SIGNERER: Her signerer Kim Jong-un og Donald Trump dokumentet som blant annet inneholder en forpliktelse av total atomnedrustning for Nord-Korea.
SIGNERER: Her signerer Kim Jong-un og Donald Trump dokumentet som blant annet inneholder en forpliktelse av total atomnedrustning for Nord-Korea. Foto: Jonathan Ernst/Reuters

Avslører innholdet i dokumentet:

Kim Jong-un forplikter seg til total atomnedrustning

Nord-Korea forplikter seg til total nedrustning av atomprogrammet sitt i historisk avtale mellom USA og Nord-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump og Kim Jong-un skal også jobbe mot etableringen av et nytt forhold mellom de to landene.

I tillegg har USA forpliktet seg til å gi Nord-Korea sikkerhetsgarantier.

– USA og Nord-Korea vil med samlet front arbeide for å bygge et varig og stabilt fredsregime på Koreahalvøya, står det i dokumentet.

Ingen av landene har offentliggjort avtalen enda, men fotografer som var til stede under signeringen klarte å ta bilder av dokumentet da Donald Trump holdt det opp foran pressen.

Dokumentets innhold er veldig likt avtalen som ble inngått mellom Nord-Korea og Sør-Korea i april. Også der forpliktet de to landene seg til å jobbe mot «total nedrustning av Koreahalvøya».

Ikke tidsspesifikk

Til tross for disse forpliktelsene er ingen av punktene i avtalen blitt tidfestet, og det er derfor uklart når man forventer å oppnå målene i avtalen.

– Uttalelsen fra Trump og Kim gjentar tidligere forpliktelser uten spesifikke detaljer eller tidslinjer. Dette kan funke – eller ikke. Men uansett verdt å prøve, skriver Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt på Twitter.

Teksten nevner ikke USAs opprinnelige krav om «fullstendig, verifiserbar og irreversibel atomnedrustning», som innebærer ødeleggelse av alle atomvåpen og inspeksjoner, men gjengir en tidligere og vagere forpliktelse, skriver NTB.

HISTORISK: Her holder Donald Trump opp den historiske avtalen mellom USA og Nord-Korea.
HISTORISK: Her holder Donald Trump opp den historiske avtalen mellom USA og Nord-Korea. Foto: Saul Loeb/AFP

Forplikter seg til flere møter

I dokumentet beskrives møtet mellom de to lederne som en «epokegjørende hendelse av stor betydning i å overkomme tiår med spenninger og fiendtligheter mellom de to landene».

USA og Nord-Korea forplikter seg videre til å holde nye samtaler så tidlig som mulig for å fastslå utfallet av møtet mellom de to landene.

De samtalene skal ledes av USA utenriksminister Mike Pompeo og en høytstående tjenestemann fra Nord-Korea.

– En suksess tross svakt språk

Forsvarsanalytiker Adam Mount i Federation of American Scientists sier til CNN at han ikke er overbevist om at avtalen er overbevisende nok.

– Dette er ikke noe sterkere, men faktisk svakere, enn tidligere nordkoreanske forpliktelser rundt atomproblemet. Jeg forventet ærlig talt noe tøffere enn dette, sier Mount.

Men til tross for dette mener han ikke at møtet har vært en flopp.

– Hvis møtet genuint resulterer i fortsatt kommunikasjon mellom de to landene, og fører til reduserte spenning på Koreahalvøya, vil det bli ansett som en suksess, sier han.

– Mer framgang enn forventet

USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un har undertegnet det Trump beskriver som et «ganske omfattende» og «veldig viktig» dokument.

Det var en stund uvisst hva som var innholdet i dokumentet, men Trump sa tidlig at han forventet at atomnedrustningen ville starte «veldig, veldig snart».

Det var etter arbeidslunsjen med Nord-Koreas leder at USAs president kunngjorde at det ville bli en signering av et uspesifisert dokument.

Donald Trump virket svært fornøyd med toppmøtet så langt:

– Vi har gjort større fremgang enn noen kunne forvente, sa Trump.​

– Nå er vi på vei til en signering, sa Trump til pressen utenfor Capella Hotel på øya Sentosa.

Skrøt av Kim

Etter uttalelsen gikk de to hver til sitt, men de ble værende på området for signering senere.

– Verden vil se en stor forandring, sa Nord-Koreas leder etter signeringen av dokumentet.

Trump skrøt av den nordkoreanske diktatoren etter møtet, og ifølge nyhetsbyrået AP sa den amerikanske presidenten at han absolutt kunne tenke seg å invitere Kim til Det hvite hus:

– Han har en flott personlighet og er veldig smart. Han er en verdig forhandler. Vi hadde en fantastisk dag. Vi lærte mye om hverandre. Jeg lærte også at han elsker landet sitt veldig høyt.

Første møtet

De to lederne kom fra hver sin side på en rød løper ved Capella Hotel på øya Sentosa i Singapore like etter klokka 3 natt til tirsdag norsk tid. Donald Trump og Kim Jong-un møtte hverandre med et historisk håndtrykk, med nordkoreanske og amerikanske flagg i bakgrunnen.

Det er det første møtet mellom en sittende amerikansk president og en nordkoreansk leder.​ En kort passiar mellom de to og posering for fotografene var over på få sekunder før de to gikk sammen før møtet.

Saken oppdateres.