FOTOGRAFERT PÅ TRENING: Kaptein Harry Kane, landslagssjef Gareth Southgate og assistent Steve Holland er blant de mest avfotograferte i engelske medier de siste dagene.
FOTOGRAFERT PÅ TRENING: Kaptein Harry Kane, landslagssjef Gareth Southgate og assistent Steve Holland er blant de mest avfotograferte i engelske medier de siste dagene. Foto: Lee Smith/Reuters

– Du kan ikke gjøre det i den verden vi lever i

En av Englands mest anerkjente journalister setter ord på farsen som har oppstått etter tabben fra landslagets assistent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik sendes VM på TV 2 og NRK

Se England-Panama søndag på TV 2 og TV 2 Sumo. Sendestart 13.00 Kampstart 14.00!

Dagen før Englands andre VM-kamp i Russland koker det rundt manager Gareth Southgate og hans assistent Steve Holland.

Sistnevnte ble avfotografert på en åpen treningsøkt der han holdt det som trolig er startelleveren til søndagens kamp mot Panama i hånden, noe de engelske mediene selvsagt kastet seg over med åpne armer.

Landslagssjef Southgate freste mot pressen, og uttalte at media må bestemme seg for om de vil hjelpe laget eller ikke.

En av Englands mest anerkjente journalister, Henry Winter, mener hendelsen er uheldig for både Southgate og laget.

– Det som har skjedd er at journalistene har gjort jobben sin. Det er en åpen trening, og jeg tror Gareth skjønner det. Du kan ikke gjøre det i den verdenen vi lever i. Det var 250 journalister der, mange sendte direkte, og det ville alltid bli plukket opp. Det var en tabbe av England. Jeg aksepterer at vi som journalister setter press på laget, men det er forventningen både fra fansen og fra media, sier han til TV 2 Sporten.

Winter jobbet i 20 år for anerkjente The Telegraph, før han i 2015 fortsatte karrieren i vel så anerkjente The Times, og er en av engelsk fotballmedias mest respekterte journalister. Nå synes han synd på assistentmanager Holland, som foretok tabben.

– Dette er trist. Det er uheldig at England har reagert som dette. Jeg synes synd på Steve Holland, som har holdt opp det arket. Hvis en politiker hadde gått ut av Stortinget i Norge eller i Downing Street i London, og det har skjedd med ministere, ville det blitt absolutt kaos, sier Winter.

Hvordan tror du det går i VM-kampene? Sett opp ditt tips her!

– Som å bli kritisert av av din storebror
Sammen med resten av den engelske pressen forbereder rutinerte Winter seg nå på å følge laget inn mot VM-kamp nummer to, og forteller om et pressekorps med stor respekt for Southgate og den jobben han har gjort med det engelske landslaget. Tiden som spiller, der bommen i straffekonken mot Tyskland i EM-semien i 1996, henger fremdeles igjen, men Winter forteller også om en annen hendelse der sympatiske Southgate slapp unna kvessede journalistpenner.

– Vi står bak Southgate, for han er en veldig god trener. Det er en eller to ting han har gjort i karrieren sin, som har vært store feil, og da mener jeg ikke bare EM i 1996. For eksempel i 2003 da England spilte i Sør-Afrika, og troppen fikk muligheten til å dra og møte Nelson Mandela, ett av de største menneskene noensinne. Halve troppen dro ikke, og Southgate var blant dem. Vi snakket med ham om det, og han forklarte det med at han ville fokusere på kampen dagen etter. Det var en meningsløs treningskamp. Men han fikk ikke mye kritikk for det, fordi vi respekterte ham. Det er så mye respekt for ham. Det er som å bli kritisert av av din storebror, for du respekterer ham så mye, sier Winter.

Hvem har du på ditt lag? Spill VM-manager!

Winter forteller også at Southgate via sin tid som TV-ekspert brukte mye tid sammen med ham selv og resten av pressekorpset. Derfor tror han at den engelske landslagssjefen egentlig har fullstendig forståelse for at journalistene slo saken opp da Holland var uheldig og viftet med lagoppstillingen.

– Han har vært mye på reise, han har jobbet i journalistikken og brukt mye tid med pressen. Han har spilt fotball med oss, vi dro ham ned på vårt forferdelige nivå, og han har til og med spilt cricket på stranden med oss da han jobbet i TV. Så han vet hvordan pressen er, sier han.

Southgate lørdag: – Bildet var ikke av laget
​På lørdagens pressekonferanse avdramatiserte også Southgate det hele, og følte for å presisere uttalelsene som falt fredag.

