Alexander Kristoff er spent på en ny type etappe i årets Tour de France.
Alexander Kristoff er spent på en ny type etappe i årets Tour de France. Foto: Fabian Sommer

Kristoff frykter brutal Tour-etappe

Nordmannen har ni vinnermuligheter i Tour de France, men han frykter den brutale 17. etappen kan sende mange ryttere ut av rittet.

Det er kun tre korte uker til startskuddet på sommerens vakreste sykkeleventyr i Frankrike. I årets Tour de France blir det gjensyn med Alpe d’Huez, brostein og stupbratte Mur de Bretagne.

For Alexander Kristoff venter en åpningsuke med flust av vinnermuligheter. Seks av de ni første etappene passer nordmannen bra.

Men han er allerede begynt å grue seg til 17. etappe. De 65 kilometerne (!) fra Bagnères-de-Luchon til Saint-Lary-Soulan inneholder ikke mindre enn tre tøffe stigninger.

KRISTOFFS FRYKT: Den 17. etappen i Tour de France blir brutal.
KRISTOFFS FRYKT: Den 17. etappen i Tour de France blir brutal.

– Skal man komme innenfor tidslimiten på den må man kjøre bra i bakkene. Det er et stort problem med en 65 kilometer kort etappe med tre tøffe bakker. Den etappen blir brutal. Vi skal starte som i et formel 1-løp med de beste først, så det er ikke slik at jeg kan rote meg inn blant de beste i starten. Det blir bånn pinne fra start. Jeg må finne en gruppetto som er god nok. Jeg tipper at den dårligste gruppettoen ikke rekker tidslimiten, analyserer han.

Optimistisk Kaggestad

TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad er optimistisk før det beintøffe treukersrittet.

– Han har vunnet før, så hvorfor ikke igjen. Det samme med Boasson Hagen. Det er klart at disse gutta er blant favorittene til å vinne en etappe. Alex' styrke er at han er kjempegodt trent. Dette er en knallhard Tour de France. Etter hvert som andre ryttere blir nedslitt vil Alex’ sjanse for å lykkes stige. Den niende etappen til Roubaix passer for eksempel Boasson Hagen og Kristoff kjempebra.

– Hvem er vårt største vinnerkort i TDF?

– Jeg tror det er Alexander Kristoff.

Kristoff har kikket på etappeprofilene i Touren. UAE-rytteren føler han er i rute.

– Jeg har en del sjanser, spesielt i den første uken. Der er det gode muligheter. Hvert år er det stort sett mange sjanser i starten av Tour de France. Jeg skulle ønske at det kanskje var litt flere sjanser i den andre uken. Da er jeg ofte bedre, men da er det ofte fjelletapper. Jeg skal prøve alt jeg kan for å være i toppslag inn mot Tour de France. Jeg føler jeg er i rute. Formen er ganske bra, men det vil seg ikke helt, sier han.

Årets Tour-løype er svært variert.

– Det er mange etapper som et kategorisert som flate, ni stykker. Men løypesjefen er en smarting. Han har laget mange morsomme etapper med utfordringer. Det er kupert. Vi har sett at det er relativt flate etapper med knallharde stigninger underveis. Det er ingen lette etapper i Tour de France bortsett fra siste etappe, sier Kaggestad.

Det kan passe Kristoff bra. Nylig la arrangøren ASO ut spurtprofilene i Tour de France. Sju av de ni flate etappene avsluttes med slak motbakke.

– Vi nordmenn pleier å være gode i slake motbakker. Både jeg og Edvald spurter best når det går litt imot. Vi husker jo Hushovd. Han var verdens beste i slak motbakke. Det er noe nordmenn liker. Jeg vet ikke hvorfor, men det er noe med det, humrer Kristoff.

Flere av de største sammenlagtfavorittene er nok bekymret for brosteinsetappen til Roubaix. Kristoff har til gode å lykkes i rittet som går under tilnavnet «Helvete i Nord», men han øyner muligheten for sin tredje etappeseier i Touren.

– Jeg tror ikke det er mange som kommer inn i tetgruppen på Roubaix-etappen. Det er 35 kilometer på brostein, mens det er 50 km i Roubaix. Det blir nesten som fra Arenberg og inn. Jeg tipper det blir blodhardt, sier han.