tv 2 besøkte andres iniestas hjemsted:

– Det største idolet i landet

VM i Russland blir siste reis for en av Spanias aller største spiller gjennom tidene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Iran-Spania på TV 2 og Sumo kl. 20.00!

– Han er det største idolet i byen og landet.

På torget i lille Fuentealbilla, to timers kjøring fra Alicante, står en mann og forklarer for oss hvor stor Andrés Iniesta egentlig er. Fuentealbilla er et lite sted, med kun 2000 innbyggere, så det er ikke så stor overraskelse at Iniesta er landsbyens største helt.

Hadde vi ikke visst om det før vi kom hit, ville vi nok uansett gjettet det. Huset hvor Iniesta vokste opp, er markert med at det er murt inn “Iniesta” på veggen, rett under der det står “Calle Andrés Iniesta”, som gata har hett siden Iniesta ble europamester for første gang i 2008. Det er et bilde av Iniesta på et skilt som viser frem “Peña Andrés Iniesta”, den lokale Iniesta-supporterklubben. På torget er det en Iniesta-statue og en kopi av VM-pokalen. Under pokalen er det et bilde fra da Iniesta scoret det eneste målet i VM-finalen 2010.

VM-manager | VM-tipset | Alt fra mesterskapet i TV 2s VM-portal!

Det er mannen som scoret det viktigste målet i Spanias fotballhistorie som nå trapper ned. Han har vunnet utallige titler med Barcelona, Champions League, seriemesterskap, VM for klubblag, europeiske supercuper og Copa del Rey. Han har vunnet EM to ganger, og altså VM.

– Han er lokal gutt, en god spiller og et godt menneske, forteller en fyr som driver og laster av noen plaststoler fra en lastebil.

Godordene fortsetter om man drar litt ut av landsbyen også. Det tok ikke lang tid før Iniesta trengte litt mer motstand enn det som kunne tilbys i Fuentealbilla, så fra han var seks til han var 12 dro han fem mil ned til Albacete for å trene, og så opp til landsbyen igjen.

I en turnering ble han så oppdaget av Barcelona, som straks ønsket å hente han til klubben, og etter mye diskusjon om det var for tidlig, endte lille Andrés opp med å flytte til storbyen og Barcelonas akademi. Men om det kanskje ikke er så mange som husker Andrés fra hans tid i junioravdelingen til Albacete, husket han klubben da de var i økonomiske problemer.

Han har spyttet inn nærmere 700 000 euro på ulike tidspunkt for å holde klubben i live. Som takk har de også oppkalt klubbens treningsanlegg etter ham.

MATCHVINNER: Andres Iniesta scoret vinnermålet i VM-finalen i 2010.
MATCHVINNER: Andres Iniesta scoret vinnermålet i VM-finalen i 2010. Foto: Martin Meissner

Han har i det hele tatt investert en del i lokalmiljøet. Et par kilometer fra Fuentealbilla, ligger Bodega Iniesta. Bestefaren kjøpte litt land i området på slutten av 1940-tallet, og etter hvert som lønningene fra Barcelona kom inn, fant Iniesta ut at han kunne kjøpe opp litt mer land i området.

Snart hadde de nok land til å lage en stadig proffere vinproduksjon, og i dag har de 40 ansatte. Andrés Iniestas far er sjefen på vingården, men både moren og søsteren bidrar også. Og de prøver selvsagt også å profittere litt på Andrés' meritter: de har blant annet lansert vinen 116 minuto, oppkalt etter minuttet Iniesta scoret i VM-finalen 2010.

I disse dager er derimot ikke den nærmeste familien så mye i deres gamle hjemsted. Vanligvis deler de tiden mellom vingården og Barcelona, men nå har faren har vært mye involvert i Iniestas første overgang siden han var 12; han skal spille for japanske Vissel Kobe etter VM. Men familien er fortsatt representert i landsbyen.

Mens vi gikk rundt i midten av landsbyen, dukket plutselig onkelen til Iniesta opp. Vi spurte om det var mulig med en liten prat, men han avslo. Til gjengjeld kunne han hente bestefaren til Andrés, som snart kom tuslende ned og låste opp døra til “Peña Andrés Iniesta”. Den bestod av en bar, noen TVer, hvor man sannsynligvis kunne se kamper, og som ellers kun var dekorert av bilder og avisutklipp med landsbyens store helt.

De nærmeste ukene kan det dukke opp enda flere avisutklipp på veggene, om Iniesta og Spania kan gjøre noe av det samme som i 2010. Da var det 4-5000 på torget i lille Fuentealbilla. Iniestas bestefar har tro på enda mer trøkk om det skulle gå bra i Russland.

– Det blir en fest slik den vi hadde, det var mye folk her. Her er det 2000 innbyggere, det bør kunne vi firedoble.

Se TV 2s møte med Iniestas hjemsted i videovinduet øverst på siden!