RASER: Senterpartiets Emilie Enger Mehl raser etter at Ola Elvestuen (V) koste med en ulvevalp på Facebook.
RASER: Senterpartiets Emilie Enger Mehl raser etter at Ola Elvestuen (V) koste med en ulvevalp på Facebook.

krenket av Elvestuens ulve-stunt:

Slår tilbake med video av drepte lam

Senterpartiet krever beklagelse fra Ola Elvestuen (V) etter ulvestunt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke la miljøvernminister Ola Elvestuen (V) ut en video på Facebook der han navnga og koste med en nyfødt ulvevalp fra en flokk ved Elverum.

Nå svarer stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl (Sp) med en video der hun setter navn på drepte lam.

Det skjer etter at hun mandag, sammen med Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum, besøkte hardt rammede bønder i Rendalen.

Der har en eller flere ulver drept minst 24 sauer og lam.

La ut ulvevideo

«Dette er ulvevalpen Balder», sier miljøvernministeren i starten av videoen han publiserte i forrige uke.

«Hvis noen trenger et bedre bevis på at vi skal ha ulv i Norge og at vi trenger en levedyktig bestand, så er han her et veldig godt eksempel på hva ulv også innebærer. Dette er helt fantastisk», fortsetter ministeren i videoen:

Nå svarer Emilie Enger Mehl kontant der hun står foran lam trolig drept av ulv i Rendalen. Hun setter navn på lammene og sier blant annet:

«Det er en stor tragedie som du kan se her. Her ligger Thea, Lara, Jenny, Sofie og Caroline. Og det er ikke Balder som har spist dem, mens kanskje foreldrene hans. Når det blir for mye ulv, så er det umulig å drive beitenæring. Jeg synes Ola Elvestuen kan ta seg en tur til Rendalen å se på hva ulven faktisk forårsaker, i stedet for å bare dra på kosebesøk.»

– Du gjør det samme som Elvestuen og navngir døde lam. Er det riktig å gjøre sånt?

Trygve Slagsvold Vedum på stortingsmiddag på slottet sammen med Emilie Enger Mehl.scanpix
Trygve Slagsvold Vedum på stortingsmiddag på slottet sammen med Emilie Enger Mehl.scanpix Foto: Junge, Heiko

– Det er mye mer vanlig at sauer har navn enn en ulvevalp. Han sa at ulven er søt, er en grunn til å ha ulv. Det er det ikke. Det er viktig at noen står opp for sauebøndene som er rammet, ellers får vi aldri en forandring, sier Emilie Enger Mehl til TV 2.

– Krenket

Sauebøndene, som nå leter etter flere døde og skadde dyr i Rendalen, føler seg krenket av miljøvernministerens video, som er filmet da han var ute med Statens Naturoppsyn som registrerte valper i Letjennareviret.

– Jeg blir veldig provosert. Vi produserer mat og det ser ut som han driver hån mot oss og det vi driver med, sier sauebonde Åge Bekkevold til TV 2.

– Men er det ikke greit at han blir fascinert av ulvungene?

– Det er det, men han bør ikke gå ut i media med det.

– Hva tenkte du da du så videoen første gang?

– Det vil jeg ikke si høyt, sier Bekkevold.

Vil ha beklagelse

Trygve Slagsvold Vedum ber nå miljøvernministeren dra til Rendalen for å beklage.

– Det er helt hodeløst det Elvestuen har gjort. Han burde forstått at det er en ren provokasjon i starten av beitesesongen å sitte der å kose med en ulv. Resultatet av ulvepolitikken hans er at lam blir drept her i Rendalen.

– Men forstår du ikke at han lar seg fascinere av de fine ulvungene?

Ulv er et ekstremt effektivt rovdyr. Men han skal gjøre tiltak som demper konfliktene. Og når han koser med ulver i Elverum, der det har vært høyest konfliktnivå, så blir det bare mer bråk, ikke mindre.

Nå bør han besøke bøndene i Rendalen for å se konsekvensene av politikken sin. Han bør beklage at han navngir ulver og skaper en Disney-versjon av ulvepolitikken.

– Tror dere Elvestuen kommer til Rendalen?

– Jeg håper det. Nå har vi selv tatt turen hit og da synes jeg han kan være mann nok til å gjøre det samme, sier Emilie Enger Mehl.