U.S. President Donald Trump boards Air Force One after his summit with North Korean leader Kim Jong Un in Singapore June 12, 2018. REUTERS/Jonathan Ernst
U.S. President Donald Trump boards Air Force One after his summit with North Korean leader Kim Jong Un in Singapore June 12, 2018. REUTERS/Jonathan Ernst Foto: Jonathan Ernst

Historisk møte kan bli «fredsprismateriale»

Det historiske møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un kan være fredsprismateriale, men om Trump er den som fortjener den mest, er mindre sikkert. – Naturlig å se til Sør-Korea, mener USA-kommentator.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med amerikanske og nordkoreanske flagg vaiende i bakgrunnen, møtte de to lederne hverandre med et historisk håndtrykk natt til tirsdag norsk tid.

USA-kommentator Thor Steinhovden mener det som skjer mellom USA og Nord-Korea har gått over all forventning så langt.

– Man hadde kanskje forventet at de skulle møte opp for kameraene, smile, ta hverandre i hånda og avtale å møtes neste gang for å komme inn på detaljene, men nå kan det se ut som vi har fått på plass en historisk avtale, sier han til TV 2.

Må følges opp

Steinhovden understreker at avtalen må verifiseres og følges opp, og mener poenget for amerikanerne vil være å få tilgang til Nord-Korea med internasjonale observatører. Han kaller veien videre «uhyre kompleks», og mener prosessen antakeligvis vil skje over en periode på flere år.

– Det handler om å få både sørkoreanere og nordkoreanere til å føle seg trygge i en helt ny sikkerhetspolitisk situasjon, sier han.

USA-kommentatoren mener dette muligens er den første utenrikspolitiske seieren der Trump har fått til noe konstruktivt i politikken.

– Det er det første initiativet fra hans side for å bygge broer i stedet for å brenne broer, sier han, men understreker samtidig at han ikke nødvendigvis tror Trump vil endre seg over natten etter dette.

– Men vi må være såpass storsinnede og si at i dag er et tilsynelatende positivt skritt for alle.

Thor Steinhovden mener det er en lang prosess som følger tirsdagens hendelser.
Thor Steinhovden mener det er en lang prosess som følger tirsdagens hendelser. Foto: TV 2

– Forsiktig optimist

Nå ser det ut til at det er utenriksminister Mike Pompeo som skal ta neste skritt i samarbeidet med Nord-Korea. Han skal blant annet jobbe med utfordrende temaer som antall amerikanske tropper i Sør-Korea, hvor fort atomnedrustningen skal skje, om det skal skje i bytte mot noe fra USA, og om man skal ta prosessen i store skritt eller sakte men sikkert.

– Men dagen i dag er et veldig godt utgangspunkt. Man har lov til å være forsiktig optimist, og man har lov til å gi Trump ros uten at det betyr at man omfavner alt det andre han driver med i internasjonal poltikk, sier Steinhovden, som ikke tviler på at Trump vil bruke det siste døgnets hendelser som en stor seier.

– På pressekonferansen klarte han ikke å unnvære å gi et stikk til Obama og tidligere presidenter, da han sa at han hadde fått et dårlig utgangspunkt, men at han fikk dette til allikevel. Så han vil bruke dette på hjemmebane, sier han.

Ser mot Sør-Korea for fredspris

Sør-Koreas president, Moon Jae-in, har tidligere uttalt at dersom noen skal få en fredspris for prosessen mot samarbeidet, er det Trump som fortjener den. Om samarbeidet i det hele tatt kan føre til en eventuell fredspris mener Steinhovden er opp til Nobelpriskomiteen å bestemme.

– Hvis dette er fredsprismateriale vil det først ta litt tid å se hva de reelle resultatene blir. Blir det reell nedrustning og en reell avslutning på koreakonflikten?

– Hvis det blir verifisert og permanent er det en kandidat, men om det betyr at Trump skal få den er en annen diskusjon, legger han til.

Steinhovden mener derimot det er mer naturlig å se til Sør-Koreas president, når det gjelder en eventuell fredspris.

– Han virker å ha vært instrumentell i å holde partene sammen, og da det plutselig så ut til at det ikke gikk, var han sentral i å få det til allikevel, sier han.

Også tidligere CIA-sjef Pompeo trekkes frem som en mulig kandidat, da USAs kanal mot Nord-Korea ble lagt gjennom etterretningssporet.

– Så kanskje om en stund, men man må ikke la seg blende av det historiske øyeblikket i dag når man ser på hvem som eventuelt skal få den, sier han.

– Sensasjonelt

Kjell Magne Bondevik, grunnlegger og leder ved Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, har som mange andre fulgt med på nattens historiske møte, og kaller hendelsen «sensasjonell».

– Vi får håpe at dette er begynnelsen på en videre prosess, for det er helt avgjørende hvis det skal bli konkrete resultater av dette, sier han til TV 2.

Samtidig understreker han at det er overraskende at de to lederne har møtt hverandre i utgangspunktet, samt at de ser ut til å ha funnet tonen.

Tirsdag morgen norsk tid, skrev Trump og Kim under på et dokument, som blant annet sier at Nord-Korea forplikter seg til total nedrustning av sitt atomprogram. USA på sin side, forplikter seg til å gi Nord-Korea sikkerhetsgarantier.

– Hvis det er riktig at Kim Jong-un har forpliktet seg til en full atomnedrustning på den koreanske halvøy, så er det i seg selv veldig viktig. Det vil bedre sikkerheten, ikke minst for Sør-Korea, sier han.

I tillegg håper han at man vil se en fortsettelse på arbeidet som nå er satt i gang, men understreker at man må lage en agenda for prosessen videre.

Han mener tillitsskapende arbeid er første punkt på planen, videre vil det være snakk om forhandlinger om en fredsavtale, og ikke minst hvordan en atomnedrustning skal kontrolleres.

Kjell Magne Bondevik håper nattens møte er starten på en prosess.
Kjell Magne Bondevik håper nattens møte er starten på en prosess. Foto: Braastad, Audun

– Én ting er å skrive under på et dokument at det skal være full atomnedrusning på den koreanske halvøy. Noe annet er å implementere det, kontrollere det og verifisere det, så dette blir viktig, sier han.

Mulig gjenforening

Bondevik mener en gjenforening av det nordkoreanske folk også bør stå på agendaen, men at dette er et langt mer langsiktig mål.

– Dette er jo egentlig én nasjon, ett folk, men splittet i to stater og to helt ulike regimer. Jeg håper det en dag kan bli slutt på det, sier han, og legger til:

– Jeg håper Nord-Korea vil åpne seg gradvis, og at folk får bedre levekår.

På denne måten mener han det nordkoreanske folket kan få impulser fra den demokratiske verden, og kreve sine rettigheter.

– Hva tror du det vil ha å si for Kims regime?

– Han er jo redd for at det skal falle sammen som et korthus, og det tror jeg ikke man skal prøve å true han til. Men hvis han får troen på at han kan være mannen som startet en prosess, som gjorde at folk fikk det bedre uten at han selv forsvinner over natten, så kan det hende at det er en av motivasjonene hans for å være med på det som skjer nå, sier han.

Bondevik er i dag positiv til at forholdene kan bli bedre for innbyggerne i Nord-Korea.

– Jeg tror på dialog og åpenhet som ledd i å bedre menneskerettighetssituasjonen. Konfrontasjonspolitikken som Vesten, og ikke minst USA har holdt på med de senere år, har ikke gitt resultater. Menneskerettighetssituasjonen har ikke blitt bedre, snarere tvert imot.