Trump om møtet med kim jong-un:

– Ingen grenser for hva Nord-Korea kan oppnå

USAs president Donald Trump sier det ikke er noen grenser for hva Nord-Korea kan oppnå når de gir opp atomvåpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trump møtte pressen klokken 10 norsk tid etter det historiske møtet mellom ham og Kim Jong-un. Mens han gjorde det var Jong-un allerede på vei hjem til Nord-Korea.

Trump adresserte verdenspressen i godt over en time før han ga seg.

– Jong-un og jeg har tilbrakt mange intense timer sammen. Jeg står foran dere for å levere en melding om håp og en visjon om fred. Dere har alle sett dokumentet. Det er veldig omfattende, og det vil skje, innledet Trump på pressekonferansen.

Trump mener at dagens møte viser at man nå kan legge en krigsfylt fortid bak seg på Koreahalvøya.

– Det er ingen grenser for hva Nord-Korea kan oppnå når de nedruster atomprogrammet sitt, sa han videre.

– Jeg vil takke Kim Jong-un for å ha tatt et modig steg mot fred for hans folk. Dette møtet, det første av sitt slag, viser at virkelig forandring er mulig. Møtet var ærlig, direkte og produktivt, sa Trump.

Ble enige om nytt punkt

Kim Jong-un skal også offisielt ha akseptert Trumps invitasjon til Det hvite hus, men det vil ta en stund før det skjer, avslører Trump.

I tillegg til punktene i avtalen avslørte Trump at Jong-un også skal ødelegge et stort missiltesting-anlegg. Dette var ikke inkludert i avtalen de to signerte.

– Nord-Korea ødelegger allerede dette, sa Trump.

Trump gjentok at han ønsker å hente hjem amerikanske soldater fra Sør-Korea, men at det ikke vil skje med det første.

– Vi reduserer ikke tilstedeværelsen. Vi vil stoppe krigsøvelsene med Sør-Korea inntil videre, til vi eventuelt ser at framtidige forhandlinger ikke går som vi håper. Men vi vil spare mye penger, sa Trump.

SELVSIKKER: Det var en selvsikker president i godt humør som møtte verdenspressen tirsdag formiddag norsk tid.
SELVSIKKER: Det var en selvsikker president i godt humør som møtte verdenspressen tirsdag formiddag norsk tid. Foto: Saul Loeb/AFP

Svarte på kritikken

Flere har etter møtet hevdet at språket i avtalen mellom Trump og Jong-un er for svakt, og ikke forpliktende nok. Det hevdes derfor at han har fått lite ut av møtet.

Teksten nevner ikke USAs opprinnelige krav om «fullstendig, verifiserbar og irreversibel atomnedrustning», som innebærer ødeleggelse av alle atomvåpen og inspeksjoner, men gjengir en tidligere og vagere forpliktelse, skriver NTB.

– Jeg ga ikke opp noe som helst. Jeg er her. Jeg har ikke sovet på 25 timer. Dette møtet er like bra for USA som det er for Nord-Korea, sa han.

– Kun en person som misliker meg ville sagt at jeg ikke fikk noe ut av dette møtet.

Stoler på Kim

Trump føler seg selvsikker på at Nord-Korea vil leve opp til avtalen de har signert.

– Han var veldig bestemt på at han vil gjennomføre dette. Jeg tror han vil dette like mye som, eller til og med mer enn meg. De ser en lys framtid for Nord-Korea, sa han.

Det første spørsmålet Trump fikk fra det internasjonale pressekorpset kom fra NBC, som presset ham på det faktum at Jong-un tross alt er lederen av et brutalt regime. Trump svarte med å skryte av «talentfulle» Jong-un.

HISTORISK: Her holder Donald Trump opp den historiske avtalen mellom USA og Nord-Korea. Foto: Saul Loeb/AFP
HISTORISK: Her holder Donald Trump opp den historiske avtalen mellom USA og Nord-Korea. Foto: Saul Loeb/AFP

– Han er veldig talentfull. At han i en alder av 26 klarte å ta over landet i den situasjonen og styre det slik han har gjort. Han har styrt det tøft, sa Trump.

Sanksjonene forblir

Trump vil pushe Nord-Korea på å få avsluttet atomprogrammet sitt så tidlig som mulig, men innser at det vil ta tid.

– Fra et vitenskapelig perspektiv må man vente en stund. Men når prosessen først er i gang er det i praksis over, sa han.

Sanksjonene mot Nord-Korea vil bli opphevet når de er sikre på at atomvåpen ikke lenger er en trussel, men ikke før den tid.

Han gjentar også at han vil se en klar forbedring på menneskerettighetsfronten før sanksjonene forsvinner. Han mener at dagens møte har hjulpet de som sitter i nordkoreanske fangeleire i dag.

– De er en av dagens store vinnere. På ett tidspunkt tror jeg Jong-un vil gjøre noe med dette, sa han.

Total atomnedrustning

I avtalen som ble signert mellom Donald Trump og Kim Jong-un tirsdag forplikter Nord-Korea seg til total atomnedrustning.

De to lederne skal også jobbe mot etableringen av et nytt forhold mellom de to landene. I tillegg har USA forpliktet seg til å gi Nord-Korea sikkerhetsgarantier.

– USA og Nord-Korea vil med samlet front arbeide for å bygge et varig og stabilt fredsregime på Koreahalvøya, står det i dokumentet.

Møtet mellom de to er første gang en sittende amerikansk president møter en sittende nordkoreansk leder.

Ikke tidsspesifikk

Til tross for disse forpliktelsene er ingen av punktene i avtalen blitt tidfestet, og det er derfor uklart når man forventer å oppnå målene i avtalen.

– Uttalelsen fra Trump og Kim gjentar tidligere forpliktelser uten spesifikke detaljer eller tidslinjer. Dette kan funke – eller ikke. Men uansett verdt å prøve, skriver Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt på Twitter.

Forsvarsanalytiker Adam Mount i Federation of American Scientists sier til CNN at han ikke er overbevist om at avtalen er overbevisende nok.

– Dette er ikke noe sterkere, men faktisk svakere, enn tidligere nordkoreanske forpliktelser rundt atomproblemet. Jeg forventet ærlig talt noe tøffere enn dette, sier Mount.

Men til tross for dette mener han ikke at møtet har vært en flopp.

– Hvis møtet genuint resulterer i fortsatt kommunikasjon mellom de to landene, og fører til reduserte spenning på Koreahalvøya, vil det bli ansett som en suksess, sier han.