca Schmidt understreker at mobilen også kan ha positiv innvirkning på forholdet. Foto: Svein Rosseland

– Alt som kan skape distanse kan derfor være sexhemmende, og det kan for eksempel være en partner som ser ned i mobilen i stedet for å dyrke relasjonen, sier hun.

Og det er ikke bare distansen som kan gå ut over sexlivet. En studie fra 2018 viser at ti prosent av oss sjekker telefonen under samleie, det skriver CBS.

1000 personer deltok i undersøkelsen, og av de ti prosentene som innrømmet å ha sjekket mobilen under sex, sa 43 prosent at de hadde sjekket telefonen under akten mellom to og ti ganger det siste året.

Skaper frustrasjon

Bianca Schmidt forteller at det ofte kommer par til henne, hvor en del av frustrasjonen er at det ikke lenger er noen nærhet, eller at en av partnerne ikke bryr seg lenger.

– Da kommer skjermer av diverse slag, det kan være mobiltelefon, data og liknende, opp som ett element for frustrasjon, sier hun.

Et tips er å benytte seg av mobilfrie steder og tider, men forutsetningen er ifølge Schmidt, at begge ønsker å gjenskape noe av den nære kontakten og at begge ser på mobilbruken som en utfordring.

– Hvis ikke blir det bare mas fra den parten som ser minst på skjerm, så først må man kartlegge om begge parter ønsker en dypere kontakt, sier hun.

Frekke tekstmeldinger

Spesialist i sexologisk rådgivning, Heidi Leona Norum, sier til TV 2 at konflikter, utrygghet og følelsen av å ikke bli sett av partneren, kan føre til at det blir vanskelig å skape intimitet og god sex.

– Grunnlaget for et godt sexliv er at mennesker er trygge på seg selv og den de er i relasjon til, at de har god kommunikasjon med hverandre, at de er åpne med hverandre og oppmerksomme på både egne og den/de andres behov, sier hun.

Norum understreker at muligheten mobilen gir oss til å ha kontakt med hverandre uten å være på samme sted, også har positive sider.

– Frekke tekstmeldinger, bilder eller telefonsamtaler når man ikke er sammen, kan være spennende og fint for mange, sier hun, og legger til:

– Muligheten til å gi hverandre oppmerksomhet som å sende meldinger, hyggelige bilder av hva man gjør, og snakke sammen når som helst, kan for mange skape god kontakt.

Samtidig påpeker hun viktigheten av at dette ikke erstatter kommunikasjonen man skal ha ansikt til ansikt, og ikke minst å ha gode opplevelser sammen.

  • Ha mobilfrie tider og steder.
  • Man legger merke til mobilen også når den ligger fremme uten å brukes – legg den et annet sted.
  • Snakk om hvordan dere ønsker at mobilbruken skal være i deres forhold.
  • Tenk gjennom om du har en mobilbruk som kan skape usikkerhet hos din partner.
  • Husk at mobilen også kan være positiv for forholdet om man bruker den riktig.

Vanlig element i utroskap

Psykolog og professor ved Høgskolen på Vestlandet, Frode Thuen, bekrefter også at mobiltelefonen er et hyppig element i konflikter og utfordringer i parforhold.

Han forteller at det er to elementer ved mobilbruk som kan være spesielt problematiske for forholdet:

– Det er dette med tilstedeværelse, at en part bruker alt for mye tid på mobilen, ikke er tilstede, ikke følger med eller responderer på en fornuftig måte. Og så er det selvfølgelig dette med sjalusi, usikkerhet og utroskap.

Og problemet trenger ikke nødvendigvis være at man bruker mobilen for mye, det kan også være så enkelt som at den ligger fremme.

– Bare at telefonen ligger fremme og er synlig ser ut til å gjøre at man vurderer partneren som mindre engasjert. Det bør man også være obs på, sier han.

Frode Thuen forteller at mobiltelefonen er en gjenganger i utroskap.
Frode Thuen forteller at mobiltelefonen er en gjenganger i utroskap. Foto: Tv2

Gjenganger i utroskap

Det andre aspektet handler altså om hva man gjør når man er på telefonen. Thuen trekker frem bruk av sosiale medier og andre plattformer, som kan føre til sjalusi og usikkerhet.

Han understreker viktigheten av å tenke gjennom om man har en mobilbruk som kan skape usikkerhet hos partner, og hvordan man eventuelt kan løse det.

– Er det fordi partneren er veldig sjalu, eller driver man med ting som er hemmelige og som gir god grunn til å være usikker, sier han.

Psykologen forteller at mobiltelefonen nesten alltid er et element i utroskap, og at den ofte er et godt barometer for hvor trygg og fortrolig man er i forholdet.

– Nesten alltid når det er utroskap i bildet, er mobiltelefonen et element. Enten ved at det er der man har oppdaget at det foregår, eller at mye av kontakten har foregått på mobiltelefonen, sier han, og legger til:

– Jo mer problemer det er i et parforhold, jo mer aktuell er mobilen som en faktor i problemene.

Tips fra Thuen

Frode Thuen sier at man bør ha regler for hva slags mobilbruk man ønsker å ha i forholdet.

– Skaper det usikkerhet bør man finne ut av det, og gjøre noe med det, sier han, og trekker som Bianca Schmidt, frem fordelen med mobilfrie soner og tider.

– Det er et veldig enkelt grep som alle bør tenke på, sier han.

Hvis det er innholdet på mobilen, eller hva man gjør når man bruker den, som er problemet, må man finne ut hvorfor det har blitt som det er blitt, og hva man kan gjøre med det.

– Det er to fallgruver. Den ene er at en part kan bli veldig kontrollerende og skal vite alt, og det er ikke bra. Den andre er at du skal beskytte mobilen din for en hver pris, og at du helt tydelig ikke lar partneren få innblikk i hva du holder på med. I begge tilfellene vil mobilbruken kunne skape stor usikkerhet og utrygghet i parforholdet, sier han.

– Er det greit å be om å få se på partnerens mobiltelefon?

– Jeg tenker at hvis man har et avslappet forhold til mobilen, så bør man ikke ha veldig store hemmeligheter på mobiltelefonen som partneren ikke skal kunne se. Men på den annen side kan man si at da er det heller ikke stort behov for partner for å sjekke hva som foregår på mobilen.