– Jeg forstår at uttalelsene mine skapte litt momentum, så jeg føler at jeg bør forklare. Jeg forstår fullstendig at media har som rolle å rapportere nyhetene. Jeg forventer ikke at media skal være heiagjeng for oss, for de er her for å jobbe, og jeg vet at de vil at vi skal gjøre det bra. Men jeg tar dette helt rolig. Forrige uke kom laget ut tre dager før kampen, og det er ikke noe vi kan kontrollere. Det er del av turneringen når man har et så stort lag. Det er ikke noe drama for meg, sa Southgate.

England-sjefen hevdet også at det media hadde antatt var et bilde av startelleveren, faktisk bare var forsiden på assistent Hollands blokk som viste hvordan treningsøkten skulle foregå.

– Bildet var ikke av laget. Det var en liste over 23 spillere, og media har laget noe ut av det som trolig ikke er riktig. Det var bare forsiden av en blokk der hele treningsopplegget står, og hvilke spillere som er tilgjengelige for spill. Det stod også hvilke spillere som er skadet, og på baksiden stod det hva som skulle skje på treningen.

– Hvis jeg ser meg rundt på pressetribunen, så vil alle at England skal vinne
Winter har jobbet rundt det engelske landslaget siden 1994, og sier at han aldri har opplevd tilsvarende harmoni i engelsk spillertropp. Han påpeker også at skriveriene i de engelske avisene handler om alt annet enn et ønske om å motarbeide sitt eget lag. Det er utelukkende snakk om å foreta den jobben man er satt til å gjøre.

– Alle vil at England skal vinne. Hvis jeg ser meg rundt på pressetribunen, så vil alle at England skal vinne. For 10-15 år siden var det kanskje en eller to som ikke ville at England skulle vinne. Men kommersielt er det viktig for mediene, med tanke på reklame og sirkulasjon, og også personlig er det viktig. Vi bruker mye tid på å reise med spillerne på klubbnivå. Jeg og andre har skrevet bøker med dem, vi får meldinger fra dem og vi blir kjent med familiene deres. Du vil aldri bli venner, det er ikke som et sivilisert fotballand som Norge, men det er mye respekt der, sier Winter.

Southgate om pressen: – Som å dra på ferie med familien
Southgate vektla også viktighten av å ha et godt forhold til media, og var i meget godt humør på pressekonferansen. Han rakk sågar også å slå av en spøk om familiære relasjoner.

– Vi har vært åpne, fordi vi føler at det gir en bedre opplevelse for alle. Spillerne for fortalt sine historier til supporterne, omgivelsene her har vært gode, og det er noe vi har nytt. Både for spillere, ansatte og journalister er en slik turnering et vanskelig miljø å være i, for dere må produsere innhold og vi må lage resultater. Og så er det som et sosialt studie. Det er som å dra på ferie med familien. Etter å ha vært vekke en stund, er du mer lei av noen enn av andre.

Spøkte med egen tabbe
Helt avslutningsvis fikk han også et spørsmål fra en kinesisk journalist rundt noe som ble omtalt som "happy football". Det kinesiske uttrykket var imidlertid ikke av den positive sorten, men handlet om spillere som Raheem Sterling som hadde fått seerne til å le ved å bomme på store sjanser. England-sjefen taklet spørsmålet på best tenkelig vis, og skapte latter i presserommet på Nizjnij Novgorod Stadion.

– Jeg er nok en av dem som gjennom min egen karriere har skapt slike øyeblikk av "happy football". I England har vi hatt tiår med slike opplevelser. Men disse guttene kan skape son egen historie. De er en ung gruppe som blir bedre og bedre. Jeg gleder meg til å se hvor langt de kan gå og hvor godt de kan spille. Vi så tendenser i den første kampen, og vi må jobbe videre med det. Så jeg håper på å gi dere "happy football" med en helt annen mening de neste ukene, avsluttet Southgate pressekonferansen med,

PS! Det som det ble antatt at ble avslørt på Hollands notat var at Ruben Loftus-Cheek erstatter skadde Dele Alli, mens Marcus Rashford også kommer inn på laget til fordel for en vraket Raheem Sterling.

– Jeg mener at det er positivt hvis Rashford kommer inn for Sterling. Det viser dybden England har i de offensive posisjonene. Så jeg ser ikke det nødvendigvis som noe negativt. Men vi lever i tidsalderen til sosiale medier, og alle har en mening. Det er helt greit, sier Winter.

England vil være klare for åttedelsfinale med seier mot Panama søndag, men må vinne med 6-1 eller mer for å kunne klare seg med uavgjort i siste og avgjørende kamp mot Belgia med tanke på kampen om gruppeseieren.

Se England-Panama søndag på TV 2 og TV 2 Sumo. Sendestart 13.00. Kampstart 14.00!