To menn dømt for grov gruppevoldtekt

To menn i midten av 30-årene er dømt for en grov gruppevoldtekt i Tønsberg. En film fra hendelsen var et sentralt bevis i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Begge mennene er i Tønsberg tingrett dømt til fem års fengsel etter voldtekten som fant sted i juni 2016. Dommen er seks måneder lavere enn aktors påstand. De har begge fått strafferabatt på grunn av lang saksbehandlingstid.

I dommen går det frem at den fornærmede kvinnen og de to mennene hadde vært på byen i Tønsberg. Vedkommende som jobbet ved utstedet de var på, forklarte i retten at alle var så beruset at de nesten ble nektet servering.

Etter byturen havnet kvinnen og to de mennene på et nachspiel i en leilighet i byen.

– Hun vil bare ødelegge

Kvinnen, som er i 30-årene, var ifølge dommen så beruset at hun ikke evnet å gjøre motstand da de to mennene forgrep seg på henne.

«Retten finner det hevet over enhver rimelig tvil at fornærmede, på grunn av beruselse, sov eller var så kognitivt og motorisk redusert at hun ikke oppfattet hva som foregikk og heller ikke kunne sette seg fysisk eller verbalt til motverge», heter det i dommen.

I retten forklarte den ene tiltalte at han husket svært lite fra den aktuelle kvelden, men har i avhør sagt at den fornærmede kvinnen «bare vil ødelegge og ha penger». Han forklarte også at han har kjæreste og at at han ikke ville vært utro mot henne.

Det ble imidlertid funnet biologiske spor fra ham på fornærmede, noe retten mener underbygger den fornærmede kvinnens forklaring.

Filmet hendelsen

Den andre tiltalte erkjenner at han hadde sex med kvinnen, men nekter for at han oppfattet at fornærmede var ute av stand til å motsette seg handlingen.

Retten fester ikke lit til mennenes forklaringer. De tror på kvinnen, som forteller at hun på grunn av beruselse kun husker korte sekvenser fra det som skjedde.

Da hun kom til seg selv, forlot hun leiligheten gråtende. Det fremgår av dommen at hun hadde store smerter. Hun gikk til politiet og anmeldte hendelsen. Det ble igangsatt etterforskning og det er funnet biologiske spor som knytter begge mennene til voldtekten.

Den ene tiltalte filmet også deler av overgrepet. Dette nektet han først, men da politiet la frem filmen i avhør, erkjente han straks at det var han som hadde gjort opptaket. Fornærmede sa i retten at hun ikke har orket å se filmen, særlig ikke etter å ha fått gjengitt hva den viser.

Tidligere voldsdømt

En av mennene er tidligere straffedømt en rekke ganger, blant annet for vold grovt ran og narkotikalovbrudd. Den andre er ikke tidligere straffet i Norge, ifølge dommen.

I tillegg til dommen på fem års fengsel, er begge mennene dømt til å betale 300.000 kroner i oppreisningerstatning til kvinnen.

– Min klient er tilfreds med resultatet, og hun er glad for å bli trodd, sier kvinnens bistandsadvokat Christoffer Arnø.

I dommen fremgår det overgrepene har påført kvinnen store psykiske skader.

– Dette har preget henne, og det har vært en belastning å vente så lenge på rettssaken, sier Arnø.

Begge de domfelte mennene har valgt å anke dommen til lagmannsretten.

– Det var mye rus inne i bildet. Min klient forstår at de har hatt seksuell kontakt, men han husker ingenting fra denne hendelsen, sier den eldste mannens forsvarer, Jessica Nazareno Ellingsen.

Den andre mannens forsvarer, Robert Wagner, ønsker ikke å kommentere dommen overfor TV 2.