FILE - In this Saturday, Nov. 11, 2017 filer, Spain coach Julen Lopetegui stands by the bench during the international friendly soccer match between Spain and Costa Rica in Malaga, Spain. (AP Photo/Miguel Morenatti, File)
FILE - In this Saturday, Nov. 11, 2017 filer, Spain coach Julen Lopetegui stands by the bench during the international friendly soccer match between Spain and Costa Rica in Malaga, Spain. (AP Photo/Miguel Morenatti, File) Foto: Miguel Morenatti

Real Madrid har ansatt Zidanes erstatter

Spanias landslagstrener Julen Lopetegui overtar som hovedtrener i Real Madrid etter VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter Real Madrid på sine hjemmesider tirsdag.

– Julen Lopetegui blir trener for Real Madrid etter VM i 2018, skriver Real Madrid i pressemeldingen.

Og:

– Real Madrid C.F kan offentliggjøre at Julen Lopetegui har signert på en kontrakt som strekker seg de neste tre årene. Han vil knytte seg til klubben etter to år som trener for landslaget, utdyper den ferske Champions League-vinneren.

Roser ansettelsen

TV 2s fotballekspert Simen Stamsø-Møller sier at ansettelsen virker veldig klok.

– Det er også artig at en basker skal trene Kongens klubb, men det er kanskje det et splittet Spania trenger nå. Lopetegui synes jeg har gjennomført et generasjonsskifte på landslaget og fått dem til å spille den morsomste fotballen av noe spansk landslag, sier Stamsø-Møller.

Stamsø-Møller tror vi kan forvente et Real Madrid som satser på mer offensivt spill enn de gjorde under Zidane.

– På landslaget har han satset på angrepsspill, relasjoner og bygge opp spillernes tro på og lyst til å spille landslagsfotball. Han tør også bruke unge spillere. Tidligere har Real vært forbundet med mer kjøp enn utvikling. Kanskje de nå kan overta den rollen fra Barcelona, som tidligere var kjent for å utvikle egne spillere, men som nå er mer et kjøpende lag.

– Får han press på seg til å vinne Champions League med Real for fjerde gang på rad?

– Jeg tror det er mer spillerne som vil legge et slikt press på seg selv. Han må gjøre det bra, naturligvis, men ingen forventer at han skal vinne Champions League med en gang. Men jeg har troen på ham som Real madrid-trener, sier Simen Stamsø-Møller.

Forlenget nylig

Lopetegui forlenget nettopp kontrakten med Spania til 2020, men telefonen fra Madrid endret altså alt.

– Det er andre gang Lopetegui må endre på sine planer som manager. Han hadde tidligere i karrieren en avtale med Wolves, men da ringte Spania. Han forlenget nylig kontrakten med ytterligere to år med Det spanske fotballforbundet, men nå tok Real Madrid kontakt, poengterte La Liga-eksperten Guillem Balague på Twitter.

Spilte for erkerival Barcelona
Julen Lopetegui startet sin spillerkarriere som keeper i Real Madrid Castilla, før ferden gikk videre til Las Palmas og Logronés.

Han var også i Barcelonas tropp fra 1994 til 1997, men fikk kun med seg fem kamper på førstelaget til Real Madrids erkerival.

Det var imidlertid i Rayo Vallecano han gjorde seg mest bemerket som spiller. Han spilte 112 kamper for klubben fra 1997 til 2002.

Året etter at han la opp som fotballspiller overtok han som trener for Spanias U17-landslag. Han har også trent Spanias U19, U20 og U21-landslag.

Lopetegui overtok som landslagstrener for Spania etter å ha trent portugisiske Porto fra 2014 til 2016.

Zidane trakk seg overraskende
Det var på en pressekonferanse 31. mai at Real Madrids tidligere suksesstrener Zinedine Zidane annonserte sin avgang.

Under Zidane vant Real Madrid Champions League tre sesonger på rad.

Franskmannen ledet klubben til seriemesterskap i 2016/17-sesongen.

Zidane har ledet Real Madrid i åtte finaler. Klubben har vunnet samtlige. Under Zidane vant Real Madrid 104 av 149 kamper. 29 endte uavgjort, mens 16 endte med tap.

– Laget må fortsette å vinne, og de trenger en endring for at dette skal skje. Etter tre år trenger de nye ideer og ny inspirasjon. Derfor tar jeg denne beslutningen. Jeg elsker denne klubben, men det beste for klubben og for meg er at jeg ikke fortsetter den kommende sesongen, sa Zidane på pressekonferansen da han offentliggjorde sin avgang.

– For meg var dette en overraskende beskjed å få, og dette er en trist dag for Real Madrid. Vi kan ikke gjøre annet enn å akseptere hans beslutning. Real Madrid vil være hans hjem for alltid, uttalte Real Madrid-president Florentino Pérez da Zidane trakk seg.

Navn som Arsene Wenger, Mauricio Roberto Pochettino, André Villas-Boas og Jürgen Klopp ble alle nevnt som mulige erstattere for Zidane. Til slutt falt altså valget på Spanias landslagssjef.

Real Madrid endte på en tredjeplass i La Liga forrige sesong, 17 poeng bak den suverene ligavinneren Barcelona.

Angriperen Gareth Bale og Cristiano Ronaldo har begge tidligere uttalt at de vil avgjøre sin fremtid når en ny trener er ansatt på Bernabeu. Nå er i hvert fall det avklart.