JOURNALISTGAVE: Denne viften var en del av gaveeposen som journalistene fikk utdelt i forbindelse med toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Skjermdump
JOURNALISTGAVE: Denne viften var en del av gaveeposen som journalistene fikk utdelt i forbindelse med toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Skjermdump

ToppMøtet mellom Trump og KIM:

Gavepose overrasker sikkerhetseksperter

En liten USB-vifte får oppmerksomhet etter toppmøtet mellom Trump og Kim Jong-Un, men giveren presiserer at viften bare er en omtenksom gave.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un ble det første mellom en sittende amerikansk president og en nordkoreansk leder noensinne.

Den historiske begivenheten på lille Sentosa Island ble naturligvis også dekket av et stort antall journalister.

I forbindelse med møtet fikk journalistene utdelt en gavepose, og nå vekker denne oppmerksomhet i utenlandske medier. Ifølge britiske BBC inneholdt goodiebagen blant annet en vannflaske, en lokal guidebok og en liten vifte som kan kobles inn i USB-porten på datamaskinen. Det er USB-viften som nå får sikkerhetseksperter til å advare.

– Praktisk. I pressesettet til #KimTrumpSummit er det en mini-USB-vifte, som er praktisk om man vil kjøle seg ned når man skriver. Det er ganske varmt her i Singapore, 33 grader eller lignende, skriver den nerderlanske journalisten Harald Doorbos på Twitter, hvor han har lagt ut et bilde av viften.

Også CNBC-anker Amanda Drury har lagt ut et bilde av gaveposen.

Advarer

Enkelte eksperter tar imidlertid til orde for at journalistene bør tenke seg om en ekstra gang før de kobler viften til datamaskinen.

Årsaken er nemlig at USB-enheter kan inneholde ondsinnet programvare, som kan bli installert hvis man kobler til disse. Blant annet spredte den ødeleggende dataormen Stuxnet seg fra USB-pinner.

– Å få folk til å plugge inn en USB-pinne, som du har levert, har i mange år vært en klassisk måte å omgå sikkerhetsforanstaltninger for å få programvare inn i deres maskin, forklarer sikkehetsekspert ved Surrey University, Alan Woodward, til BBC.

– Det er et ordtak innenfor cybersikkerhet: Hvis du gir noen fysisk adgang til din datamaskin, så er det ikke lenger din datamaskin. Bruker du en ukjent USB-pinne, så gjør du akkurat det, legger han til.

– Bare en vifte

Også på mikrobloggtjenesten Twitter er reaksjonene mange.

– Kanskje viften bare er en vifte. Jeg burde nok legge til: Hvis du plugger den inn, er du menneskelig. Malware-programerere misbruker instinktet man har til å stole på andre. Inntil noen som er kompetente tar en titt, anbefaler jeg at du slår av maskinen din hvis du kan og endrer passord ved hjelp av en ren enhet, skriver den amerikanske journalisten Barton Gellmann, som blant annet ledet Washington Posts dekning av Snowden-saken.

Gaveposene ble satt sammen av kommunikasjonsdepartementet i Singapore, og mye tyder på at «viften bare er en vifte».

Departementet opplyser til Singapore-baserte The Strait Times at USB-viften ikke har noen lagrings- eller behandlingsmuligheter. De opplyser at viftene ble distribuert av Sentosa Development Corporation (SDC), og at de opprinnelig var tenkt til et annet formål.

– SDC mente at USB-viftene var en praktisk og omtenksom gave til mediene som jobber i Singapores tropiske klima, opplyser en talsperson for departementet til avisen.

Saken kan likevel være en nyttig påminnelse om hva som kan skje hvis man plugger inn en ukjent USB-enhet man ikke vet hvor kommer fra.